kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 

Erkekler ve kadınlar kendi cinsleriyle neler konuşuyorlar?

Her ne kadar değişen toplumsal yaşam nedeniyle kadın erkek arkadaşlıkları, dostlukları artmış olsa da, her iki cinsin birbirleriyle arkadaşlıkları hala önemlidir. Genellikle, erkeklerin başka erkeklerden, kadınların da başka kadınlardan oluşan iyi arkadaşları vardır. Gençlerin deyimiyle "kanka" olan, çok yakın, sırların paylaşıldığı arkadaş ya da arkadaşlar. Peki sırlar dışında ne konuşurlar? Erkeklerin kendi aralarında paylaştıklarıyla, kadınların paylaştıkları farklı mıdır? Farklı ise, bu fark nereden kaynaklanmaktadır?

ERKEKLER
Erkek erkeğe arkadaşlığa, gerek filmlerde gerekse edebi eserlerde sık rastlanır. Bunlarda, genellikle erkeklerin aralarındaki birlikteliklerden yaratıcı sonuçlar çıkar. Kahramanlıklar, ünlü keşifler, başarı öyküleri hep bu arkadaşlıkların sonucudur. Evet, bunlar yadsınamaz. Ama pratikte daha çok gördüğümüz futboldan, kadınlardan ve borsadan bahseden erkekler olduğuna göre, bu fark nereden kaynaklanıyor? Aslında daha çok iki erkeğin arkadaşlığından, yoldaşlığından bahsedilince bakış değişmektedir. Yine de erkekler, sorunlarını arkadaşlarından çok, eşleriyle paylaşmayı yeğlemektedir. Erkek arkadaşlarıyla ise, statülerini güçlendirici iletişimi yeğlemektedirler. Kadınlarla erkekler arasında fark olduğu tartışılsa da, kabul gören bir olgu. Bu konuda da farklı mıdırlar?

KADINLAR
'Sex and the city' dizisini izliyor musunuz? Bu dizinin yayın saatleri, çocuk ve gençlere zararları, ayrı bir yazı konusu olabilir. Çocukların kolayca izleyebileceği kanalda, uyumadıkları saatlerde, kontrolsüz yayınlanması ve sonuçları tartışılabilir. Ama biz şimdi başka şeye bakalım. Bu hanımlar bir araya geldiklerinde ne konuşuyorlar? Birbirlerine erkek arkadaşlarını çekiştiriyorlar, bu konudaki deneyimlerini paylaşıyorlar. Hadi bu dizi bize çok uzak, bizim dizilerimizde farklı mı? Kocaları ya da başka kadınlar hakkında konuşan kadınlar toplulukları. Günlük yaşama dönersek, buna çocuklar hakkındaki konuşmaları da ekleyebiliriz. Erkeklerin kimi zaman merak ettikleri, kimi zaman da küçümsedikleri, kadınların kendi aralarındaki bu konuşmalar gereksiz mi? Hayır, aslında yüzyıllardır sosyalleşmeyi sağlayan bu konuşmalardır. Bu havadan sudan konuşmalar kadınlar arasındaki bağı güçlendirmektedir. Kadınlar arasındaki bağın güçlenmesi ise, nesillere aktarılanlar açısından çok önemlidir.

KADINLAR DAHA SOSYAL
Yapılan çalışmalar erkeklerin statü sahibi, kadınların ise arkadaş sahibi olduklarında ruh sağlıklarının daha iyi olup, bunu çocuklarına aktarabildiklerini göstermiştir.
İncelemeler göre, kadınlar okumada ve duygularla ilgili olarak verdikleri tepkilerde, erkeklere oranla daha güvenilir ve daha empatikler ve teke tek ilişkilerde daha ilgili bir tavır sergiliyorlar. Kadın ve erkek beyni arasındaki farklılıklar çeşitli kişilerce değerlendiriliyor. Bulunan farklar yorumlanmaya çalışılıyor. Bunlardan biri küçük kız bebeklerin insan yüzlerine, erkek bebeklerin ise mekanik oyuncaklara baktıklarıdır. Bu fark tüm yaşama dağılıyor ve ortalama olarak kadın, erkeğe oranla toplum içinde daha sık gülümsüyor ve göz kontağı kuruyor. Sosyalleşen, ailesinden ve arkadaşlarından destek gören kadınlar, sağlıklı gebelik sonrasında, sağlıklı nesiller yetiştirmektedir. Çünkü kadınlar arası arkadaşlığın stresi azalttığı görülmektedir. Pek çok araştırma kadınların, sorunlarını eşlerinden çok kadın arkadaşlarıyla paylaştıklarını, buna karşın erkeklerin eşleriyle paylaştığını göstermektedir. Bu farklılıkların bir kısmının kadınların salgıladıkları, onlara özgü hormonlarla ilişkili olduğu, bunların salınımı engellendiğinde kadınların daha az arkadaş aradıkları gözlenmiş.

SORUNLAR NASIL ÇÖZÜLÜR?
O zaman kadın kadına arkadaşlık, kişinin ve insanlığın geleceği için önemli bir süreçtir. Peki sorun olduğu zaman nasıl çözülüyor? Erkekler aralarındaki sorunları fiziksel güç kullanarak, hatta bazen ölümle çözüyorlar. Kadınların yöntemi ise farklı, dedikodu ve dışlama onların çözüm yolu oluyor. Aslında bazen birbirlerine, erkeklerden daha gaddar olabiliyorlar. Çünkü bu dedikodular ve dışlamalar kimi zaman, neredeyse ölümden beter olabiliyor. Çünkü "sosyal ölüm" bir kadına verilebilecek en büyük ceza olabiliyor. Unutmamaları gerekense bu tutumun, onlara olduğu kadar, gelecek nesillerine de zarar vereceğidir. Yani kadınlar dünyasının iyi geçinmesi gerekmektedir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Borderline kişilik bozukluğu   / 28-04-2005
 Senin baban kim?   / 25-04-2005
 23 Nisan Çocuk Bayramı   / 23-04-2005
 Otizm, Tohum Vakfı ve tohuma su gerek   / 21-04-2005
 Çocuklar ve kitaplar   / 18-04-2005
 Ağlamak   / 16-04-2005
 Okuyucu mektuplarım   / 14-04-2005
 Okul seçmek   / 11-04-2005
 Yas Tutmak   / 09-04-2005
 Medyadaki seks reçeteleri   / 07-04-2005
GÜLSE BİRSEL
Televizyon beyni geliştirir mi?!
Geçen haftanın New York...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Erkekler ve kadınlar kendi cinsleriyle neler...
AYŞE TÜTER
Akdeniz Mutfağından Zeytinyağlılar
Sebze buketi
(6...
'Dünyaya açılmak artık hayatımın amacı değil
'Dünyaya açılmak artık hayatımın amacı değil
Yurtdışına açılmak için müzik şirketini değiştirerek Sony Müzik'e...
Tüm özellikler bir tek bende vardı
Tüm özellikler bir tek bende vardı
2005 yılının Türkiye Güzeli ünvanına sahip olan Hande Subaşı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.