kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
CHP’den AKP’ye geçen Kaya, partiden istifa etmeyeceğini açıkladı.
AKP'li Kaya vekilliği bıraktı

Enerji yolsuzluğu davasıyla ilgili olarak hakkında fezleke hazırlanan AKP milletvekili Cemal Kaya milletvekilliğinden istifa etti.

CHP'Yİ SUÇLADI
AKP üyeliğinin sürdüğünü açıklayan Kaya'nın vekilliğinin düşmesi için Meclis'te oylama gerekiyor.


Parti kararıyla istifa

Adı enerji davasına karışan ve hakkında fezleke hazırlanan AKP Ağrı Milletvekili Kaya, Erdoğan'ın kararıyla istifa etti. Kaya, kendisini hedef gösteren Baykal'a da "Hodri meydan" dedi.

CHP'den AK Parti'ye transfer olduğu günden beri tartışmaların odağında bulunan, enerji soruşturmasında adı geçen ve yargılanabilmesi için dokunulmazlığı kaldırılması istenen Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, dün parti yönetiminin kararıyla milletvekilliğinden istifa dilekçesi verdi. AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), önceki gece Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanarak Kaya'nın durumunu ele aldı. Kaya'ya "uyarı" cezası verilmesi, ihraç edilmesi ve dokunulmazlığının kaldırılması şıkları tek tek değerlendirildi. İlerleyen saatlerde, Başbakan'ın da desteklediği yönde, Kaya'nın partiden değil, milletvekilliğinden istifasına karar verildi. Erdoğan, "Eğer kendisine güveniyorsa, gerekeni yapar. Biz de onu destekleriz" dedi. Grup Başkanvekilleri, kararı telefonla Kaya'ya ilettiler, "Yargıya aklan, gel" dediler. Kaya da, "Partimin ve Başbakan'ın zor duruma girmesini istemem. İstifa edeceğim" dedi.

BAYKAL'A YÜKLENDİ
Parti yönetimi, Kaya'nın istifa mektubunu da kaleme aldı ve Kaya'ya ulaştırdı. Kaya dün, AK Parti grup toplantısından hemen önce basın toplantısı düzenleyerek istifasını açıkladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı suçlayarak 'hodri meydan' diyen Kaya, siyasete atılmadan önce geçmişinin, ticari yaşamının sorgulanacağını bildiğini, yaşamında hiçbir yolsuzluğun içinde olmadığını savundu. Kaya, şunları söyledi: "Aile şirketim, ben CHP milletvekiliyken ihale almış mıdır? Cevabını vereyim, evet almıştır. Hem de onlarca ihaleye katılıp, tüm yasal koşulları yerine getirerek üç adet ihaleyi kazanmıştır. Acaba sayın Baykal'ın bu ihalelerde de yolsuzluk olduğu iddiası var mıdır? Sayın Baykal'ın elinde hangi ihale karşılığı AKP'ye geçtiğime dair herhangi bir belge var mıdır? Yolsuzluğun asıl kaynağı CHP'dir. CHP yöneticileri, partilerinin saymanı Mahmut Yıldız hakkında birçok soruşturma raporu bulunması nedeniyle, yolsuzluğun kaynağıdır." Kaya'nın adı Enerji Bakanlığı'nda usulsüz ihale alınması olayına karışmış, ihale girişimleri için yaptığı telefon görüşmeleri polisin teknik takibi sonucu ortaya çıkarılmıştı. CHP lideri Deniz Baykal'ın 'peşini bırakmayız' baskısı sonucu Başbakan'ın talimatıyla Kaya hakkındaki iddiaları araştırmak üzere komisyon kurulmuştu. Komisyon raporunda, hakkındaki iddialar ve telefon kayıtları incelenen Kaya'nın disipline kuruluna sevkedilmesi istenmişti. Bu arada, Kaya'nın yargılanabilmesi ve dokunulmazlığının kaldırılması için Savcılık fezleke hazırlayıp, Adalet Bakanlığı'na gönderdi.

BAŞBAKAN: ONURLU
Kaya'nın istifasının, Meclis'te en az 276 oyla kabul edilmesi gerekiyor. Aksi halde, istifa geçerli sayılmayacak. 12 Eylül'den sonra Murat Sökmenoğlu'nun "sine-i millete dönmek", Eyüp Aşık'ın Susurluk davası nedeniyle milletvekilliğinden istifaları kabul edilmişti. Başbakan, gazetecilerin soruları üzerine Kaya'nın Baykal'a yönelik tavrını "onurlu" bulduğunu söyledi.

YILDIZ: OKEY OYNARDIK
Bu arada, CHP Genel Saymanı ve Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Yıldız da, Kaya'nın dünkü suçlamalarına yanıt verdi. Enerji Operasyonu'nun tutuklu sanıklarından işadamı İbrahim Selçuk'la hiç ortak olmadığını söyleyen Yıldız, "Aynı kafe'ye gitmişliğimiz, zaman zaman okey oynamışlığımız vardı. Milletvekili seçildikten sonra hiç görüşmedim" dedi. "700 bin dolar alan Mahmut" un da kendisi olmadığını belirten Yıldız, Baykal'a Mercedes makam arabası için Almanya'yla pazarlık yaptığı iddiaları için ise şöyle dedi: "Araba alırken pazarlıktan daha doğal ne olabilir. Ama ben pazarlık yapmadım. Ben arabanın üretim hatası nedeniyle devreye girmiştim. Firma üretim hatasını kabul edip, değiştirmişti."

Ergun AKSOY / Hülya KARABAĞLI / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Başbakan: CHP, AB'yi desteklemiyor mu yoksa
 Baykal: Günaydın Başbakan
 Anayasa'da 50 madde değişiyor
 Erbakan'ın infazına üçüncü erteleme raporu
 Başbakan Yalçın Küçük'e dava açtı
MUHARREM SARIKAYA
Erdoğan: Diyarbakır'dan başka il yok mu?
AKP Grup...
YAVUZ DONAT
Teşekkürler MGK
Milli Güvenlik Kurulu'nun önceki gün (18...
Kapıda 'başarı' yazıyor
Fenerliler’in "Rıza Efendi 2 ekmek bir süt" pankartı Çalımbay...
Anadolu Aleviliği'nde kadeh tokuşturulmaz
Tunceli Hozat'da cem töreni sürüyor. Deyişler bittikten sonra...
İlkiz: TCK'daki değişiklik kısıtlı
İlkiz: TCK'daki değişiklik kısıtlı
Gazeteciler Cemiyeti adına ceza yasası görüşmelerine katılan Avukat...
Türkiye İsrail'den casus uçak alacak
Türkiye İsrail'den casus uçak alacak
Erdoğan, İsrail gezisi öncesi 10 casus uçağı alım projesini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu