kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 

Öfke

Korku, hayret, üzüntü, tiksinti, umut, sevinç, kabul edilme ve öfke duygularımız, yani bizi bir davranışa yönelten, çevresel beklentilere uyum yapmamızı sağlayan duygular. Bizi bir davranışa yönelten ama davranışın ne olduğuna bizim karar verebileceğimiz hisler. Öfke de bunlardan biri. Genellikle düşmanlığa ve saldırganlığa yol açan bir duygu. Becerebiliyorsanız şair gibi öfkeyle ama inadına şiir yazmak olabilir sonucu... Ama çoğunlukla tehlike oluştuğunda öfkelenir ve saldırarak o tehlikeyi yok etmeye çalışırız. Bazen öfke saldırganlığa değil, hiddete dönüşür. Aslında birbirlerine yakın duygulardır ama şiddetleri aynı değildir. Öfkelenmek doğaldır, yeter ki kontrolden çıkıp, yıkıcı bir duygu haline gelmesin, yeter ki diğer insanlarla ilişkimizi, iş yaşamımızı, okul hayatımızı bozmasın, yeter ki kontrol edebilelim ve yönetebilelim.

ÖRNEK OLMALIYIZ
"Öfke nöbetlerine girdi" deriz, bağırıp, tepinen, ağlayan, başını duvarlara vuran küçücük çocuğumuz için. Öfke duymayı o yaşlardan itibaren biliriz çünkü. 2-3 yaşlarında bu öfke nöbetlerinin nedeni duygu ve düşüncelerimizi yeterince anlatmamamızdır. Anne babamızın bizi anlamasını ve sakinleştirmesini isteriz. Büyüdüğümüzde de duygu ve düşüncelerimizi anlatamamak öfke yaratır. Ama artık bunun nedeni gelişimsel yetersizliklerimiz değildir; dil bilgimiz, yaşam deneyimimiz yetmiyor diye diğerlerinin anlayıp, bizi sakinleştirmelerini beklemeye 2 yaşında olduğu gibi hakkımız yoktur. Çünkü duygu ve düşüncelerimizi, hatta öfkemizi doğru anlatmayı öğrenecek kadar büyümüşüzdür. Demek ki küçük yaşta öfkenin nasıl kontrol edileceği öğretilmeli insanlara. Bunu öğretmeye öfkelerini kontrol edebilen erişkinler olarak, örnek olmakla başlayabiliriz. Ona başka seçenekleri olduğu gösterilmeli sonra.

KÜSMESİN KONUŞSUN
Öfkeyi bağırıp, çağırarak göstermek yerine, duygularını anlatarak da ifade edebileceği, duygu anlatmanın birçok yolu olduğu, şiir yazamasa da resim yapabileceği, küseceğine konuşabileceği anlatılmalı. Anlatılmalı ki, erişkin olduğunda öfkesine yenilmesin; öfke onu değil o öfkeyi idare edebilsin. Engellendiğimizde, hayal kırıklığına uğradımızda, fiziksel zarar gördüğümüzde, haksızlık yapıldığında, tehdit edildiğimizde, beklenmedik anda gelip yaşamımızı alt üst eden felaketlerde öfkeleniriz. İşte o andan sonra öfkeye karşı göstereceğimiz davranışı seçme zamanıdır. Öfkemizi bastırabiliriz, anlatabiliriz ya da dindirebiliriz. Bastırırsak ne zaman çıkacağını bilemediğimizden kontrolümüzde olmaz. Arada işe yarasa da, ya patlayarak çıkar karşıya ya da kalp, tansiyon gibi hastalıklarla hep sizinle kalır, size yönelir sonunda.

ANLATMAK GEREKİR
Ve, dindirmeye çalışabilirsiniz öfkenizi, kendinizi sakinleştirmeye çalışır, çapıntınızı, nefesinizi ayarlar öfkenizi azaltırsınız. Ama en doğrusu anlatabilmektir öfkeyi. Saldırmadan, kırmadan, yıkmadan anlatabilmek. Kontrolsüz akmasına izin verip, "Oh, öfkemi boşalttım, rahatladım" diye kendinizi kandırmak değil, öfkenin nedenini bulup onu çözmeyi bulup onu çözmeyi başarabilmek en doğrusudur. Öfkeli olduğumuzda her şey başka görünür. Ya her şey bitmiştir, ya da çok haklıyızdır ve herkes yanlış yapmaktadır. Oysa bunlar çözüm getirmediği gibi öfkemizi arttıran düşüncelerdir. Bu durumda öfkemiz yanlış bir davranışa, sözel ya da bedensel saldırganlığa dönüşebilir. Bazı sözler vardır, kontrolsüz öfkenin sonucu oluşan davranışın zararlarını anlatmaya çalışan. 'Keskin sirke, küpüne zarar', 'Öfkeyle kalkan, zararla oturur' gibi deyimlerimiz var. Hem saldırganlığın çözüm olmadığını, hem de öfkenin kendimize yönelip zarar verebileceğini biliriz ama öfkelenmemeyi becermekte zorlanırız.

GÖRMEME HAKKI VAR
Oysa bir an gelir, öfkenizin yersizliğini, isteklerinizin anlamsızlığını, karşınızdakilerin şaşkınlığını görebilirsiniz. Çok öfkeliyken birden gülmeye başladığınız olmadı mı hiç? Ama dikkatli olmakta yarar var; karşıdakiler onlarla dalga geçtiğinizi düşünebilir siz öfkenizi gülmeceye dönüştürüken. Öfkeli insanların davranışları, komedi filmlerin de çoğu zaman güldürür bizleri. Güldüren kontrolsüzlükleridir. Belki kendi öfkemizi kontrol ederek, kendimizi güldürmeyi becerebiliriz.

SİZ KARAR VERİN
Öfkelendiğimizi bildiğimiz şeylere yakın olmak, içinde olmak ve onlarla olmak zorunda değiliz ayrıca. Kimi zaman, onların yok olmasını sağlayamıyor ve başkalarını değiştiremiyorsak, uzak durma, görmeme hakkımızı kullanabiliriz. Öfke doğal bir duygu.Ve hep olacak, çünkü onu ortaya çıkaran olayların çoğu yaşamın bir parçası ve yaşam da bizim. Amaç öfkelenmemek değil, öfkenin kaynağını keşfedip, ona karşı tedbir almak ve öfkenin dışa vurum davranışını seçmek. Unutmayın, öfke bir duygu ama ortaya çıkardığı davranışın ne olacağına siz karar vereceksiniz.

Bir Acayip Duygu
Yemişlerden ve senden uzak
-daha bir tek ağaç bahar açmadı
Kar yağması ihtimali bile var-
Bursa ceza evinde
Acayip bir duyguya kapılarak
Ve kahredeci bir öfke içinde
İnadıma yazıyorum bunları
Kendime ve sevgili insanlarıma inat
Nazım Hikmet

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Anksiyete bozuklukları   / 17-03-2005
 Zekâ gerilikleri   / 14-03-2005
 Özlem, özlemek, özlenen   / 12-03-2005
 Dürtü kontrolü bozukluğu   / 10-03-2005
 Evlat edinme   / 07-03-2005
 Umutsuzluk   / 05-03-2005
 Psikopat!!!   / 03-03-2005
 Tik bozuklukları   / 28-02-2005
 Bipolar affektif bozukluk (Manik depresif psikoz)   / 24-02-2005
 Çocukluk çağı depresyonu   / 21-02-2005
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Öfke
Korku, hayret, üzüntü, tiksinti, umut, sevinç,...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Biberlerin saplı kısımlarını kesip,...
Felçli hastalar için sevindirici haber
Felçli hastalar için sevindirici haber
Portekiz'in başkenti Lizbon'daki Egas Moniz Hastanesi'nin doktorları,...
Karaciğerde bir sorun olduğunu nasıl anlarız?
Karaciğerde bir sorun olduğunu nasıl anlarız?
Karaciğerle ilgili sorunlar, karnın üst kısmında şişlik ve...
Filmde sevgilisi hapse giriyor gerçekte kendisi mahkum olacaktı
Filmde sevgilisi hapse giriyor gerçekte kendisi mahkum olacaktı
Fadik Sevin Atasoy, sinema filmi 'O Şimdi Mahkum'da sevgilisi hapiste...
Yaşamın içinden bir oyun
Yaşamın içinden bir oyun
ENKA Kültür ve Sanat Merkezi'nin 17'nci yılı dolasıyla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.