kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Non-Non-Non (Hayır-Hayır-Hayır)
Genişleme sürecini 'baltalar' mı?
Hollanda'da hayır cephesi yüzde 57
Fransa Kabinesinde Deprem!
AB Liderleri: Hezimet, Üzücü...
"İkinci Referandum Zor İhtimal"
AB Daha Önce 5 Kriz Atlattı

Fransa'dan AB'ye hayır

AB Anayasası referandumu beklendiği gibi sonuçlandı. 'Hayır' AB'yi krizin eşiğine getirdi.

Yüzde 90'ı sayılan oylarda 'Hayır' oranı yüzde 57 olarak açıklandı. AB'yi krize sürüklemesi beklenen sonuçların ardından Türkiye karşıtı cephenin daha da güç kazanması bekleniyor. Gözler çarşamba günü Hollanda'da yapılacak referanduma çevrildi. 'Hayırcı'lar Hollanda'da da önde gidiyor.

Yorumlara göre, işsizlik ve sosyal güvence korkusu, ABD'nin dünyaya hakim olacağı endişesi ve Türkiye'nin AB'ye girecek olması, Fransız halkını kendi kurdukları birliğin anayasasına 'hayır' demeye itti. Hükümet sonuçları "hayal kırıklığı" ve "Avrupa için yenilgi" olarak yorumladı.


Non-Non-Non (Hayır-Hayır-Hayır)

Beklenen oldu... Fransa'da anayasa referandumunu ilk sonuçlara göre "hayır" cephesi kazandı. "Chirac'ın kumarı" denilen oylama sonrası gözler nasıl bir B Planı uygulayacağı bilinmeyen AB'de.

Fransa'da haftalardır süren ve Avrupa Birliği'nin kaderini belirleyecek anayasa tartışmaları dün son buldu. Fransız seçmen, AB ortak anayasası için sandık başına gitti. İçişleri Bakanlığı'ndan verilen ilk tahmini sonuçlara göre "hayır" cephesi yüzde 57.26, "evet" cephesi ise yüzde 42.74 oy aldı. Yabancı ajanslar rakamı yüzde 55'e-45 verdi. AB çevrelerince "Endişe verici" olarak nitelenen sonuç sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, "Fransa, anayasayı reddetti. AB aynı koşullarda yoluna devam edecek. Daha iyi bir Avrupa için çalışmalarımızı devam ettirmeliyiz. Bu sonuç Fransa'nın AB içindeki çıkarlarını savunmayı zorlaştıracak" dedi. AB uzmanı siyasilere göre FransaİKTİDAR PARTİSİ UMP’DE HÜZÜN HAKİMDİ.... İlk tahmini sonuçlar gelmeye başladığında bir ara “evet” oylarının önde gittigi söylendi. Ancak UMP genel merkezindeki sevinç kısa sürdü. Anketlerdekinin de üstünde çıkan olumsuz sonuç, anayasaya “evet” diyenleri üzdü.halkı, ülkede ve kıta genelinde artan işsizlik, ABD'nin etkisi, sosyal hakların korunması gereği, genişleme süreci ve Türkiye'nin üyeliği gibi nedenlerden ret oyu kullandı. Referandum, Chirac'ın oynadığı bir kumardı. Çünkü anayasayı geçtiğimiz yaz ülke meclisinde oylamaya götürmekle yetinebilirdi. Bu durumda mecliste çoğunluğu elinde bulunduran partisi UMP'yle anayasa kabul edilirdi. Ancak o referanduma gitmeyi tercih etti. Çünkü o dönemde Irak Savaşı'na karşıtlığı nedeniyle popülaritesi yüksekti. Halkın ağzından "evet" alarak 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde konumunu sağlamlaştıracaktı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Fransa, kurucu ülkelerinden olduğu AB'nin tek bir devlet olma yolundaki en önemliHAYIRCI GENÇLER MEYDANLARA DÖKÜLDÜ.... Anayasaya ret kararının çıkmasından dakikalar sonra başkent Paris sokaklarını solcu gençler doldurdu. Sosyal hakları savunan, Anglo-Sakson piyasa ekonomisine karşı çıkan binlerce kişi kent meydanlarında referandum sonucunu kutladı. *dönemeci anayasayı reddetti...

"HAYIR", SARKOZY'YE YARADI
AB'nin geleceğini ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren referandumda sandıklar küçük kentlerde TSİ 21.00'de kapandı. Başkent Paris'in de aralarında bulunduğu büyük kentlerde ise oy verme TSİ 23.00'a kadar devam etti. Kesin sonuçları Anayasa Mahkemesi tarafından perşembe günü açıklanacak referandumda katılım yüzde 80'e yaklaştı. Kulislere göre referandum sonrası siyasetin parlayan yıldızı evet'çi UMP lideri Nicolas Sarkozy oldu. Fransız basını "Hayır, Türkiye karşıtı politikacıların ülkede daha etkin duruma gelmesine sebep olacak" yorumunu yazıyor. Chirac'ın birkaç gün içinde kabinede değişiklik kararını açıklaması bekleniyor.

BELKIS KILIÇKAYA / PARİS


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'Uzun vadede yararınıza'
 Bayan Blair kriz kraliçesi
 İnsanın en üretken olduğu yaş 29
 Almanya'da Ayla için yürüyüş
 'İyi ki renkli TV çalmadım'
Hüzüncü yıl
Hüzüncü yıl
G.Saray 100. yılında futbolda Avrupa'da yoktu ve yine Şampiyonlar...
Lütfen uyumayın
Lütfen uyumayın
İngiliz lobisi, Liverpool'un Şampiyonlar Ligi'ne direk katılması için...
Türkiye'de seviyeli muhalefet yok
Türkiye'de seviyeli muhalefet yok
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'de seviyeli muhalefet olmadığından...
Kimseye suçunu sorma
Bandırma Kapalı Cezaevi'nde kadın mahkûmlarla konuşuyorum, havadan...
Mehmetçiğe cep telefonu müjdesi
Askeri yargı yeni bir içtihata imza atarak, kışla içinde kullanmamak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu