kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa temsilcisi Nesim Levi
Mason çok birliktelik yok

Kamuoyundaki yaygın inanış Lions'un Masonluğa giden yolda kilometre taşı olduğu.. Lions yöneticileri Mason Locası ile aralarında hiçbir ilişki olmadığını ifade etse de üyeler arasında ilişkilerin geliştiğini kabul ediyorlar.

Lions'un eski Konsey Başkanlarından Turan Şalikoğlu Lionslar'ın Masonluk için bir aşama olduğu yolundaki önüne geçilmesi mümkün görünmeyen önyargı hakkında şunları söylüyor: "Biz Lions olarak üyelerimizi seçerek alıyoruz. Hem her meslekten mesleğinde başarılı olmuş hem de düzgün karakterli insanları bulup onları Lions'a kazandırıyoruz. Kabul etmek lazım ki Lions bu anlamda çok değerli bir insan kaynağı. İşte bu göz kamaştırıcı insanlar ister istemez başkalarının da dikkatinden kaçmıyor. Özellikle Masonlar onlarla temas ederek üye ihtiyaçlarını bu şekilde gidermeyi tercih edebiliyorlar. Biz kimseye 'Sen Masonsun Lions'a üye olamazsın' diyemeyeceğimiz gibi bir Lion'u da Mason Locası'na üye oldu diye üyelikten çıkarmayız."

MASONLAR'LA BAĞ YOK
Lions ile Masonluk arasında çok ciddi ayrılıklar bulunduğunu kaydeden Şalikoğlu şöyle devam ediyor: "Masonluk içe dönük bir olay. Mükemmel insanı yetiştirmek gibi bir amaçları olduğundan bahsediyorlar. Lions ise tamamen dışa dönük, kendini halka hizmet etmeye adamış insanların topluluğu. Yani tamamen birbirine zıt fikirler söz konusu. Dolayısıyla ikisinin birlikte telakki edilmesi mümkün değil. Zaten Lions ile Masonlar arasında ne bugün ne de geçmişte herhangi bir birliktelik sözkonusu olmamıştır, gelecekte de olmayacaktır." Türk Lions'larını Avrupa'da temsil eden Nesim Levi de Lions hakkındaki olumsuz görüşlerin ülkeye bağlı geliştiğini vurguluyor. Avrupa, İskandinavya, Afrika ve Asya ülkelerinde Lions hakkında olumsuz görüşlerin olmadığını kaydeden Levi "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da aynı Türkiye'de olduğu gibi Masonluk'la ilişkilendiriliyor ya da Amerika'da kurulmuş olmasıyla tepki topluyor" diyor. Lions'un Rotary ve Masonluk'la tek benzerliğinin toplantılarda din ve siyaset konuşulmaması olduğunu kaydeden Emekli Korgeneral İhsan Gürkan ise şöyle konuşuyor: "Masonluk'la Lionluk arasında yalnızca kişisel ilişki bulunabilir, görev ilişkisi ve gizli toplantılarımız yoktur. Mesela benim oğlum Mason fakat ben hangi locadan olduğunu bile bilmem, hiç konuşmayız. Ben katıldığım tüm toplantılarda ordu toplantıları da dahil olmak üzere, 'Lions Masonluğun arka bahçesidir' yargısını kırmak için kulübümü ve faaliyetlerimi anlattım."

ÇOK SAYIDA MASON VAR
Lions'un önemli isimlerinden Suat Ballar da Mason örgütünün bir kuruluşu olarak gösterilmelerini doğrulayan bazı olgulara ve davranışlaraLions Türkiye, 25 okul açtı, çok sayıda laboratuvar ve kütüphane düzenledi.sahip oldukları için böyle algılandığını belirtiyor. "Bunların başında üyeler arasında çok sayıda Mason arkadaşımızın bulunması geliyor" diyen Ballar şöyle devam ediyor: "Aslında bu olağan bir durumdu fakat bunun yanı sıra bir takım Masonik kural ve yöntemlerin Lions kulüplerinde de uygulanma heves ve alışkanlıklarının sürdürülmesi tanımlamayı haklı çıkaracak boyutlara ulaştırıyordu. Örneğin, çoğu üyelerin bilerek ya da bilmeyerek "kardeş" "kardeşim", "kardeşler" sözcüklerini sık sık kullanması, istenmese de bazı yanılgılara meydan veriyordu. İzmir'de kurulan bir Lions kulübünün bayrağında üçgen şekil bulunması, üye alımında ve toplantı yönetim biçiminde Masonik bazı yöntemlerin kullanılması yanlış tanımalara kaynak oluşturdu. Yakıştırma ve saptırmaların bir örneği de Lions kulüplerinin "yarı sosyetik, yarı hayırsever kurum" olarak tanıtılmasıdır. Ben Masonluk için iki defa aday oldum, ikisinde de reddedildim. Harici Mason derler o yüzden bana." Gerçekten de bugün Lions'un kadın olan ikisi hariç konsey başkanları arasında pek çok Mason olduğu, erkek üyelerin yüzde 30'unun Mason olduğu belirtiliyor.

ROTARY İLE AKRABA
Peki Lions'ların Rotary kulüpleriyle bir bağlantısı var mı? Bu sorunun yanıtını 118-T Genel Yönetmeni Erim Erinç Dinç "Aslında birbirimizden çok farkımız yoktur" diye yanıtlıyor. Rotary Kulüpleri'nin de Lions Kulüpleri gibi halka hizmet etme amaçlı kurulduğunu kaydeden Dinç "Ama tabii ki Lions ve Rotary ayrı ayrı kuruluşlar, aynı organizasyonun ya da birliğin parçası değiller" diyor. Rotary kulüplerinin değişik iş kollarında çalışan insanları öncelikle birbirleriyle bilgilerini paylaşmak ve kendini geliştirmek amacıyla bir araya getirmeyi amaçladığını kaydeden Dinç "Tabi daha sonra da sosyal yardımlar yapmaktalar. Ama Türkiye'de çok fazla sosyal faaliyette bulunma sebepleri fakir bir ülke olmamızdan kaynaklanıyor" diyor. Dünyada son zamanlarda artan sivil toplum kuruluşları nedeniyle Lions, Rotary ve hatta Masonlar'ın üye bulma güçlüğü yaşadıklarını ifade eden Dinç şöyle konuşuyor: "Lions Türkiye'ye ilk geldiğindeçok ilgi gördü çünkü yabancı bir isim olması dikkat çekti. Bir diğer sebepse zengin fakat çevresi olmayan insanların çevre bulmak için Lions'u tercih etmesi oldu. Paramız var, çevremiz olsun diye geldiler."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sahte rakıda ürküten bilanço
 Hem dayak yediler hem tutuklandılar
 Liderler saygı duruşunda
 Papa'nın vasiyeti dünyaya mesaj
 'Lübnan'dan çekiliyoruz'
 'AB ile uyum sorunu olabilir'
 Bu da baro neşteri
 JİTEM davasına görevsizlik kararı
 Hırsızlar bu kez Kaboğlu'nu hedef aldı
 Mehdi gelecek, altın çağ başlayacak
ERDAL ŞAFAK
Bıçak ve kemik
Tekstil ve hazır giyim...
ÖMER LÜTFİ METE
Türkiye'nin Irak politikasına dair
Talabani'nin Irak...
UMUR TALU
Sağdan, soldan, polisten
Aynı yerde üst üste iki günde...
Amerika demokrasi tabiatını anlamıyor
İran nükleer kullanımdan vazgeçmeyecek.. Saddam rejiminin yıkılması...
Saddam'a sakallarını yoldurdu!
Talabani dün yemin ederek göreve başladı. Hücresinde TV’den izleyen...
Dostluk Atina'da Kaldı!
Dostluk Atina'da Kaldı!
Türk-Yunan dostluğuna, fanatik Panathianikos'lu taraftarların Efes...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu