kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk aydınlarına Şam'da yoğun ilgi

''ABD'nin politikalarına karşı Suriye halkıyla dayanışma'' için Şam'a iki günlük ziyarette bulunan Türk aydınları, resmi makamlardan ve halktan yakın ilgi gördü.
Suriye sınırlarına girer girmez, İdlib Kaymakamı Said Davud İriye tarafından karşılanan Türk aydınlarına, burada yiyecek-içecek ikramında bulunuldu ve çiçek verildi.
Farklı eğilimlerden 50'yi aşkın aydının yer aldığı grup, Şam'da Enformasyon Bakanı Dr. Mehdi Dahlallah ve Göçmenler Bakanı Buseyne Şaban tarafından kabul edildi ve ortak basın toplantıları düzenlendi.
Gezinin organizatörlerinden Doğu Konferansı Başkanı Mehmet Bekaroğlu ile düzenledikleri basın toplantılarında Suriyeli bakanlar, Türk aydınlarının ziyaretinin kendilerini çok sevindirdiğini ve dayanışma yolunda Suriye'ye büyük bir destek oluşturduğunu vurguladılar.
Türk aydınlarının Parlamento önünde halka hitapları da, kalabalık tarafından coşkuyla izlendi. Burada toplanan Suriyeliler, Türk aydınlarının konuşmalarına alkışlar ve ''Türk-Arap dayanışmasına'' işaret eden sloganlarla eşlik ettiler.
Parlamento ziyareti sırasında yazar Aydın Çubukçu'nun 1976 yılında Niğde Cezaevi'nden arkadaşı milletvekili Şeref Hamdi Abaza ile karşılaşması da gezinin ilgi çekici notları arasında yer aldı.
Türk aydınları, Arap Yazar Birliği'ni ziyaretleri sırasında da yoğun ilgiyle karşılaştı. Arap Yazarlar Birliği ile düzenlenen ve coşkulu bir ortamda geçen basın toplantısında aydınların ziyaretinin önemi vurgulandı, Türkiye-Suriye işbirliğine vurgu yapıldı, ortak çalışmalar anlatıldı, şiirler okundu ve isteyen herkes görüşlerini ifade etti.
Gezinin sonunda Suriyeli yetkililerce, Şam manzaralı bir lokantada verilen akşam yemeğinde de, üzerinde Türkiye ve Suriye bayrakları bulunan pasta kesildi.
Türk aydınlarının ziyareti, Suriye ve genel olarak Arap basını tarafından da ilgiyle izlendi. Arap gazetecileri, grubun hemen her toplantısına katılırken, grubun üyeleriyle ayrı ayrı röportajlar yaptı.

BEKAROĞLU'NUN DEMECİ
Geziyi değerlendiren Doğu Konferansı Başkanı Mehmet Bekaroğlu, Suriye ziyaretlerinin amacına ulaştığını, ''hatta umduklarından da iyi geçtiğini'' söyledi.
Suriye'nin de Irak gibi işgal tehdidi altında olduğunu, bu tehdit karşısında Suriyelilerin yanında yer aldıklarını, Türkiye'de de savaşa karşı duyarlılık olmasını amaçladıklarını ifade eden Bekaroğlu, ''Amacımıza ulaştık'' diye konuştu. Bekaroğlu, ''yaptıkları işin, hem Türkiye, hem Suriye, hem de dünya insanının çıkarına olduğu'' görüşünü dile getirdi.
Bölge ülkelerinde kültürel alışveriş, film projeleri ve kitap çevirileri gibi ortak çalışmaları hakkında bilgi veren Bekaroğlu, Türkiye'nin bölgeye yönelik dengeli bir politika izlediğini, Türkiye ile Suriye ve İran arasındaki ilişkilerin son yıllarda her alanda gelişmesinin sevindirici olduğunu ifade etti. Bölgesel bir birlik oluşturmak gerektiğini belirten Bekaroğlu, bu birliğin AB'ye alternatif olmadığını, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra, tek yönelimli değil, çok yönelimli bir uluslararası ilişkiler gerektiği düşüncesini dile getirdi.

ESMA ESAD, HEYETİN KADIN ÜYELERİNİ KABUL ETTİ
Türk aydınlarının Şam gezisinin en büyük sürprizi ise heyetin kadın üyelerinin Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın eşi Esma Esad tarafından kabul edilmeleri oldu.
Heyeti Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırlayan Esma Esad, görüşme sırasında, geçen yılki Ankara ziyaretini hatırlatarak, Türkiye'de kendisini ülkesinde gibi hissettiğini söyledi.
Gelenek ve görenekleriyle iki ülkenin birbirine çok benzediğini ifade eden Esma Esad, iki halk arasında ilişkilerin çok daha güçlendirilmesi gerektiğini, Türkiye'yi ziyareti sırasında da bu gerekliliği hissettiğini belirtti.
Esma Esad'ın Türk aydınları kabulü sırasında, Türkiye-Suriye ilişkilerinin gelişmesi için çeşitli önerilerde bulunulurken, her iki ülkede kadının durumu, kültürel bağların güçlendirilmesi gibi konular üzerinde de duruldu.
Dünyada sebepsiz yere insanların öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Esma Esad, tüm bu sorunları aşmanın yolunun diyalog olduğunu kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Küresel güç olma yolundayız
 'Yavrum!.. Fatih'im...'
 Kolu 'kanadı' kırıldı
 Ali kıran baş kesen değilim, sabrediyorum
 Oğlu öldü, babası komada
 'Rakızede' ilçe tedirgin biracılar arttı
 Pişkin sanıklar mahkeme başkanını çileden çakırdı
 Evlat edinmede kardeşten onay
 Çalışan annelere emzirme dopingi
 Gül ve Çiçek'ten 'geçmiş olsun' ziyareti
ERDAL ŞAFAK
Huntington'un panzehiri
Lübnan'ı iyi izlemek gerekiyor.
UMUR TALU
Yağmur mevsimi
Hava "otoriter" niyetlerden yana...
Sab-baha kad-dar Devrim!
Hariri'nin öldürülmesi Beyrut'ta "özgürlük ve bağımsızlık" ateşini...
Lübnan hükümeti isterse çekiliriz
Suriye Devlet Başkanı Başar Esad, "Lübnanlılar Suriye'nin çekilmesi...
Derbinin Kralı
Derbinin Kralı
Beşiktaşlılar'a 7 sarı çıktı. Necati, iki sarıdan kırmızı gördü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu