kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

'Kötülüklerime teşekkür edeceksin'

Türkiye'deki 'ABD karşıtlığı'ndan yakınan Amerikan yetkililerin tavırlarını başlangıçta basit bir 'yavuz hırsız' küstahlığı olarak değerlendiriyordum. Şimdi ise bunun ABD şahinliği tarafından çok ciddiyetle yürütülen bir kampanya olmasından şüpheleniyorum.
Yedi başlı ejderha gibi bir mesele, daha doğrusu muamma bu. Türkiye'deki ABD karşıtlığının niteliği ve kapsamı konusunda ciddi bir araştırma olmaması konuyu daha da çetrefilli hale getiriyor. Yüzde 80'lere vardığı belirtilen 'ABD karşıtları'nın tepkileri acaba nasıl bir nitelik ve içerik arz ediyor? 'Karşıt' diyerek tek kelimeyle bir torbaya doldurduğumuz insanlar gerçekte bu ülkeye mi düşmanlar, yoksa -sapla samanı ayırmak için 'ABD şahinliği' şeklinde yaptığım sınırlamaya başvurmasalar da- sadece savaş tamtamcılarına mı tepkililer?
Bu yönde bir ölçüm yapılmışken ülkemizde çok yaygın, etkin ve bilinçli bir ABD karşıtlığının varlığına hükmetmek ne kadar doğrudur? Ciddi ve kapsamlı bir karşıtlık olsa, ABD ürünlerine yönelik sivil bir boykot görürdük. Oysa kültür alanında Amerikan film ve müzik yapımları için hala önemli bir pazar durumundayız. Sağlık açısından sorunlu oldukları gittikçe daha da yaygın kabul görmelerine rağmen, genç nesillerimizin Amerikan usulü 'ayaküstü tıkınma' alışkanlığında da pek gerileme yok. En büyük Amerikan sigara üreticisinin Türkiye'de pazar payını yüzde 40'lara kadar yükselttiği ve Tekel ürünleri aleyhine hala yükseltmeye devam ettiği de kesin.
Öyleyse ABD medyasından ve siyaset sahnesinden şahinlerin, Türkiye'ye adeta soğuk savaş açmalarını tetikleyen karşıtlık bizim neremizdedir? Neredeyse resmi bir kampanya halinde Türkiye'ye çullanmaya çalışan sivri ABD'liler ne yapmak istiyorlar? Kendi ülkelerindeki sayısız şiddetli muhalifin 'şahin karşıtlığı' yanında bizdeki eleştiriler, su üzerinde yazı yazmaktan daha etkili değilken neden ille de Türkiye'deki tepkiler ana konu haline geliyor? Üstelik bizdeki eleştiricileri fazlasıyla dengeleyen 'iliştirilmiş yorumcu' varken!
Hasbelkader benim de aralarında sayılabileceğim Türkiye'deki eleştiricilerin hangisi, sözgelimi tanınmış bir Amerikalı muhalif kadar, ABD şahinliğini zora sokabilmektedir? Bir çırpıda akla gelecek bazı isimleri şöyle bir hatırlayalım:
Ünlü yapımcı Michael Moore kadar hangimizin feryadı etkili olabilmektedir? Profesör Noam Chomsky'nin zehir zemberek eleştirileri yanında bizim söylemlerimiz Amerikan şahinlerinin nezdinde El Nino'ya kıyasla üfürük mesabesinde kalmaz mı? Ya profesör Texe Mars'ın yıllardır ABD şahinliğinin farmason ve Siyonist kanatlarına karşı yürüttüğü mücadele? Ya profesör Peter Falk'ın ve profesör Joseph Stiglitz'in siyasi ve ekonomik bakımdan küreselleşmeyi yerin dibine batıran eleştirileri? Ya Mark Phillips ile Chaty O'Brian tarafından yazılan kitabın ABD şahinleri arasındaki sapkınlıklar üstüne yaptıkları etkili yayın?
Şüphesiz ABD şahinliği, kendi içlerindeki sayısız şiddetli muhalifin yürüttüğü derin karşıtlık kampanyalarına da tepki gösteriyorlar. Ancak bu tepkiler, bize karşı sergiledikleri soğuk savaş tavrı ile kıyaslanamayacak kadar olağan.. İnsan ister istemez ABD şahinliğinin Türkiye'deki karşıtlık üstüne geliştirdiği bu aşırı hassasiyette bir tür 'bahana arama' tavrı görmek durumunda kalıyor. Çünkü artık bu tavır, 'Türkiye'deki ABD karşıtlığından rahatsızlık duyma' boyutlarını aşmıştır. O kadar ki, bu 'soğuk savaş'ta son yaygaranın sahibi ABD Savunma Bakan Yardımcısı Douglas Feith, hem de Concuil On Foreign Relations (CFR) diye bilinen ve şahinliğin karşıtlarınca bütün dünyada 'küresel çete örgütü' olarak görülen birimde yaptığı konuşma zıvanadan çıkmışlığın belgesidir:
-Türkiye hükümeti kendini ülkesindeki ABD karşıtlığı ile mücadeleye adamalıdır!
Çağrıya bakın ve hizaya gelin. 'Ülkenizdeki karşıtlığı körüklemeyin, bunu önlemeye gayret edin' demiyor, 'kendinizi bu işin kökünü kazımaya vakfedin' diye emrediyor. Mübarekler, yeryüzü melekleri ya, onlara karşı işlediğimiz eleştiri günahları yüzünden tövbe etmemizi bile yeterli görmüyor, rızalarını kazanmak için birer Protestan mürit olarak yırtınmamızı emrediyorlar. Bunların amacı, Türkiye'deki -hangi ölçüde ise- ABD karşıtlığını gidermek değil, sanki daha da kökleştirip mutlak nefret ve düşmanlık boyutlarına vardırmak!
Gel de saldırmak için bahane yaratmaya koyulduklarından şüphelenme!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İran şaşkınlığı...   / 18-02-2005
 Mumcu'nun istifası ne demek oluyor?   / 17-02-2005
 Aykırı Nazi muhabbetleri   / 15-02-2005
 Türkler aşağılanmaktan hoşlanır mı?   / 14-02-2005
 Aydının en derin ihaneti   / 11-02-2005
 Kerkük kavgasının boyutları   / 10-02-2005
 Ders kitaplarında Alevilik   / 08-02-2005
 'Küçük Amerika'ya özel haberler   / 07-02-2005
 Okul binalarına kişilik   / 04-02-2005
 Şahin talepler nasıl biter?   / 03-02-2005
ERDAL ŞAFAK
Türkiye ne yapabilir?
Ankara'nın Irak...
ÖMER LÜTFİ METE
'Kötülüklerime teşekkür edeceksin'
Türkiye'deki 'ABD...
UMUR TALU
Dikenli köken...
Ekselansları sayesinde, ismim geçmese...
ERGUN BABAHAN
Bu nasıl tekzip kararı!
Böyle bir kararı laik Türkiye...
MEHMET ALTAN
Bizi Ortaçağ'a yapıştıran tutkal...
Geçen pazartesi...
Zafer tek başına iktidar getirmedi
KKTC'de dün yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 44.4'ünü alan...
İsrail tarihi çekilmeyi kabul etti
İsrail ve Filistin arasında barış sürecinde yeni bir adım...
Real Fener
Real Fener
Fener'in iki yüzü var... Avrupa'da, zayıf Real Zaragoza'ya yenildi.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu