kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çalıntı 'cep'lere karşı önlem

Kayıtdışı kullanımın önüne geçerek cep telefonlarının kapkaç, hırsızlık ve kaçakçılığa konu olmasını önlemeye yönelik tedbirler içeren yasa teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda bazı değişikliklerle kabul edildi.

AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Demir'in başkanlığında yapılan komisyon toplantısında, AK Parti Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu ve arkadaşları tarafından hazırlanan ve geçen hafta tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığı yasa teklifinin maddeleri müzakere edildi.

''2.5 MİLYAR DOLAR MALİYET''

Terzibaşıoğlu, günümüzde 'adeta insanların 6'ıncı duyusu'' haline gelen cep telefonlarının kapkaç, hırsızlık, kaçakçılık konusu olduğunu, terör suçlarının işlenmesinde kullanıldığını belirtti.

İkinci el cep telefonu satışının kayıt altında yapılmamasının bu tür olayları kolaylaştırdığını ifade eden Terzibaşıoğlu, Türkiye'de halen kullanılan 35 milyon cep telefonundan 12 milyonun kayıtdışı, bunun kamu zararına oluşturduğu maliyetin de 2.5 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Komisyon Başkanı Demir de cep telefonlarında düzenleme getiren yasa teklifinin dünyada bu bağlamda bir örnek oluşturduğunu ifade ederken, teklif yasalaştığında kaçak ve hırsızlık malı cep telefonlarının kullanım dışı kalacağını ifade etti.

Yasa teklifi konusunda görüşlerini dile getiren Ulaştırma Bakanlığı ve Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri ile Mobil İletişim Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAT) yöneticileri ve GSM operatörlerinin temsilcileri olumlu bulduklarını dile getirirken, kimi önerilerde de bulundular.

Cezai yaptırımlar içermesi nedeniyle Adalet Komisyonu'nda da ele alındıktan sonra TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek yasa teklifi, Telsiz Kanunu'nda değişiklik yapıyor.

BİLGİLERDE GİZLİLİK


Teklife göre, Telekomünikasyon Kurumu tarafından izin verilmedikçe, işletmecilerle tedarik edilen abone kimlik ve iletişim bilgilerini taşıyan özel bilgiler veya cihazın teşhisine yarayan elektronik kimlik bilgileri yeniden oluşturulamayacak, değiştirilemeyecek, kopyalanarak çoğaltılamayacak veya herhangi bir amaçla dağıtılamayacak.

Elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihaz, kart veya gereçlerle değişiklik yapılması amacına yönelik yazılım, her türlü araç veya gereçlerle değişiklik yapılması amacına yönelik yazılım, her türlü araç veya gereçlerin ithalatı, üretimi, dağıtımı veya tanıtımı yapılamayacak, bulundurulamayacak, aracılık edilemeyecek.

Kurum düzenlemelerine aykırı olarak elektronik kimlik bilgisini haiz yeni veya kullanılmış cihazların her türlü devri ve ticareti yapılamayacak, bu cihazlar kullanılamayacak.

Abone kimlik ve iletişim bilgilerini taşıyan özel bilgiler ile cihazların elektronik kimlik bilgilerini taşıyan her türlü yazılım, kart, araç veya gereç yetkisiz ve izinsiz olarak kopyalanamayacak, muhafaza edilemeyecek, dağıtılamayacak, kendisine ya da başkasına çıkar sağlamak amacıyla kullanılamayacak.

SİSTEM GÜVENLİĞİ İÇİN 5 AY SÜRE

Cep telefonu işletmecileri, Telekomünikasyon Kurumu'nun, ''merkezi mobil cihaz kimlik tanımı ve veri tabanı''nda (CEIR) yer alan elektronik kimlik bilgileri değiştirilmiş, kaçak, kayıp veya çalıntı cihazlara elektronik haberleşme hizmeti veremeyecek.

İşletmeciler, bu tür yasal olmayan cihazların haberleşme şebekelerine bağlanmasını önlemek üzere kendi veri tabanlarını Telekomünikasyon Kurumu veri tabanı ile uyumlaştıracak ve bununla ilgili teknik alt yapı ve sisteminin güvenliğini, yasanın yürürlüğe girmesini izleyen 5 ay içinde sağlayacak. Sistemin işletilmesinden kaynaklanan sorunlar 5 gün içinde giderilecek.

Telekomünikasyon Kurumu, bilgi ve ihbar merkezi kuracak ya da kurduracak. Cep telefonu kaybolan, çalınan ya da kendi rızası dışında elinden çıkan aboneler, öncelikle bağlantının kesilmesi için bilgi ve ihbar merkezine başvuracak. Kurum, suça ilişkin bilgi elde ettiğinde durumu Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AGİT'ten Çiçek'e mektup
 Derviş Meclis'e veda etti
 'Özürlüler kanuna' tepki
 Yargı yargıya karşı
 Başbakan'ın 'kitap özeti' çıkaran ekibi var
 Baykal: AİHM'ye karşı hükümetle el ele vermeye hazırız
 AKP milletvekili Ericekli partisinden istifa etti
 'Böyle başvurulur' deyip başını vurdu
 Ağar partiyi yeniliyor
 Gül'ün AİHM dileği
MUHARREM SARIKAYA
DYP'nin yeni vizyonu...
Türkiye'nin hangi bölgesine...
YAVUZ DONAT
Kırat'ın röntgeni
Cumartesi günü DYP'nin " 8....
R.G. şimdi de oğlu için azap çekiyor
Kayınpederi ve kayınbiraderleri tarafından burnu kesilen R.G "Oğlumu...
'Uzaylılar'ın şifre defteri!
Kripto analistler, Roma'da bulunan 500 yıllık Voynich el...
Müdür muavinlerinin sesine 'kulak verdi'
Müdür muavinlerinin sesine 'kulak verdi'
Ankara'nın Polatlı ilçesi Anadolu Meslek Lisesi'nde ilginç bir...
Vekilin çevik, atik ve sporcu olanını severim!
Vekilin çevik, atik ve sporcu olanını severim!
Milletvekilleri bugün başlayacak olan 'TBMM Spor Oyunları'nda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu