kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Bakü-Ceyhan'da tarihi adım

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'na (BTC) hayal proje olarak bakanlar, asrın boru hattına karşı çıkıp bazı petrol şirketlerine lobi çalışması yapanlar yakında şapkalarını önlerine indirecekler. Zira Azeri petrolü bu yıl içinde Ceyhan'a akmaya başlayacak. Türkiye'de gözlerden kaçan ve BTC için çok önem arz eden bir gelişme geçen hafta yaşandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 18 Şubat'ta Hazar'daki Merkezi Azeri Platformu'nu (MAP) açılışını büyük bir törenle yaptı.
Aliyev, Bakü'ye 187 km uzaklıktaki bu platformun açılışında, petrolcülerin geleneklerine sadık kalarak ilk çıkan petrolü de eliyle yüzüne sürmüş. Tıpkı 1997 yılında babası Haydar Aliyev'in yaptığı gibi. Ama ne yazık ki bu önemli merasimde baba Aliyev yoktu ve ne yazık ki bu yılın ortalarına doğru BTC'den ilk petrol Ceyhan'a geldiğinde de olmayacak.
MAP'ın hizmete girmesiyle BTC, yılda 20 milyon ton petrolü garanti altına aldı. Hazar'da üç petrol yatağı olduğunu dikkate aldığımızda, yıllık kapasitesi 50 milyon ton olan BTC için sadece MAP'dan 20 milyon gelecek olması projenin isabetliliğini gösteriyor.
1994 yılında merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in bütün dış baskılara rağmen dirayetle imza koyduğu asrın petrol anlaşmasına, belli güçler hayal ürünü gözüyle bakıyorlardı. İşte bu hayalin, başkalarını rahatsız edecek şekilde gerçeğe dönmesine az bir süre var. Ama BTC'ye ve Türkiye'nin Enerji Koridoru olma yolundaki adımlara daha fazla değer kazandırılmak isteniyorsa, soğukkanlı, makul ve bölge ülkeleriyle menfaatleri paylaşan strateji güdülmesi icap ediyor.
BTC'nin faaliyete geçmesiyle Azerbaycan'ın kaynakları da hızlı bir şekilde dünya pazarlarına ulaşıp, değere dönüşecek. Şu an itibarıyla 'Hazar Petrollerini' taşıyan iki hat bulunuyor. Bakü-Novorossiyks (Rus) ve Bakü-Supsa (Karadeniz). Bu iki hattın toplam kapasitesi 10 milyon ton/yıl. Azerilerin 'İlkin Petrol İhracatı' adı verdikleri petrol bu hatlardan piyasa arz edilirken, 'Büyük Neft Hasılatı' yani Hazar'ın ana petrolü ise BTC 'Neft Kemeri' (petrol boru hattı) ile taşınacak.
İlginçtir, petrolün çok önem ifade ettiği 1941 yılında Azerbaycan, yılda 23.5 milyon ton petrol üretiyordu. Tarih sayfalarına, Ruslar'ın II. Dünya Savaşı'nı, Baku petrolleri sayesinde kazandığını notunun düşülmesi boşuna değil. Koca Rusya akan petrol şimdi sadece Azerbaycan'ın olacak.
Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu İbrahim Nebioğlu'yla BTC'deki yeni gelişmeler üzerine daldığımız sohbette, MAP'ın hizmete sokulmasına çok sevindiğini belirterek, 'Böylece BTC çalışması için gerekli olan petrol miktarına kavuşmuş oldu' ifadesini kullandı.
Nebioğlu, 1994 yılından bugüne kadar denizden petrol hasılatına ve platform kurulmasına 3.4 milyar USD harcandığını, Batı ve Doğu Azeri Platformları'nın faaliyete geçmesi için 5 milyar USD daha harcanacağını kaydetti. Azeri yetkililere göre, 3 platform rahatlıkla, BTC için gerekli olan 50 milyon ton/yıl petrolü 30 yıl boyunca tedarik edebilir.
Gerçi Hazar'da yatırımı olan yabancı petrolcülerle (konsorsiyum üyeleri) Azeri jeofizikçiler arasında Hazar rezervleri konusunda tartışmalara devam ediyor. Ancak, petrol biliminin merkezi sayılan ve dünyadaki yegane petrol akademisine sahip olan Azeri bilim adamları, deneyimlerine dayanarak, rezervlerinin varsayılanın aksine daha fazla olduğunu söylüyorlar.
BTC'den petrol akmaya başladığında başka kaynaklarında, Türkiye'nin bölgedeki politikalarına göre bu hatta yönelebileceğini unutmamak gerekir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Erdoğan ile Özal'ın farkı Mumcu   / 19-02-2005
 Parayı yiyen kurtulur   / 16-02-2005
 Oda ağalığının sonu ne zaman gelecek?   / 14-02-2005
 Formula 1 kazası   / 12-02-2005
 Niyetimiz kimseyi kırmak değil   / 09-02-2005
 Formula'nın acı formülü   / 07-02-2005
 Başbakanlık Teftiş'in hikmeti vücudu ne?   / 05-02-2005
 Koray Aydın iyi aydınlatamamış   / 02-02-2005
 Devlette alarm olmaz   / 31-01-2005
 İyi geçinenler ve geçinemeyenler   / 29-01-2005
İLKER SARIER
Mumcu'nun istifası
Bir Erkan Mumcu yazısı yazmamak...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Bakü-Ceyhan'da tarihi adım
Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Reform yapılmadan iyileşme ancak buraya kadar
Türkiye...
GAZİ ERÇEL
Sosyal güvenlik açığına limit
Türk ekonomisine...
Doktora meydan dayağı
Bir aracı çalmaya kalkışan hırsızlar, olaya müdahale eden doktoru...
Yaşama tutundu
Türk pop müziğine kız kardeşi Rana Alagöz ile birlikte yıllarca emek...
Latife Hanım'ın mektupları önemli değildir
Latife Hanım'ın mektupları önemli değildir
Araştırmalarıyla gündemde sık sık tartışmalar yaratan Prof. Dr.
5 gösteri: 40 gözaltı
5 gösteri: 40 gözaltı
Taksim'de dün aynı saatlerde düzenlenen 5 ayrı gösteriden ikisine...
IMKB
E: 27.293 D:% 1,08
DOLAR
S: 1,309 D:% -0,038
EURO
S: 1,705 D:% -0,205
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu