kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: İncirlik Üssü'nün kullanım süresi uzatıldı
Gül: İncirlik Üssü'nün kullanım süresi uzatıldı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İncirlik Üssü'nün kullanım süresinin Bakanlar Kurulu kararıyla uzatıldığını söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin 44. oturumuna katılmak üzere Lüksemburg'a gitti. Gül, Lüksemburg'a hareket etmeden önce Esenboğa Havaalanı'nda, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Gül, İncirlik Üssü'nün kullanımına ilişkin kararnamenin bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılıp açılmadığına yönelik bir soru üzerine, ''Bakanlar Kurulu kararıyla süre uzatıldı'' diye konuştu. BM ve NATO çerçevesinde imkanların kullanılmasına olanak sağlandığını ifade eden Gül, İncirlik ile ilgili gerekli siyasi direktiflerin verildiğini belirtti. Konuya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'nın teknik çalışmaları yapacağını belirten Gül, ''Bunlar 3-4 gün önce hal olmuştur'' dedi.

TÜRKİYE-AB

Gül, Ortaklık Konseyi'nin Türkiye'nin AB ile ortaklık ilişkilerindeki en yüksek karar organı olduğunu, Türkiye'nin katılım sürecinin çeşitli aşamalarını izleyip, yönlendirme bağlamında son derece önemli işlev gördüğünü kaydetti.

Toplantıda karşılıklı görüşlerin aktarılacağını söyleyen Gül, ''Toplantıda AB ile katılım müzakerelerine başlayacağımız önümüzdeki dönemi ele alacağız. KOB ve UP'de yer alan önceliklerimizin gerçekleşme durumuna ilişkin muhataplarımıza bilgiler vereceğiz. Ekonomik kriterler bağlamında ülkemizce atılan adımlar, ekonomik alanda gerçekleştirilen reformlar ve ilerlemeler hakkında da bilgi vereceğim'' dedi.

Kıbrıs ve Türk-Yunan ilişkilerinin de gündeme geleceğini belirten Gül, ''Bu alandaki yapıcı katkılarımız kadar, beklentilerimizin de olduğunu muhataplarıma ifade edeceğim'' diye konuştu. Gül, Gümrük Birliği'nin işleyişine ilişkin bazı teknik konuların da gündemde yer alacağını belirterek, ''Müktesebat uyumu ve mali işbirliği alanındaki çalışmaları en üst düzeyde gözden geçireceğiz. Uyum protokolü konusunda Türkiye, Komisyon ile müzakereleri tamamlamış ve metin üzerindeki mutabakatını da bildirmiştir. Protokolün imzalanması için AB'nin kendi prosedürlerini tamamlamasını bekliyoruz'' dedi. Gül, AB hazır olduğunda dönem başkanlığıyla protokolü imzalamaya hazır olduklarını söyledi. Bakan Gül, toplantıda ayrıca, AB ile ticaretin de ele alınacağını kaydetti. Türk işadamlarının vize sorunlarını gündeme getireceğini söyleyen Gül, ''Çözüm için üye ülkelerin daha fazla çaba göstermelerini isteyeceğim. Ayrıca, AB ile ticaret yapan kamyonların karşılaştıkları sıkıntıları da dile getireceğim. Üye ülkelerin bu konuda da yapıcı davranmalarını bekliyorum'' dedi. Türkiye ve AB'nin karşılıklı faaliyetlerini anlatırken, diğer yandan da karşılıklı beklenti ve talepleri görüşeceklerini belirten Gül, ''Sorun varsa bunlara ortak çözüm üretme üzerinde konuşacağız. Türkiye her zaman olduğu gibi yapıcı olmaya devam edecektir. Aynı yapıcılığı karşı taraftan da bekliyoruz. Bu yılki toplantıdan katılım müzakerelerin başlayacağımız önümüzdeki dönemi en iyi şekilde değerlendirmemize imkan tanıyacak yapıcı ve verimli sonuçlar çıkacağını tahmin ediyorum'' diye konuştu.

"ÜLKELERE HAS ÖZGÜRLÜK ANLAYIŞLARI OLAMAZ"

Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in türbana ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:
''Hükümet için önemli olan şudur; evrensel nitelikteki temel hak ve özgürlük anlayışıdır. Çağdaş ve evrensel nitelikteki temel hak ve özgürlük anlayışı dışında, ülkelere has özgürlük anlayışları olamaz.''

Türkiye'nin demokratikleşme sürecine devam edeceğini belirten Gül, bunun halkın iradesiyle olacağını ve hükümetin bunda karalı olduğunu söyledi.

Gül, ''Nasıl geçmişte bazı yasaklar hep beraber büyük bir olgunlukla demokratik anlayış içinde hallolduysa, bu tip sorunlar devam etmektedir, ama gün gelecek, bu sorunların da demokratikleşme süreci içinde elbirliğiyle aşılacağına inanıyorum. Ülkelerin kendilerine has temel hak ve özgürlük anlayışı kuralı getirmeleri doğru değildir. Bunu dünyaya kabul ettiremezsiniz. Dolayısıyla en gelişmiş medeni ülkelerde evrensel anlamdaki temel hak ve özgürlükler neyse Türkiye'de de bunların olması gerekir'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çiçek: Soykırım iddialarına karşı politika değişikliği şart
 Bush bu yıl da soykırım demedi
 Türkiye'den Belçika'ya nota
 Askerler Atina'ya gidecek
 Onlar son şövalyelerdi
 Beni mutsuz edecek bir şey yaşamıyorum
 Kılıç'tan Öcalan önerisi
 Erivan'ın delisi Belge'yi ıslattı
 Royal Motors davası açıldı
 1 Mayıs için kışkırtıcı alarmı
 Yüce Divan kürsüsüne AB ayarı
 Erdoğan'ın gölgesi nerede?
 Erdoğan'ın helikopteri bir hayat kurtardı
 AKP'den Livaneli'ye 'şeflik' teklifi geldi
ERDAL ŞAFAK
Önümüzde 10 yıl var
Aylardır "geliyorum"...
ÖMER LÜTFİ METE
Doğu ile Batı arasında
Hükümetin iyimserliğine rağmen...
UMUR TALU
Biat ve tabiat
Biraz geç tartışılan... Bu kez de en çok...
ERGUN BABAHAN
Yasa ve yargı
Türkiye henüz demokratikleşme sürecini...
MEHMET ALTAN
Özgüven sorunu...
Alev almış bir gaz tüpünü...
Laikliğin garantisiyim
Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Bağdat'taki ofisinde ilk kez bir Türk...
Bush 'Soykırım' demedi
ABD Başkanı Bush, göreve geldiğinden bu yana yaptığı 24 Nisan...
Alex'in Başkenti
Alex'in Başkenti
Lider Fenerbahçe, Ankaraspor'u Brezilyalı yıldızının golüyle geçerken...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu