kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okan Muderrisoglu @ SABAH
 
IMF için ev ödevi haftası
Off shore ve bonolar

IMF için ev ödevi haftası

Ekonomi yönetimi, bu hafta "mali sektöre ve vergi idaresi reformu"na odaklanacak. Bankalar Kanunu üzerindeki tartışmalara, İmarbankası dosyası da eklenecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı (BDDK) Tevfik Bilgin ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Anayasa Mahkemesi'ne bilgi verecek. Off shore hesaplar masaya yatırılacak IMF ile yeni stand by düzenlemesinin yürürlüğe girmesi için tamamlanması gereken işleri değerlendirmeden önce bir hususu hatırlatmakta yarar var.
Türkiye, Kasım 2002 seçimlerinden sonra ekonomik istikrar açısından vazgeçilmez önem taşıyan "siyasi istikrarı" yakaladı. Siyasi istikrara verilen prim, Başbakan Erdoğan'ın liderliğinde ayrı bir anlam kazandı. Ancak son günlerde, "siyasi istikrar" ile "siyasi iktidarın" ayrışması süreci başladı. İcraat hızıyla kitleleri peşinden sürükleyen kadrolar, dopingin etkisinden kurtulan sporcular gibi fiziksel çöküşe girdi. İşte bu nedenle, "Şah vakıf olmalı hale, iş vezire kalırsa vay hale" sözü dilden dile dolaşır oldu. Bakanların eski sıklıkta aramadığını söyleyen bürokrat sayısı arttı. Karar verici birçok isim, asli işi yanında "alternatif siyasi oluşumlar güç kazanırsa seçim takvimi öne çekilir mi?" sorusuna yanıt aramaya başladı.

Gelir
İdaresi sancılı
IMF ile anlaşmanın anlaşılamaz biçimde geciktiği, ABD'den gelen en küçük dalganın piyasaları sarstığı bir ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı tasarısını ele alacak olursak Tasarı, TBMM'de oluşturulan alt komisyonda yeniden yazılacak. Arabulucu olan Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, milletvekillerine brifing verecek. Uysal, "Nasıl bir vergi idaresi" düşündüklerini ve teşkilat bünyesindeki rahatsızlıkları" anlatacak.
Uysal'ın özellikle, Gelir İdaresi Başkanı'nın "özlük hakları" üzerinde durması bekleniyor. Tasarıda, Gelir İdaresi'ni yönetecek bürokrat statü olarak, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanı'ndan sonra geliyor. 3 bin YTL civarında aylık alması planlanıyor.
Tasarı, hesap uzmanları ve maliye müfettişlerini de eskisi gibi doğrudan maliye bakanına bağlı kurullar olarak koruyor. Gelirler kontrolörleri ise Gelir İdaresi Başkanlığı'nda tutuluyor. Bu durumun, denetimde çok başlılığa yolaçacağı savunuluyor. Merkezi denetim elemanlarının tek çatı altında toplanması ihtimali ağırlığını koruyor. Vergi denetmenleri ve yoklama memurlarının idarede yükselme kanallarını tıkadığı iddiasıyla da eleştirilen Gelir İdaresi Tasarısı, ara kademe pekçok yöneticiyi içermiyor. Bu eksikliğin Meclis'te giderilmesi bekleniyor.

BDDK'ya
dikkat
Bu sıralar BDDK'ya da dikkat edilmesi gerekiyor. Kurum, "Mali durumu iyileşmeyen banka, tasfiye edilsin" görüşünden geri adım atmıyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, IMF, Hazine ve TMSF yöneticileri ise iyileşmesi mümkün olmayan bankalar için alternatif müdahale yöntemlerinde ısrar ediyor. IMF'nin, yabancı fonları garantiye almak isteyebileceğini belirten BDDK kaynakları, "Hükümetimiz, belki de bilmediğimiz riskleri görüyor. Buna saygılıyız. Ancak, fon bankaları ağır bedeller ödetti" diyor.
Üst Kurullarla ilgili Çerçeve Yasası'nda, "hukuka uygunluk denetimi" getirilmesi de BDDK'yı huzursuz ediyor. BDDK'nın tüm işlemlerinin idari yargı denetimine açık olduğu hatırlatılırken, gelecek adına şu tehlikeye işaret ediliyor:
"BDDK'daki kararlar öyle kolay ölçülemez, biçilmez kararlardır. Sayıştay'a, hukuka uygunluk misyonu verilmesi işleyişi tıkar. Onlarca personeli yargılanan BDDK'da, en küçük sorun gören imza atmaz!"
Mevduat güvence priminin belirlenmesinde, TMSF ile yetki paylaşmayı da doğru bulmayan BDDK yönetimi ayrıca, murakıpların kurul kimliğinden uzaklaştırılmasına da karşı çıkıyor. Murakıplar, bankacılık ve bilişim uzmanları ile hukukçulardan oluşan "karma denetime" destek veriliyor. Ancak murakıpların "sıradan memura" dönüştürülmesi girişimi için "kan çıkar" yorumu yapılıyor.
Yine Üst Kurullar Yasası ile BDDK Başkanı Bilgin'in, kısa süre sonra görevinden ayrılmak zorunda bırakılacak olması da "kişiye özel tedbir" getirdiği gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı görülüyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sıcak para sarmalı korkutuyor   / 14-03-2005
 Bak postadan vergi çıkıyor   / 14-02-2005
 YKB'de hiç konuşulma yanlar...   / 07-02-2005
 Bürokrasi kazanı kaynıyor   / 24-01-2005
 Yabancı yatırımcı yeşil ışık yakmadı   / 10-01-2005
 Yeni kamu reformu vergi dairelerini de kapsayacak   / 03-01-2005
 2005'te hedef yatırıma kaynak ve vergi indirimi olacak   / 18-10-2004
 Yeni programın hatları oluşuyor   / 26-07-2004
 Meclis'ten 'Finansal dedektiflik' önerisi   / 19-07-2004
 IMF: Kayıtdışının sebebi aşırı yüksek prim oranları   / 28-06-2004
İLKER SARIER
Yeni basın sözlüğü
Yeni TCK'nın basına getirdiği...
GÜNTAY ŞİMŞEK
30 bin meçhul göz
Adana İstasyon Meydanı'nda...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
IMF için ev ödevi haftası
Ekonomi yönetimi, bu hafta...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Faiz şokunun ikinci dalgası tamam mı, devam mı?
ABD'nin...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İş Bankası arayı açıyor
İş Bankası Genel...
Heybeliada'da korkutan yangın
3 katlı bir evde çıkan yangın, alevlere müdahale eden itfaiye...
Altın memleket toprağındaymış
'Taşı toprağı altın' diye bildikleri İstanbul'a göç edip umduğunu...
Milli Görüşçü değilim
Milli Görüşçü değilim
Yeni Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç "Hayatım devlete itaat...
Nevruz'da provokasyon
Nevruz'da provokasyon
Nevruz kutlamalarını fırsat bilen bölücü örgüt yandaşları birçok...
IMKB
E: 25.145 D:% 2,73
DOLAR
S: 1,319 D:% 0,000
EURO
S: 1,750 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu