kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Düşüş

Büyü bozuldu. Liderliğini yaptığı Yeni İşçi Partisi'nin seçimleri kazanmasına rağmen Başbakan Tony Blair, Britanya siyasetindeki hakimiyetini yitirdi. Yerini çok geçmeden Maliye Bakanı Gordon Brown'a bırakması bekleniyor. Blair ve partisinin seçimden zayıflayarak çıkmasında en önemli nedenlerden birinin Irak savaşının seçmenlerde yarattığı rahatsızlık olduğuna kuşku yok. Irak'ı Kuveyt'ten çıkarmak için yapılan savaşın akabinde Thatcher'ın uzun iktidarı sona ermişti. Blair de ABD Başkanı Bush'un siyasetini beni msemiş olmasının bedelini ödüyor gibi.
Ancak Britanya seçimlerinin sonucunu yalnızca Irak savaşının belirlediğini söylemek yanlış. AB üyelerinin tümünü hasetten çatlatacak dinamizmde bir ekonomisi olan Britanya'da da küreselleşmenin yarattığı rahatsızlıklar etkisini gösteriyor. Devletin sosyal vasıflarının zayıflamasından, üniversite harçlarının artmasından, kamu hizmeti kalitesinin erozyona uğramasından rahatsız olan şehirli seçmenlerin bir kısmı bu kez İşçi Partisi'ni bırakıp ya Liberal Demokratlar'a ya da Muhafazakârlar'a kaydı.

AB'yi
kargaşaya sürükler
Aralarında ideolojik olarak büyük bir fark bulunmayan İşçi Partisi ve Liberal Demokratlar'ın toplam oyların yaklaşık yüzde 55'ini almaları ise toplumun sol politikaları reddetmediğini gösteriyor. Ancak "yeni solun" değişen şartlara göre kendini tekrar tanımlaması ve topluma ortak idealler sunarak meşruiyetini yeniden inşa etmesi gerektiği de ortada.
Seçimin en vahim tarafı Muhafazakâr Parti'nin kampanya sırasındaki söylemiydi. Kıta Avrupa'sındaki benzerleri gibi seçmenin korkuları üzerine inşa edilmiş bir kampanyayla seçime gitti. Geçmişe göre farklılaşmış ve etnik yapısı çeşitlenmiş bir topluma uygun siyaset üretme yerine, bu çeşitliliğin tehlikeleri üzerinde durdu. Göç konusunu işleyerek, bir süredir filizlenen ırkçı siyasetlere yakın tavırlar aldı.
Bu sonuçların ardından Blair'in Avrupa anayasası referandumunda toplumunu evet yönünde ikna etmesi de neredeyse imkânsız hale geldi. Hayır çıkması durumunda bu ülke AB içinde marjinalleşir ve Birlik kısa sürede toparlanamayacaği bir kargaşa dönemine girebilir. Farklı yapılanmaya gidecek bir çekirdek gurubun oluşması ihtimali güçlenir. Bu durumda ABDAB ilişkilerinin daha sorunlu hale gelmesi ihtimali artar. Türkiye açısından AB içindeki en güçlü destekçisinin devre dışı kalması da, AB'nin uzun sürecek bir çalkantıya girmesi de hayırlı sayılamayacak gelişmelerdir.


İncirlik üssünün "dost ve müttefik ülkelerce" kullanılmasını düzenleyen kararname Resmi Gazete'de yayımlanmadı. Dışişleri Bakanı Gül, başbakanlığa başvurarak 23 haziran 2003 tarihinde çıkan gizli kararnamenin gizliliğini 13 kasım 2003 tarihinde kaldırtmasına rağmen artık gizli olmayan bu kararnamenin ve buna atıfta bulunarak 2004 ve 2005 yıllarında çıkarılan kararnamelerin yayımlanması idari açıdan mümkün değil. Ancak gizlilik konusu yalnızca Resmi Gazete'de yayımlanmayla sınırlı değil.
22 Nisan tarihli Hürriyet gazetesinde özeti yayımlanan ABD ile mutabakat metni kamuoyunca tümüyle bilinmiyor. Metnin ABD elçiliği web sitesine konacağı haberde belirtilmesine rağmen orada yok. Mutabakat metni de Türk ve Amerikan diplomat ve askerlerce hazırlandı. Kamuoyunun da hassas olduğu konularda hükümetin veya Genelkurmay'ın net tavır almadığını düşünmek için neden yok. Ancak metnin tümü bilinmediği için Dışişleri'nin resmi açıklamasına rağmen, teknik terimlerin de kafa karışıklığı yaratması nedeniyle ortada spekülasyona açık bir durum var. Gürültü de buradan kopuyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İşi doğru yapmak   / 05-05-2005
 Anlama zamanı   / 01-05-2005
 Paradigma   / 28-04-2005
 Meal   / 24-04-2005
 Üzücü farklılık   / 21-04-2005
 Korkunun faydası   / 17-04-2005
 Ortadoğu'da yaz   / 14-04-2005
 Öfke selini durdurmak   / 10-04-2005
 Sancılı ilerleme   / 07-04-2005
 İkinci şans   / 03-04-2005
SOLİ ÖZEL
Düşüş
Büyü bozuldu. Liderliğini yaptığı Yeni İşçi...
Fener takır takır
Fener takır takır
Lider Fenerbahçe en zor deplasmanı olarak gösterilen Diyarbakır'da...
Aslan pes etmez
Aslan pes etmez
Son 4 haftaya lider F.Bahçe'nin 4 puan gerisinde giren G.Saray,...
Başbakan CHP'ye çattı
Başbakan CHP'ye çattı
Başbakan Tayip Erdoğan Siirt' gezisinin ikinci gününde CHP'yi...
Sevginin yarattığı mucize
Akkılıç çifti, 9.5 aylıkken evlat edindikleri spastik engelli bebeği,...
Efsane gerçek oldu
Öğrencilerin liseye gidebilmek için sıra bekledikleri Ağrı'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu