kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Putin'in devrim korkusu

Eski Sovyet cumhuriyetlerindeki rengarenk devrimlerin koordinatörü olduğu öne sürülen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı Dmitri Rupel "heyecanlı" Orta Asya gezisine başlarken, ABD'nin Belarus'ta hâlâ bir "hareket" olmamasından duyduğu öfke büyüyor.
Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice dün açık açık "Avrupa'nın ortasındaki son diktatörlük" diye tanımladığı Belarus'ta "Değişiklik zamanı geldiğini" söyledi. ABD'nin bu ülkedeki muhalif güçlerin, Başkan Aleksandr Lukaşenko'yu devirme girişimlerine destek verip vermeyeceği sorusuna yanıtı da yine son derece açık oldu: "Halkın bir diktatörden kurtulma çabalarına yardım etmekte ne kötülük olabilir." Belarus'taki tüm muhalif güçler Batı yanlısı olduğu için, Putin'in Lukaşenko'nun arkasında yer almaktan başka seçeneği yok. O nedenle Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rice'ın çıkışına sert tepki gösterdi: "İnsanların rejim değişikliği dediği şeyi hiçbir yerde istemiyoruz.
Demokratik süreç ve reformlar dışarıdan dayatılamaz."

Devrimin
koşulları

Bu bilek güreşine bakarak, Belarus'ta suların ısındığı sonucuna varmayın. Daha en az bir yıl beklemek gerekecek.
Başarılı örneklerden biliyoruz ki, bir ülkede "devrim" için, üç koşul gerekiyor: Seçim olması, iktidardaki başkanın ya da diktatörün adaylığı koyması ve kazanması. Belarus'ta Lukaşenko'nun da aday olacağı seçimler 2006'da yapılacak.
Ancak sabırsız devrim meraklıları heveslerini yitirmesinler . Rusya'nın nüfuz alanının başka köşelerinde de çiçek açabilir. Nerelerde mi? Potansiyel adaylardaki son durumu öğrenelim.
Türkmenistan'da 1999'da hayat boyu başkan ilan edilen Türkmenbaşı ipleri öyle sıkı tutuyor ki, sokakta göstermelik de olsa muhalif bulmak imkansız. Buna rağmen Türkmen lideri, 2009'da çok adaylı başkanlık seçimine gitmeye karar verdi. Ve sıkı durun, aday olmayacağını açıkladı. Listeden çıkarın.
Kazakistan'da 16 yıldır iktidarda bulunan Nazarbayev, yine aday olmaya kararlı. Seçim önümüzdeki yıl. Bir cephede birleşmeyi başaran muhalefet karşısına Zarmakhan Tuyakbay'ı aday çıkaracak. Nazarbayev önlemini şimdiden almaya başladı. Örneğin oy verme işleminin bitmesinden sonuçların açıklanmasına kadar geçecek sürede gösteri yasağı getirdi. Tahminler: Seçimleri Nazarbayev kazanırsa, hele hile karışırsa "her şey" olabilir.

Daha yakınlara gelelim

Bir başka güçlü aday olarak muhalefetin sokağa dökülmeye hazırlandığı Ermenistan gösteriliyor. Ancak daha "elverişliler" belirdi: Örneğin muhalefetin hükümete istifa etmesi için 13 Mayıs'a kadar süre tanıdığı, "Yoksa zorla devirmekle" tehdit ettiği Moğolistan. Örneğin önümüzdeki Kasım'da parlamento seçimlerinin yapılacağı Azerbaycan.
Ancak Putin'i bunlardan daha çok korkutan bir aday var : Başkurdistan. Burası Rusya Federasyonu bünyesinde özerk bir cumhuriyet. Yani Rusya'nın ayrılmaz parçası. Ve halk 15 yıldır iktidarda olan Murteza Rahimov'a istifa için 1 Mayıs'a kadar süre tanıdı. Etmezse meydanda çadırlar kurulacak. Ukrayna'da olduğu gibi.
Putin özerk cumhuriyetlerin yönetimlerini azletme yetkisine sahip. Ama Başkurdistan'ın "emsal" olmasından korktuğu için bu yetkiyi kullanmakta tereddüt ediyor.
Öyle ya; yarın, öbür gün Kızıl Meydan'da toplanacaklar kendi istifasını isterse ne yapacak? Galiba zaten sonunda oraya kadar gidecek...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 GOP ve Türkiye   / 21-04-2005
 Evrimden devrime   / 20-04-2005
 Milliyetçilik rüzgârları   / 19-04-2005
 Nomen est omen   / 18-04-2005
 Kahramanın vedası   / 17-04-2005
 Avrupa'nın değerleri   / 16-04-2005
 Sokaktaki muhalefet   / 15-04-2005
 Saydamlık zamanı   / 14-04-2005
 Şam'da bayram günü   / 13-04-2005
 Komşunun sosisleri   / 12-04-2005
ERDAL ŞAFAK
Putin'in devrim korkusu
Eski Sovyet...
ÖMER LÜTFİ METE
'Türkiye'nin Yirminci Yüzyılı'
21. yüzyıldan seneler...
UMUR TALU
Az zamanda büyük iş!
Öleceksin...
Çünkü böyle...
Başkan çatıdan kaçtı
Devlet Başkanı Gutierrez, Yüksek Mahkeme'yi feshedip yargıyı eline...
Sol partiler erken seçim istiyor Silvio direniyor
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, koalisyon ortağının...
100 Yılın finali
100 Yılın finali
9 kişi kalan Fenerbahçe, Denizli'yi penaltılarla devirdi... 11...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu