kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Kimlik yırtılması

Mimarından pek hoşlanılmasa da dünyada bir yeni düzen kuruluyor. George Bush'un ikinci kez başkan seçilmesinden sonra en azından mimariyi etkileme amacıyla diğer ülkeler de ABD ile diyalog hatlarını açmaya başladı. Dünyada gerçekleşmekte olan büyük değişikliğin başladığı veya sahnelendiği yerlerin hemen hepsi de Türkiye'nin etrafında . Üstelik Türkiye hem başmimarla uzun süreli bir ittifak ilişkisine sahip, hem de yardımcı mimarların başlıcalarının birliğine girmeye çalışıyor.
Bu durumda Türkiye'nin etrafında olup bitenleri iyi izlemesi ve yaşananlar hakkında gerçekçi değerlendirmeler yapması gerekiyor. Hatta, etrafında yaşanan değişimleri etkileyebilmesi kendisinin de mimariye ilişkin bazı tasarımlar geliştirmesine bağlı. Bu tasarımların kabul görebilmesi, en azından tartışılabilmesi içinse Türkiye'nin bu işte etkili olacaklarla ortak bir dil üretmesi de önemli.
Tabii bunu yapabilmek için gerçekten dış dünyada neler olduğunu merak etmek bir ön şart. Buna ek olarak dış dünyayla ilişkiyi bir düşmanlık ilişkisi gibi kurgulamamak gerekiyor. Ama 17 Aralık zirvesinin ardından Batı'ya ilişkin kuşku ve önyargılarının depreşmesinin de etkisiyle ilişkilere neredeyse yalnızca o mercekten bakılıyor.

Kalıplardan
taşmak
Öyle olunca da maddi çıkarları gereği AB ülkeleri/piyasaları ile en yakın ilişkileri kurmuş kişi ve gruplarda bile AB'ye yönelik bir kuşku, kaygı, giderek öfke var. Keza ABD'nin dış politikasında yaptıkları Türkiye'yi doğrudan etkilediği için bu ülkenin politikalarından duyulan hoşnutsuzluk genel bir şiddetli tepkiye de dönüşüyor.
Bu tepkilerin haklı gerekçeleri olduğu gibi, içe kapalılıktan, diğer ülkelerdeki gelişmeleri izlememekten, oralardaki dinamikleri anlamamaktan gelen nedenleri de bulunuyor. Ancak galiba asıl sıkıntı, dışarıda yaşanan gelişmeler sonucunda içeride alışılmış kalıpların dışına çıkan işler yapılması gerekliliğinden kaynaklanıyor. Cumhuriyet tarihinin belki de en büyük kimlik yırtılması biraz bu nedenle yaşanıyor.
Bir yandan Türkiye kendi geleceğini Batı'da görüyor, diğer yandan Batı'nın kendisini bölmeye, yok etmeye iman ettiğine inanıyor. Bugüne kadar Batıcılık bayrağını taşıyanlar Batı'nın talep ettiği demokratikleşmeden, çoğulculuktan korkarak içe kapalı milliyetçiliğe sığınıyor. Zaten dinci/milliyetçi alanda olanlar kendi inançlarının ipine daha da sıkı sarılıyor.

Bizler
ve ötekiler
İçeride Kürtler'in, giderek artan ölçüde Aleviler'in hak taleplerinde bulunması, dışarıdan Ermeni konusunda gelen baskılar bu duygusallığı daha yoğun hale getiriyor. Siyasette milliyetçi bir dalgayı kabartarak kendilerine iktidar alanı açmak isteyenler de yangına körükle gidiyor. Kimlikler mutlaklaştırılıyor ve bu söylem üzerinden şiddet çağrıları yapılıyor. Bu gidişin ülkenin ve halkın büyük çoğunluğuna zarar vereceğini düşünenler ise kaba bir şekilde bastırılmak isteniyor.
Halbuki Türkiye, insanların dar kimlik kalıplarına sığdırılamayacağı, kimliklerin çoğul olduğu bir tarihe sahip. Nuriye Akman'ın Zaman gazetesinde kendisiyle yaptığı mülakatta İttihat Terakki dönemini en iyi bilenlerden Şükrü Hanioğlu bu bağlamda şu tespiti yapıyor: "1915 öncesi toplumsal gerçeklikte Müslümanlar ve Ermeniler birbirileri için 'öteki' olabildiği kadar 'biz' içinde de birleştikleri bir dünyada yaşıyorlardı... Bu anlamda farklı inançlar dahi bir genel kültürün parçaları haline gelebiliyor, 'bayramlaşma', 'yortu kutlama', 'Öteki' kadar daha geniş bir 'biz'in de unsurları olabiliyorlardı."
Şu tarihle barışma işine önce Osmanlı düzenini ve toplumsal dinamiklerini doğru anlayarak başlamak gerekiyor herhalde.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çap   / 27-03-2005
 Milliyetçilikler   / 24-03-2005
 Bir akil adam   / 20-03-2005
 Suriye ve mesaj   / 17-03-2005
 "Aslan'ın ölümü"   / 13-03-2005
 Hedefi şaşırmamak   / 10-03-2005
 Doğru tarafta durmak   / 06-03-2005
 Savrulma   / 03-03-2005
 Yazarın ölümü   / 27-02-2005
 Yol ayrımı   / 24-02-2005
SOLİ ÖZEL
Kimlik yırtılması
Mimarından pek hoşlanılmasa da dünyada...
Bu ödül tüm Türkiye'ye
Bu ödül tüm Türkiye'ye
Sabah Spor Ödülleri Töreni'nde Yılın Futbolcusu ve Yılın Sporcusu...
İstifa yok aynen devam
İstifa yok aynen devam
Ersun Yanal, maç öncesi ortaya atılan görevi bırakacağı yolundaki...
AKP'nin 'yıldız'ı kaydı
AKP'nin 'yıldız'ı kaydı
Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan ve İzmir Milletvekili Serpil...
'Evimin ışığı, sultanların yakışığı, cıvan oğlum...'
Savaş Ay, Kâbil'de askerliğini yapan Tuncay'a ailesinin yazıp verdiği...
Bartholomeos AİHM'ye gidiyor
Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Fener Rum Patrikhanesi arasında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu