kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Altan Tanrikulu @ SABAH
 

Çağdaş pinokyolar

Bundan yıllar önce Beşiktaş için herkes "Kolej takımı" derdi... 3 yıl üst üste şampiyonluk kazanan, bunların sonuncusunda hiç yenilmeyen Beşiktaş aynı zamanda saha içinde de centilmendi.
Bir süre geçti... Beşiktaş yıpranmaya başladı... Hem yönetim, hem takım olarak yenilik arayışına gitti. Bir türlü istenen uyum sağlanamadı.
Serdar Bilgili, Lucescu ve 100. Yıl ortamı denirken elde edilen şampiyonluk ve yakalanan hava ertesi yıl kaybedildi. Yıldırım Demirören ve Kıvanç Oktay'ın takım liderken istifa etmeleri, Sinan Engin'in pasifize edilişi takımı şampiyonluktan ve ikincilikten etti. Beşiktaş artık Fenerbahçe'yi yenmekle sevinen bir takım oldu. Tıpkı 5 yıl önce UEFA şampiyonu Galatasaray'ı tesadüfi bir golle yenen Fenerbahçe'nin yaptığı gibi...
Dikkatle izliyorum... Maç gününden beri Beşiktaş yönetimi alınan bu galibiyetle bütün sezonun kötü izlerini silme çabasında. Oysa Beşiktaş, zaten 4 yıldır Kadıköy'de kaybetmeyen, Fenerbahçe'yi tarihi boyunca yenildiğinden daha çok yenmiş bir takım. Kalecisiz, 10 kişi ve 4-3 yenmek elbette büyük onur . Ama bu onur yönetimin değil, sahaya yüreklerini koyan futbolcuların öncelikle... Yönetimin sürekli öne çıkma çabası, gazete ziyaretleri, tribünlerdeki yumruk şovları kötü bir sezonu ne kadar kurtaracak?


Beşiktaş'ın Milne'le yakaladığı hava, 90'lı yılların ortasında sona ererken sahneye Fatih Terim çıktı ve Türk futbol tarihinin en önemli takımını kurdu. 4 yıl içinde Galatasaray öyle bir seviyeye geldi ki Avrupa'da sarıkırmızılılar gibi çabuk, pres yapan bir takım daha yoktu.
Aziz Yıldırım dün İTÜ'deki bir panelde konuşmuş; "Galatasaray'ın UEFA şampiyonluğu tesadüftü" demiş. Aksine tırnaklarıyla kazıyarak şampiyon oldu Galatasaray... Süper Kupa'yı alması da mı tesadüftü? Şampiyonlar Ligi'nde 17 maç oynaması mı yoksa? O Galatasaray'ın 12-13 oyuncu verdiği Milli Takım, Dünya üçüncüsü oldu. Evet, Galatasaray'ın da Milli Takım'ın da kura şansı vardı.. Ama karşımıza çıkan her takımı yenmek, final oynamak, kupayı almak gibi Türk ulusunun hazır olmadığı şeyleri başarmak bile çok büyük işti...
Ardından Galatasaray'ı bitirdiler. Sahada büyük işler yapan sarıkırmızılı takımın kasasını tamtakır hale getirdiler. Bunu kim yaptı, kim etti bilemem. Ama 130-140 milyon dolarlara varan borca ulaşan Galatasaray, futbol dışındaki her branşta ufalmak zorunda kaldı.. Fenerbahçe karşısında stat, şampiyonluk, Avrupa'ya gitme, diğer branşlarda başarı gibi bütün üstün olduğu silahları kaptırmaya başladı. Daha da kötüsüyle karşılaştı Galatasaray... Teknik direktörü yönetimi suçladı, alenen... "Paralarımızı ödemiyorsunuz" diye..
Ardından taraftarlar bir yenilgiyle Florya'ya yığılıp, başkan ve teknik direktöre yönelik çirkin söylemlerde bulundu.
Fenerbahçe birçok alanda hızla Galatasaraylaşırken, Galatasaray istemeden de olsa Fenerbahçeleşmeye başladı.
Sakın bu sözlerimden iki kulübe yönelik hakaret anlaşılmasın. Fenerbahçe, istikrarsızlığın sembolüydü Türkiye'de... İstikrarlı bir kadro oluşturma çabasına girdi. Yönetiminden teknik direktörüne, futbolcusuna kadar daha az konuşup, daha az gündem yaratmaya çalıştılar. Bu basın için kötü ama Fenerbahçe için iyiydi. Aziz Yıldırım bu yüzden, Fenerbahçe alışkanlıklarını kırmaya çalıştığı için eleştirildi ama sonunda kulübü bu açıdan modern bir yapıya soktu.
Yıldırım'ın da eksileri vardı tabii.. O da ortamı geren hareketleri, demeçleri, teknik direktörlere karışması, futbolcuları tehdit etmesiyle öne fırladı. Fenerbahçe'nin gelmiş geçmiş en başarılı başkanı olurken, diğer taraftarların hiç de sevmediği bir yüz haline geldi.


Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray... Ülke futbolunun temel taşları... Komik söylemlerle, cahil toplulukları kandırma peşinde koşan yönetimlerini görünce üzülüyor insan.
Çık, kaybettiğinde sen de kutla rakibini. Kazandığın zaman o da seni kutlayacaktır. Eğer yapmazsan, pinokyoyu oynamayı sürdürürsen, sezonun 10'uncu haftasında ligden koparsın . 10 kişi ve kalecisiz kalan bir rakibe yenilirsin. 2 yıl önce Avrupa'da final oynadığın bir branşta, küme düşersin.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Rıza Efendi, 2 ekmek, 1 süt   / 19-04-2005
 Yürek ve akıl   / 18-04-2005
 Polissiz bir dünya dilemek   / 17-04-2005
 Türk polisinin aydınlık yüzü   / 15-04-2005
 Maymunlar cehennemi   / 14-04-2005
 CHP ve Galatasaray   / 12-04-2005
 Haydi savaşa mı?   / 10-04-2005
 Konsantrasyon   / 10-04-2005
 Para, para, para   / 08-04-2005
 Gelecek Daumlar'ın   / 07-04-2005
AHMET ÇAKAR
İşte 8.7'lik hakem
Ne olduysa 86. dakikada oldu. Bu...
ÖMER ÜRÜNDÜL
Son gülen Cimbom
Ali Sami Yen'deki kupa yarı finali...
İSKENDER GÜNEN
Maç 86.dakikada bitmişti zaten!
İşin gerçeği, maç 86.
LEVENT TÜZEMEN
Rövanş niyetine
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın,...
ALTAN TANRIKULU
Çağdaş pinokyolar
Bundan yıllar önce Beşiktaş için...
HASAN SAYDAM
İlk ayak da Sondarbe
Bugün Veliefendi Hipodromunda...
VEDAT BAYRAM
Derbinin galipleri
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi Türk...
Asker 'ılımlı İslam' modeline tepkili
Asker 'ılımlı İslam' modeline tepkili
Türkiye'nin laik bir ülke olduğunu söyleyen Orgeneral Özkök, "Ülkenin...
Ankara'dan ABD'ye İncirlik jesti
Ankara'dan ABD'ye İncirlik jesti
HÜKÜMET, ABD'nin 10 aydır masada olan İncirlik'i Irak ve Afganistan...
Mr. Spock'ın hemşehrisi
Mr. Spock'ın hemşehrisi
ABD'li seksi sinema oyuncusu Jolene Blalock Türkiye'de, 'Atılgan'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu