Mutfakta Lezzet Güneşi
Şehriye rüzgarı Şehriyeyi tuzlu bol kaynar suda 5 dakika pişirip süzün ve soğuk sudan geçirin. Fırın kabını bir çorba kaşığı tereyağı ile yağlayıp, şehriyenin yarısını yayın. Sosis, mantar, peynir, maydanoz, tuz ve karabiberi harmanlayıp, şehriyenin üzerine yayın. Kalan şehriyeyi de harcın üzerini kapatacak şekilde yayın ve bastırarak sıkılaştırın. Yumurta, süt, maden suyu ve kalan yağı çırpıp, şehriyenin üzerine gezdirin ve 10 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, şehriyeler kızarıncaya kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 1 paket jumbo sosis (ince doğranmış) * 1 paket tel şehriye * 100 gram tereyağı (eritilmiş) * 150 gram mantar (ince dilimlenmiş) * 100 gram beyaz peynir (ufalanmış) * Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış) * 3 adet yumurta (çırpılmış) * 50 ml. süt * 3 çorba kaşığı maden suyu * Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda)
Pirinçli börek Pirinci unlu suyu gidinceye kadar yıkayın, suyu ilave edip, kısık ateşte 10 dakika pişirin. Isıtılmış dört çorba kaşığı yağda soğanları sararıp yumuşayıncaya kadar karıştırarak yaklaşık 5 dakika soteleyin. Kıymayı ilave edip, karıştırarak 5 dakika daha soteleyin. Pirinç, maydanoz, yumurtanın beyazı, tuz ve karabiberi katıp, harmanlayın. Yufkayı düz bir zemine yayın, üzerine yağ gezdirip, ikinci yufkayı yayın. Yufkaları yağlanmış 30 cm. çapındaki fırın tepsisine hafif buruşturarak yerleştirin. Üzerine hazırladığınız harcı yayın. Kalan iki yufkanın arasını da yağlayarak ve yufkaları hafif buruşturarak harcın üzerine yerleştirin. Bir çorba kaşığı yağ ile yumurta sarısını çırpıp yufkanın üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
MALZEMELER (12 dilim) * 1 tabak hindi kıyma * 100 gr. pirinç * 1,5 su bardağı su * 4 adet yufka * 1 çay bardağı zeytinyağı * 1 adet orta boy soğan (ince çintilmiş) * Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış) * Tuz, karabiber * 1 adet yumurta
Kıtır kayısı Kayısıları, portakal suyuyla birlikte bir tencereye koyup, kısık ateşte portakal suyu bitinceye kadar, yaklaşık 6-7 dakika pişirin. Tereyağı ve balı eriyene kadar ısıtın. İrmik ve unu ilave edip, iyice karıştırın. Bu karışımın yarısını 18x18 ebatlarında yağlanmış bir kalıba bastırarak yayın. Üzerine kayısıları koyup, en üste kalan unlu karışımı, meyveleri tamamen kapatacak şekilde yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
MALZEMELER (8 dilim) * 300 gr. kuru kayısı (doğranmış) * 4 çorba kaşığı portakal suyu * 6 çorba kaşığı tereyağı * 4 çorba kaşığı bal * 90 gr. irmik * 170 gr. un (2 çorba kaşığı ayrılmış)
|