kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Hayırdaki hayır

Kuzey Ren-Vestfalya'da Sosyal Demokratlar'ın seçimi kaybetmesinde Almanya'nın ekonomik sıkıntılarının büyük etkisi olduğu tartışıldı. Bunda da Fran- sa'da yaşanan Türkiye karşıtlığını yine ekonomik etkilerin ve bunların yol açtığı sosyal kaymaların izlerini görmek mümkün. Normal şartlarda ne seçimin sonuçları, ne anayasa oylaması sonuçları Türkiye'nin müzakerelere başlamasını engeller. Sonrası ise tabii ki sorunlu olacaktır.
Soğuk Savaş'ın bitmesiyle kapitalizm gi- derek küreselleşti. Piyasa hem ekonomiye hakim olan, hem toplumsal ilişkileri belirleyecek merkezi kurum haline geldi. Hemen tüm dünya küreselleşme süreciyle kapitalist dinamiklerin alanı haline geldi. Küreselleşmenin artan şekilde piyasalaşma olarak yaşanmasıyla siyasi otoritenin ekonomik gelişmeleri kontrol etme imkanları azaldı.
Küreselleşmeye koşut olarak yaşanan teknolojik devrimin önemli sonuçları ortaya çıktı. Bir yandan hemen her ürünü koşulların uygun olduğu her yerde üretmek mümkün oluyordu. Standartlaşmış sanayi ürünlerinde üretim hızla ücretlerin düşük, verimliliğin uygun olduğu yerlere göçüyordu. İleti- şim ve ulaşım masraflarının azalmasıyla tüm dünya piyasa rekabetinin alanı haline geliyordu. Sermayenin göreli gücünün çok arttığı bu yeni dönemde işgücü örgütlü bile olsa kendi mevzilerini korumakta zorlanıyordu.
Dünya ekonomisi küreselleşir ve sermaye akışkanlıklarının belirleyiciliğine açık hale gelirken, siyaset ulusal ölçekte kaldı. Demokratik ülkelerde ekonominin küreselleşmesinin dayattığı değişimler siyasi otoritlenin meşruiyet zeminini daralttı.
Okkanın altına en fazla giren işgücü kesimleri siyaseten gayet gerici bir pozisyonun da sahipleri oldu. Bir yandan elde edilmiş hak ve imtiyazlardan vazgeçmek istemezken, di- ğer yandan da dışlayıcı, ırkçılık kokan siyasetlere destek verdiler.

Schröder'in kumarı

Bugün Fransa'da yaşanan ve anayasa oylamasının giderek Türkiye'ye yönelik bir ırkçılık orjisine dönüştüğü tartışmanın arka planında da bu yatıyor. Türkiye meselesi, Avrupa toplumlarının bazılarında dışlayıcı, çirkef, giderek faşizan güdülerin hortlamasının aracısı haline geliyor. Türkiye Avrupa'nın gerilemekte olan sosyal sınıflarının tüm korkularının simgesi olarak sivriliyor.
Şansölye Schröder'in reform politikaları kendi tabanının öfkesini çekiyordu. Bu reformların uygulanamaması ise Almanya'nın dünyadaki rekabetçiliğini sınırlıyordu. Alman ekonomisi büyüyemeyince işsizlik sorunu daha da derinleşiyordu.
Sorunu bu şekilde anlayınca hem Sosyal Demokratlar'ın seçimin son haftalarına küresel kapitalistleri "çekirge" diye nitlendirmelerinin, hem de Schröder'in erken seçim kumarının mantığını anlamak mümkün. SDP, Angela Merkel ve partisinin tamamen piyasaların mantığına uygun hareket edeceği bir ekonomiyle sosyal politikaların bir ölçüde korunacağı bir ekonomi arasında tercihe zorluyor seçmeni.
Almanya'daki eyalet seçiminin sonucu, Fransa'daki hayır kampanyasına da rüzgar verebilir. Versin. Türkiye açısından hayırlı olan da bu. Başta Fransa, AB ülkeleri hem ekonomik yapılarındaki krizle, hem de içlerindeki ölmemiş şeytanlarla hesaplaşmak zorunda. AB dünya siyasetinde iddialıysa bunalımlı üyelerinin kendilerine çeki düzen vermeleri gerekecektir. Bunun içinse aklı selimin hakim olduğu bir siyasi ortama sancılı da olsa geçilmelidir. Türkiye'nin gerekliliği de ancak o zaman tam anlamıyla kafalara dank edecektir.
Türkiye için hedef ve hayırlı yol, sağ salim 3 Ekim tarihinde müzakerelere başlamaktır. AKP hükümeti bunu inşallah anlıyordur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Rüşvet   / 22-05-2005
 Daha iyi bir küreselleşme   / 15-05-2005
 Düşüş   / 08-05-2005
 İşi doğru yapmak   / 05-05-2005
 Anlama zamanı   / 01-05-2005
 Paradigma   / 28-04-2005
 Meal   / 24-04-2005
 Üzücü farklılık   / 21-04-2005
 Korkunun faydası   / 17-04-2005
 Ortadoğu'da yaz   / 14-04-2005
SOLİ ÖZEL
Hayırdaki hayır
Kuzey Ren-Vestfalya'da Sosyal...
Mucizeye yürüdü
Mucizeye yürüdü
Süzülerek girdi soyunma odasına iki ihtiyar. Futbolcuların yüzünden...
Yüzümüzün akıyla
Yüzümüzün akıyla
Atatürk Olimpiyat Stadı'nda unutulmaz bir gece yaşandı.. Organizasyon...
3 Ekim'de müzakereler başlar
3 Ekim'de müzakereler başlar
İtalya Başbakanı Berlusconi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile...
İstanbul Hatırası
İngiliz ve İtalyan taraftarlar, Boğaz'ın müthiş büyüsüne kapıldılar.
'Hançer' tartışması
Çiçek'in "Türk milletini arkadan hançerlemektir" tepkisi üzerine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu