kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Bu memurları uzaydan getirmiyoruz"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görevlerinde başarılı olacak kişilerin atamalarını yaptıklarını belirterek, ''İşin siyasi riskini üstlenenler olarak bunun hesabını biz veririz. Bunu, başka hiçbir kurum veya makam vermeyecek'' dedi..

Erdoğan, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı'nca organize edilen İlçe ve İlk Kademe Belediye Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, belediye başkanlarından ürettikleri hizmetleri sosyal faydaya dönüştürülmelerini istedi. Erdoğan, tek başına hizmet üretmenin yeterli olmayacağını, bu hizmetlerin ülkenin ufkunu açmaya yöneltilmesi gerektiğini kaydetti.

Belediye başkanlarının siyasetle ilgisi olamayacağı yönündeki değerlendirmeleri eleştiren Başbakan Erdoğan, ''Belediye başkanı siyasetin içinden gelmiştir. Siyasi kadronun elemanı olmak başka bir şey, makamı siyasallaştırmak başka bir şey. AK Partili, bu hataya düşmemeli. Makamı siyasallaştırmamalı'' diye konuştu. Erdoğan, CHP tarafından AK Parti'ye yöneltilen kadrolaşma iddialarına da yanıt verdiği konuşmasında, şöyle konuştu:

''(Siyasi kadrolaşma yapıyorsunuz) diyorlar. Bunu diyenler, önce aynaya baksınlar. Bizim, böyle bir derdimiz yok. Bu işleri, önce onlaryaptılar. Buradan CHP'ye sesleniyorum. Yıllar yılı, bu ülkede tüm kadrolarda, kademelerde bunu yaptılar ve acımasızca yaptılar. AK Parti, bizden önce oluşturulmuş sınav sistemi ile memuriyete eleman alıyor. Bizim, üst kademede yaptığımız atamalar dışarıdan alıp atadığımız insanlardan değil. Bu devletin kadroları içine bizden önceki yöneticiler döneminde girmiş insanlar arasından atamalar yapıyoruz. Yerlerini değiştiriyoruz. Bunlar kıyıya köşeye çekilmişti, depolara konulmuştu, depolardan bunları çekip alıyoruz. Tıpkı, tarihi eserlerin bazı sarayların depolarında korunup, sonra onları çıkarttığımız gibi...''

Salondaki belediye başkanları tarafından sözleri alkışlarla kesilen Başbakan Erdoğan, ''Buradan milletime sesleniyorum. AK Parti, asla bir kadrolaşma mücadelesi içinde değildir'' diye konuştu.

'KÖYDE İNSAN ÖLÜRSE...'

Erdoğan, ihtiyaç olan kadrolara memur aldıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bunlar imam aldı, alıyoruz da zaten... Niye? Bu kadar camimiz var. Her caminin kadrolu imamı var. Bir kısmı emekli olmuş, bir kısmı bu görevinden ayrılmış başka bir göreve gitmiş. Buralar boş mu kalacak. Bu milletin dini ihtiyaçlarını kim karşılayacak? Bu ihtiyaçların karşılanması görevi bize ait değil mi?

Bir köyde bir insan öldüğü zaman onun cenazesini kim yıkayacak, kim kaldıracak? Tek parti döneminde olduğu gibi, o tür uygulamaları mıyapacağız? Biz o günlere tekrar dönmek istemiyoruz. Kendi ülkesinin tescilli yasal kurumlarından yetişmiş olan din adamına itibar, saygı göstermeyen böyle bir anlayışı nasıl kabul edebilir. Devamlı bunun istismarı yapılıyor.''

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, artık kamuda işçi alımı yapmadıklarını, devletin bazı kurumlarında boşalan ve olmazsa olmaz konumundaki kadrolara memur atadıklarını kaydetti.

Kadrolaşma iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Erdoğan,öğretmen atamaları konusunda da bu yönde asılsız değerlendirmeler yapıldığını söyledi. Erdoğan, kadrolaşma iddiaları ortaya atılarak milletin aldatılmasının kendilerini üzdüğünü söyledi. Erdoğan, belediye başkanlarından personel giderlerini bütçelerininyüzde 30'unu aşmayacak düzeyde tutmalarını istedi.

Görevlerinde başarılı olacak kişilerin atamalarını yaptıklarını belirten Erdoğan, ''Biz bunları uzaydan getirmiyoruz. Dışarıdan getirmiyoruz. Zaten şu anda devletin memuru.. Başka bir yerden alıyoruz, buraya getiriyoruz. Mevcut başarılı olsaydı, bundan önceki hükümetler başarılı olurdu'' diye konuştu. Erdoğan, işin siyasi riskini üstlenenler olarak bunun hesabını kendilerinin vereceğini söyledi.

'TIKANIKLIĞIN SEBEBİ BUDUR'

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Bunu, başka hiçbir kurum veya makam vermeyecek. Dolayısıyla saygınlık başka bir şeydir. Hesabı verebilir olmak başka bir şeydir. Hesabı verecek olanların yerine başkalarının bu göreve soyunması başkabir şeydir. Hem hesabı biz vereceğiz, hesabı biz verirken birileri kalkıp, bizim yerimize 'hayır, olmaz' diyecek. Birçok yerde tıkanıklıkvarsa, tıkanıklığın sebebi budur. Eğer farklı bir yönetim biçimi, farklı bir yönetim anlayışı varsa, bunu da söylesinler, bunu da bilelim. Ama biz, toplumumuzda asla gerilim istemiyoruz. İstemeyeceğizde... Anayasa'ya uygun olmayan bir adımı Ak Parti bugüne kadar atmamıştır, atmayacaktır da... Bizi siyasallaşmakla suçlayanlar dikkatetsinler, kendileri siyasallaşmasınlar.''

Başbakan Erdoğan, belediye başkanlarından halka yakın olmalarını, milletle aralarına bürokratik engeller koymamalarını istedi. AK Parti ilkelerini daha yukarıya taşımalarını isteyen Erdoğan, halkın sevdiği kişiler olmalarını, başarılarının en temel kriteri olacağını söyledi.

Erdoğan, ''Sevgi emektir, güvendir. AK Parti, milletin sevincini kıskananların partisi olmayacaktır. AK Parti, milletimizle büyüyecek, ülkemizle gelişecektir'' dedi.

Yerel yöneticilikten Başbakanlığa geldiğini anımsatan Erdoğan, belediye başkanlarının yaşadığı zorlukları bildiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, devletin memurlarının zaman zaman milletin memuru olduklarını unuttuklarını, bunun böyle olmasında siyaseti tıkayan siyasetçilerin payı olduğunu kaydetti.

'SOYİSMİ BENZERLİĞİ GÖRMEYEYİM'

Yerel yönetimlerin yetkilerini artıran Belediye Kanunu ile yıllardır tartışılan birçok sorunun giderileceğini belirten Erdoğan, il özel idareleri ve belediye gelirleri kanunu ile yerel yönetimlere gönderilecek payın yüzde 25 artırılacağını söyledi. Yerel yönetimlere gönderilecek payın yüzde 25 artırılacağını söylemesi üzerine alkışlanan Erdoğan'ın ''Alkışlar az geldi, herhalde daha çok bekliyordunuz'' demesi üzerine, salondan daha büyük bir alkışyükseldi.

Erdoğan, enflasyonun yüzde 8 olduğu düşünüldüğünde verilen payın ne kadar fazla olduğunun daha iyi anlaşılacağını kaydetti. Başbakan Erdoğan, yasanın hayata geçirilmesinden sonra belediye başkanlarının Ankara yollarını aşındırmak zorunda kalmayacaklarını söyledi.

Maliye Bakanlığı aracılığıyla nüfusu 10 binin altında olan belediyelere de kaynak aktarılacağını ifade eden Erdoğan, nüfusu küçükolan belediyelerin ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti. Nüfusu küçük olan belediyelerde personel alımı konusunda ayrımcılık olabileceğine işaret eden Erdoğan, ''Aşiret mantığıyla belediye yöneticiliği olmaz. Ehliyet, liyakat esastır. Personel listelerine bakınca soyismi benzerliği görmeyeyim'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Sağlık sorunum yok, istifa da etmedim'
 Tarım Bakanı: Herkesten destek bekliyorum
 Sessiz sedasız devir
 Baykal: 3 bakan yetmez, kadro değişsin
 Amber SHP'den gitti Akdemir ANAP'a geçti
 ANAP ve SHP'ye gün hesabıyla Hazine yardımı
 Milli Eğitim Bakanlığı: Biz veli anketine izin vermedik
 Erdoğan'ın yakın korumasına tayin
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Çankaya, 'Devlet' ve diğerleri
Herkesin ağzında aynı laf...
YAVUZ DONAT
İş bilenin, kılıç kuşananın
At binicisine göre kişner.
Genç dağcıyı ölüm bile yıldıramadı
Onur'a 4 yıl önce Kaçkarlar'da yıldırım çarptı, kalbi durdu. Uzun...
'Hayata dönüş' ayıbı
Cezaevinde öldürülen gencin yakınları tazminat davasını kazandı ama...
Vekil yöneticiler için Hükümet'e ültimatom
Vekil yöneticiler için Hükümet'e ültimatom
Başbakan'a 3 ay önce mektup yazarak, vetolu bürokratların 'vekaleten'...
AK Parti yumuşadı
AK Parti yumuşadı
"Veto edilirse aynen iade ederiz" diyen AK Partililer, dün...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu