kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çitaları Kangallar kurtaracak

Türkiye'nin dünyaca ünlü köpek türü Sivas Kangalları, Afrika'da nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan çitaların kurtarıcısı oldu..

Afrika'nın güneybatısında soyu tehlikeye giren dünyanın en hızlı koşabilen canlıları olan çitaları korumak üzere fon kuran Dr. Laurie Marker, Namibya'daki çiftliklere 200 Sivas Kangalı yerleştirerek, çiftçilerin çitaları öldürmesinin önüne geçti.

Dr. Merker, Anadolu'da 6 bin yıldır koyunları kurtlardan koruyan Sivas Kangallarının, şimdi de Namibya'daki çiftlikleri koruma altına alarak sağladığı büyük yararı, ''İnsanlarınızın, bu harika, zeki ve sevgi dolu canlıların dünyanın başka yerlerindeki canlıları yok olmaktan kurtardıklarını bilmelerini istiyorum'' sözleriyle değerlendirdi.

TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi'nin Haziran sayısında yer alan habere göre, ''gösterişli kedi'' çitalar, Afrika ve Güney Asya'da özgürce av peşinde koşabilirken, bugün sadece Afrika'nın bazı bölgelerinde ve kısıtlı da olsa İran'ın güneyinde yaşam mücadelesi veriyor.

Çiftliklerin giderek sayılarının artması sonucu çiftlik sahipleri,çiftlik hayvanları için tehdit oluşturmasa bile çitaları öldürerek bu hayvanların soyunun tükenmesine neden oluyor.

Amerikalı araştırmacı Veteriner Dr. Laurie Merker, çitaların en yaygın olarak yaşadığı bölgelerden birisi olan Afrika'nın güneybatısındaki Namibya'da Çita Koruma Fonu'nu kurdu ve çitaların yokolma nedenleri ile yok olmalarını önleme yöntemlerini araştırmaya başladı.

Çitalar üzerine araştırma projesi için 1970'li yıllarda Namibya'yagiden Merker, soyu hızla yok olmaya başlayan çitaları korumak üzere çiftlik sahipleriyle görüşerek çitaların ölmesine ve aynı zamanda çiftlik hayvanlarının zarar görmesine engel olacak bir yöntem bulmak üzere kolları sıvadıklarını belirtti.

KANGALLARIN KORUMA BİLİNCİ İLGİ ODAĞI

Başta çiftlik sahiplerinin çitalarla sorununu, neden bu hayvanlarıöldürdüklerini ve çitaların çiftlik hayvanı kaybına yol açıp açmadığını anlamaya çalıştıklarını anlatan Merker, uzun bir dönem değişik çoban köpeği türlerini ayrıntılı olarak incelediğini ifade etti.

Merker, Anadolu'da yaklaşık 6 bin yıldır çoban köpeği olarak kullanılan Kangalların sürülerle uzun mesafeler katettiklerini, birlikte oldukları hayvanlara hızla bağlanarak onları koruma güdüsüylehareket ettiklerini keşfettiğini kaydetti.

Bunun üzerine, Çita Koruma Fonu'na ait çiftlikte yetiştirdikleri kangal köpeklerini, çiftlik hayvanlarını çitalar ve başka yırtıcı hayvanlardan gelecek tehditlerden korumak üzere bölgedeki çiftliklere verdiklerini belirten Merker, şu ana kadar çiftliklere 200 köpek yerleştirdiklerini ve çiftçilerin çiftlik hayvanı kaybında yaklaşık yüzde 80 oranında bir azalma olduğunu bildirdiklerini ifade etti.

'ELİMİZDE UZUN BİR LİSTE VAR'

Çitaların kangalların havlamasından korkarak kaçtığını, böylece hem çiftlik hayvanlarının korunduğunu hem de çitaların öldürülmekten kurtulduğunu dile getiren Dr. Merker, şunları kaydetti:

''Bugün Namibya çiftçilerinin çoğu, çiftlik hayvanlarının güvenliğini kangalların yardımıyla sağlıyor. Köpeklerin çiftçilere o kadar büyük yararı oldu ki neredeyse hiç keçi ya da koyun kaybı yaşamıyorlar. Köpeklerin gerçekten çok iyi koruyucular olduklarının farkına varıyorlar. Programın başarısından dolayı elimizde programa katılmak isteyenlerden oluşan uzun bir liste var. Kangallarınızın olağanüstü katkısını vurgulamak istiyorum. İnsanlarınızın, bu harika, zeki ve sevgi dolu canlıların dünyanın başka yerlerindeki canlıları yok olmaktan kurtardıklarını bilmelerini istiyorum.''

Dr. Laurie Marker, çitaları korumak üzere Kenya, Botswana, Zimbabwe ve Güney Afrika'da programlar geliştirilmesine yardımcı olduklarını, Cezayir ve İran'da çitalar için çalıştıklarını, kangalların çoban köpekleri olarak buralarda da kullanılmasının yollarını araştırdıklarını bildirdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 PKK'lı Parlak serbest
 Genç dağcıyı ölüm bile yıldıramadı
 'Hayata dönüş' ayıbı
 116 saat sonra bulundu
 Kulübü yok ama havası yerinde
 Bıçak parası alan doktora hapis cezası
 Terör silahları şimdi naylon terlik oluyor!
 Dondurma zehirledi
 'Umudun Türküsü' yarın Bağcılar'da
 Kadayıfçıoğlu serbest bırakıldı
 Atalarımızın bir bildiği varmış
 Yeme de yanında yat
 Göksel MTV'de bir numara
 Sağlık hattı
 Bugün bazı yollar trafiğe kapanacak
REHA MUHTAR
ÇÜK'lerin ÇÜŞ'leri...
Cep telefonunun hayatıma...
MANSUR FORUTAN
Sanal mafya olmanın adresi
Sanal dünya dargelirliye...
MEHMET BARLAS
Bir dönemi tek bilen kişi olmanın dayanılmaz...
NEBİL ÖZGENTÜRK
'Mevzuat Hazretleri' buyurdu!
Bugünlerde, Nişantaşı,...
SAVAŞ AY
Saçın yok ki kafa sallayıp savurasın a...
REFİK DURBAŞ
Kendine iyi bak
Türkçemizi yabancı kelimelerin...
HINCAL ULUÇ
Dünyanın en seksi kadını!..
FHM okurlarına göre dünyanın...
Milli Mücadele
Milli Mücadele
Milli Takımımız 2006 Dünya Kupası elemelerindeki en önemli maçına...
Komşu geçilmiyor
Komşu geçilmiyor
Gruptaki tek yenilgisini Yunanistan önünde alan ay-yıldızlılar yine...
'Sağlık sorunum yok, istifa da etmedim'
Akşit görevine engel sağlık sorunu olmadığını ve istifa etmediğini...
Tarım Bakanı: Herkesten destek bekliyorum
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görevinden alınan Sami Güçlü, dün sabah...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu