kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Marcello Pera
İtalya Senato Başkanı nasıl Türkiye'ci oldu?

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Marcello Pera "Avrupa tarihinin parçası olmayı sürdüreceksiniz" dedi.

Sizinle ilgili endişenin asıl nedeni cehalet

İtalya siyasetinin en güçlü isimlerinden Senato Başkanı Pera, kısa süre öncesine kadar Türkiye karşıtıydı. Ancak Meclis Başkanı Arınç'ın ziyareti sonrası görüşleri değişti....

Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili "bir dönem" derin şüpheleri bulunan İtalya Senato Başkanı Marcello Pera, Ankara'ya resmi ziyaret düzenleyecek. Cumhurbaşkanından sonra ülkenin en üst yetkilisi olan Pera, "AB'de yer alan bir Türkiye bizim kimliğimizi büyük tehlikeye sokacaktır. Laikler ve Katolikler tepki göstersin. Yoksa Müslüman mevcudiyeti er geç bir istilaya dönüşecektir" diyordu. Ancak bu düşünceleri kısa süre önce Türkiye lehine değişti. Bunda TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın ziyareti etkili oldu. Pera'nın Türkiye karşıtı röportajından 24 gün sonra gerçekleşen Arınç görüşmesinde İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili de bulundu, Pera'yı bilgilendirdi. İşte artık Türkiye'yi destekleyen Pera'nın SABAH'a özel açıklamaları:

* Avrupa kamuoyunda bazı kuşkuların olduğunu söylemek doğru. Çünkü Türkiye'nin AB'ye girişi önemli bir adım. Önemli bir yenilik. Ancak kutsal bir ittifak olduğunu sanmıyorum.

* İtalya Türkiye'nin AB sürecinde gösterdiği çabaları destekledi. Ülkeniz demokratik bir ülke. Özellikle insan hakları, ceza hukuku düzenlemeleri, azınlıkların korunması, kadının statüsü hususunda Türkiye'nin gösterdiği kararlılığı eklersek, Türkiye'nin üyeliğinin AB için yararlı olacağı konusunda kuşku kalmaz.

* Türkiye'nin AB'ye girişinde bazı kuşkular var. Türkiye farklı bir kimlik taşımakta. En azından dini açıdan. Avrupa'nın yaşadığı laiklik sürecinin Türkiye'yi çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden daha fazla etkilediğini görmek olumlu bir durum. Türkiye, Avrupa tarihinin bir parçası oldu ve olmaya devam ediyor. 60 yılda bu bağ ortak stratejik hedeflerin paylaşılması ve Türkiye'nin NATO üyeliğiyle daha da güçlendi. Kimlik kavramını geniş bir perspektiften incelediğimizde, ele alınması gereken engellerin değil sorunlar olduğunu belirtmeliyiz.

* (Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili endişelerin nedeni) Tarihi güvensizliği bir yana bırakırsak, çoğunluğunun rasyonel bir nedeni yok. Cehaletten, Türkiye'yi tanımamaktan kaynaklanan endişeler var. Eğer biri oturup Türkiye'nin durumunu incelerse; devlet, anayasa, yapılan reformlar vs, Türkiye'nin AB'ye girişi konusunda muhalefet yapmak için çok az nedeni olduğunu görür.

* Avrupa halkına Türkiye'yi daha iyi tanıtmak lazım. Özellikle halklar arasında çok az karşılıklı etkileşim var. Avrupa topluluğu bu problemin bilincinde olmalı. Bu nedenle Avrupa halkına Türkiye'yi daha iyi sunmak lazım. Türkiye'nin Avrupa ile görüşme sürecinin başlaması bence bu karşılıklı tanıma sürecini de hızlandırmalı. Bu en azından huzursuzluk, tedirginlik faktörlerini ortadan kaldırır. Bu şekilde bugün evimizin komşusunu, yarını birlikte yaşayacağımız insanları tanımış oluruz.

* (Bu konuda somut olarak ne yapılmalı?) Karşılıklı değişimi artırmak gerekir. Ekonomik değişim, özellikle kültürel değişim. Bu temel bir nokta. Daha fazla dolaşım gerekli. Birbirimizi daha fazla görüp tanımamız şart. Turizm çok önemli bir faktör. Karşılıklı tanıma arttıkça güvensizlik azalacaktır.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Ramadi'de ABD Operasyonu
 İspanya AB Anayasası'nı oyluyor
 Bangladeş'te feribot faciası: 75 ölü
 Portekiz'de erken genel seçim
 14 yaşında 1000 kürtajlı kız
 Sırada limon devrimi
 ABD karşıtlığını durdurun
 Profesörün 30 bin yıllık yalanı
 Tsunami antik kenti!
 Paris'te Paris'le bir gece
 'Altın Ayı' G. Afrika'nın
 Dünya Turu
SOLİ ÖZEL
Bush'un dünyası ve WSJ
Türkiye kendi sorunlarının...
Kral'a Şükür
Kral'a Şükür
G.Saray, Sakarya önünde ecel terleri döktü. Üç puanı Hakan Şükür'ün...
Zoraki Barış
Zoraki Barış
Sezon başından beri sık sık ters düşen Ergun Gürsoy ile teknik...
Ada sandık başında
Ada sandık başında
KKTC'de yedi partinin katılacağı seçimlerde birincilik için halen...
'Sulh Ceza'ya koşun!
Yılbaşından itibaren adreslere teslim edilmeye başlanan plakaya...
Öğrenci affına karşı çıkanlar çirkin niyetli
Başbakan, "Öğrenci affını farklı anlama çeken çirkin niyetli. Kusura...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu