kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

İşi doğru yapmak

Türkiye türban konusunda bitmez tükenmez ve gereksiz yere ortalığı geren tartışmalarla kendini tüketirken; merkezinde olduğu bölgede inanılmaz bir değişim yaşanıyor. Aslında Türkiye'nin kendisinde de siyasi tartışmaların kısırlığı ve bayıltıcılığı dışında yepyeni dinamikler devrede. Yalnızca bu hafta içinde İstanbul'da Asya Kalkınma Bankası toplantısı, uluslararası katılımlı Forum 2023 toplantısı yapılıyor.
Alman Başbakanı, yanındaki 600 kişilik işinsanları heyetiyle toplantılara katıldı, temaslarda bulundu. Fransa'nın Brötanya bölgesinden önemli sermayedarlar Türkiye hakkında fikir edinmek üzere bir hafta boyunca temaslar yaptı, ülke hakkında bilgi edindi, dokusunu anlamaya çalıştı.
Türkiye ekonomisi modernleşiyor. Bunun yarattığı bir ekonomik ve toplumsal tahribat da var. Kabuk değiştiren ekonomide verimli çalışamayanlar, sermayeleri yetersiz kalanlar, ölçeği tutturamayanlar eleniyor ve bunun acısıyla bileniyor. Modern sektördeki verimlilik artışları
ekonomik büyümenin istihdama işsiz sayısını azaltacak ölçüde yansımasını engelliyor.

Başkalarına bakıyoruz
Küresel ekonomiye iyice eklemlenirken başka ülkelerin rekabetiyle başa çıkmak için Türkiye'nin acilen eğitim sisteminde devrime gitmesi, insanlarına bilgi ve beceri vermesi gerekiyor. Türkiye bu konulara odaklanarak strateji üreteceğine, takıntılı bir "ı lımlı İslam olur mu, olmaz " tartışmasıyla neredeyse tüm enerjisini tüketiyor.
Büyük Ortadoğu Projesi'nin bir demokratikleşme projesi olduğu kadar, bir ekonomik yeniden yapılanma projesi olduğunu unutuyor. Bu projede kendi sivil toplum kuruluşlarının komşu ülke örgütlerine pek çok konuda nasıl katkıda bulunabileceğini düşünmüyor. Komşu ülkelerdeki ekonomik ve siyasal özgürleşmenin bir parçası olmaya çalışmak aklına gelmiyor.
ABD giderek kendi kafasına göre değil bölgenin gerçeklerine uygun bir proje tanımlamasına kayıyor. Arap seçkinleri kendi geleceklerinin inşasında rol almaya başlıyor. Tam 55 yıl önce ilk açık ve dürüst seçimini yapmış, kendi İslamcılarını iktidara dahi taşımış Türkiye ise bu gelişmelere ancak endişeyle bakıyor. Kendini nasıl tanımladığından çok, başkalarınca nasıl tanımlandığına bakarak korku krizleri geçiriyor.

Hukuka
aykırı değilse...
Türkiye'nin bir de stratejik gündemi var. Kararlar alınması gerekiyor. Bunların bir kısmı kolay da değil, popüler de. Bu alanda hükümet hemen tüm meselelerde ya iki adım geriden gelerek başkalarının belirlediği gündemi takip ediyor ya da geçen seneki hesapsızlıklarının bedelini ödemekten kurtulmak amacıyla hamleler yapıyor. Son çıkan İncirlik kararnamesi de bu bağlamda değerlendirilmeli. Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı'nın ardından ABD ile ilişkilerin birincil önemde olduğunu vurgulamıştı. Buna yönelik olarak da ABD'ye lojistik açıdan destek verecek İncirlik kararnamesi hazırlandı.
Basına yansıyanlardan bilinen, ABD'nin taleplerinin bir kısmının reddedildiği ve hayli kısıtlı bir izinle yetinildiği yönünde. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer kararnameyi imzaladığına göre hukuka aykırı bir durum olmadığı varsayılabilir. "İncirlik'ten hiçbir ülkeye karşı saldırı fonksiyonu gerçekleşmeyecektir" diyen de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül.
O zaman sorulacak soru şudur. Bu kararname neden gizli? Türkiye'nin stratejik çıkarları söz konusu olduğu için bir kararname çıkarılıyorsa, bunun içeriği neden kamuoyundan gizleniyor. Bu hükümet pek çok yanlış yaptı. Pek çok doğru işi ise yanlış şekilde yaptı. Gizli kararname bu yanlışlardan biri ve geçiştirilemeyecek kadar da önemli.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Anlama zamanı   / 01-05-2005
 Paradigma   / 28-04-2005
 Meal   / 24-04-2005
 Üzücü farklılık   / 21-04-2005
 Korkunun faydası   / 17-04-2005
 Ortadoğu'da yaz   / 14-04-2005
 Öfke selini durdurmak   / 10-04-2005
 Sancılı ilerleme   / 07-04-2005
 İkinci şans   / 03-04-2005
 Kimlik yırtılması   / 31-03-2005
SOLİ ÖZEL
İşi doğru yapmak
Türkiye türban konusunda bitmez...
Hırsız vaaar!
Hırsız vaaar!
Türkiye Ligi'nde büyük maçlarda topun oyunda kaldığı süre 40...
Final zenginleri
Final zenginleri
Olimpiyat Stadı'ndaki kupa finalinde tüm biletler satılırsa hasılat 3...
Bülent Arınç'tan türban göndermesi
Bülent Arınç'tan türban göndermesi
TBMM Başkanı Bülent Arınç, "TBMM'nin 85. Yılı Sergisi"ni açtı. Arınç...
Neden karamsarsınız? Şimdi bayram zamanı
Schroder, AB için umutsuzluğa anlam veremediğini belirtti, "Şimdi...
Çanak anten alarmı
Telekomünikasyon Kurumu, çanak antenlerin uçakların haberleşme...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu