kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
GÖRÜŞME 50 DAKİKA SÜRDÜ.... Başbakan Erdoğan Beyaz Saraya TSİ ile 17.30da geldi. Kapıda Başkan Bushun özel kalemi tarafından karşılanan Erdoğan, Bush ile 50 dakika görüştü. Olumlu bir atmosferde geçen görüşmede ikili ilişkiler tüm başlıklarıyla ele alındı. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AKP Milletvekilleri Egemen Bağış ve Ömer Çelik ile Türkiyenin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu da katıldı.
İstediğini aldı

Erdoğan ile Bush, Beyaz Saray'daki üçüncü görüşmede yeni bir dönemin ilk adımlarını attı.

Haftalardır konuşulan; 'soğuk mu' 'sıcak mı' geçeceği tartışılan Erdoğan- Bush zirvesi dün gerçekleşti. Olumlu bir havada geçen ve 50 dakika süren görüşmenin ardından ilk sözü alan Başkan Bush tartışmalara son noktayı koydu:

"BİRLİKTELİĞİ GELECEĞE NASIL YANSITABİLİRİZ"
Başbakan Erdoğan'la çok kapsamlı görüşmelerde bulunduk. Bunun nedeni Türk-Amerikan ilişkilerinin önemli stratejik ilişkiler olmasıdır... Erdoğan da aynı noktaya dikkati çekti: Siyasi birlikteliğin geleceğe yansımasını değerlendirme fırsatı bulduk...

SURİYE, AVRUPA BİRLİĞİ VE BOP'U KONUŞTULAR
Toplantıda Suriye konusunda farklı yaklaşım sergileyen iki taraf, Ortadoğu'da reform konusunda anlaştı. Erdoğan, Başkan Bush'tan PKK ile mücadele için de destek aldı. PKK kamplarına yönelik ortak çalışmalar söz konusu.


Stratejik ortaklığa vurgu

Beyaz Saray'da Başkan Bush tarafından kabul edilen Erdoğan, iki ülke arasındaki gerginliğe de nokta koydu. Görüşmede birçok konuyu ele alan iki lider, Amerika ile Türkiye arasındaki "stratejik ortaklığa" özel vurgu yaptılar.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı George Bush ile Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te üçüncü buluşması sonrasında Türk-Amerikan ilişkilerinin stratejik boyutu" teyit edildi. Ankara ile Washington arasında son dönemde yaşanan inişli-çıkışlı ilişkilerin bu görüşmeye nasıl yansıyacağı merak edilirken, toplantı sonrasında ABD Başkanı Bush'tan, ilişkilerin seyrine ilişkin, "stratejik ortaklık" vurgusu geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşmede 'Genişletilmiş Orta Doğu Projesi'nden KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılması, Türkiye'deki Amerikan karşıtlığı, Kuzey Irak'ta PKK varlığının sona erdirilmesine kadar geniş bir ufuk turu yapıldı.

BAŞBAKAN'A TEŞEKKÜR
ABD Başkanı Bush, görüşme sonrasında, "Geniş Orta Doğu Girişimi çerçevesinde Türkiye'nin desteğinden ötürü Sayın Başbakan'a teşekkürlerimi ilettim. Türk-ABD ilişkileri çok önemli stratejik ilişkilerdir" değerlendirmesini yaptı. Başbakan Erdoğan ise "Stratejik birlikteliğin gelecekte de devam etmesini karşılıklı vurguladık" dedi. Görüşmeye katılanlar, toplantının olumlu bir havada geçtiğini ve iki tarafın da gerilimli konulardan kaçındığını vurguladı. Ancak Başbakan Erdoğan, "ilişkilerde yeni bir sayfa açılıp açılmadığı" yönündeki soru üzerine, ilişkilerin medya tarafından kötü yansıtıldığını söyledi. Erdoğan, "Türkiye'de ABD karşıtı bir yapının oluşması, daha ziyade sağ ve solun marjinal çevrelerinin belli fotoğraf karelerini sürekli kullanarak attıkları adımlar sayesinde olmuştur. Biz meseleye duygusallık ötesinde ülkemizin ve insanlarımızın çıkarları açısından bakmak zorundayız" dedi. Erdoğan görüşme sonrası konuşulanları şöyle özetledi:

ORTADOĞU ÖRNEĞİ
* TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ: Başbakan Erdoğan, ABD ile stratejik birlikteliğin gelecekte de devam etmesi kararlılığında olduklarını vurgularken Bush, Türk- ABD ilişkilerinin çok önemli stratejik ilişkiler olduğunu söyledi. Bush, ayrıca Geniş Orta Doğu girişimleri çerçevesinde Türkiye'nin desteğinden ve Afganistan'daki çalışmalarından ötürü Erdoğan'a teşekkür etti. Başbakan Erdoğan düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin jeostratejik konumu itibariyle bölgede temsil yetkisi en güçlü ülke olduğunu belirtirken, "Bunun gereğini de 50 yıldır herhangi bir sorun yaşamadan ABD ile yürütmektedir. Stratejik birlikteliğimizin geleceğe doğru güvenle yürüyeceğini teyid etmiş olduk" dedi.

* GENİŞ ORTA DOĞU'YA DESTEK: Beyaz Saray'da Başbakan Erdoğan, Washington'un Orta Doğu'da demokratikleşme projesine destek verdi. Erdoğan, hükümetinin Suriye ile olan yakın diyalogunu bu projenin bir uzantısı olarak, "demokrasiye teşvik" olarak aktardı. Erdoğan basın toplantısında da Türkiye'nin bu konuda inisiyatif üstlenmeye hazır olduğunu belirtirken,Sea Island sürecinde İtalya ve Yemen ile birlikte üstlenilen demokratik ortaklık görevinin bunun kanıtı olduğunu söyledi.

KIBRIS İÇİN TALİMAT
* KUZEY IRAK'TA PKK VARLIĞI: Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak'taki PKK varlığının sona erdirilmesi konusunda Türkiye'nin beklentilerini de iletti. Ancak Başkan Bush, bu konuda somut bir söz vermekten kaçındı. Başbakan Erdoğan, ABD yönetiminin Türkiye'nin endişelerini paylaştığını belirtirken, "İstihbari bilgi alışverişini yeterli görmüyoruz. Bunun daha ileri aşamalara taşınmasını istiyoruz. Irak'taki yönetimin oturması lazım. Sorun bu noktaya odaklanmış durumda. Onlar da bunu vurguladılar" dedi. Başbakan Erdoğan PKK kamplarına yönelik operasyonların, koalisyon güçleri ve Irak yönetiminin desteği ile yapılması gerektiğini vurguladı.

* KIBRIS: Erdoğan, ABD Kongresi üyelerinin KKTC'yi ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti ABD Başkanı Bush'a ileterek, teşekkür etti. Erdoğan izolasyonların kaldırılması yönündeki adımların daha ileri taşınması gerektiğini belirterek, KKTC'ye direkt uçuşların başlatılmasını istedi. Erdoğan ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın raporunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bir an önce oylanması yönündeki talebini de iletti. Bush ise 24 Nisan referandumunda Türk tarafının gösterdiği tavrı takdir ettiklerini, barış süreciyle ilgili olarak Rum tarafının adım atması gerektiğini ifade etti. Bush, Washington'dan Ercan Havalimanı'na direkt seferlerin başlatılması konusunu incelemesi için Dışişleri Bakanı Condelezza Rice'a talimat verdi.

* SURİYE'YE DEMOKRASİ TELKİNİ: Bush, Erdoğan'a Irak'taki terörist faaliyetleri destekleyen Suriye'ye karşı oluşturulan kampta Türkiye'nin de yer alması yönündeki beklentilerini iletti. Erdoğan ise Türkiye'nin Suriye'ye demokratikleşme ve terörden uzaklaşma konusunda telkinde bulunduğunu söyledi.

* AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİ: Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecindeki kararlı tutumunun aynen devam ettiğini belirtti. Bush ise bundan sonra da Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyeceklerini söyledi.

* TÜRKİYE'YE ABD YATIRIMI: Türkiye'de faaliyet gösteren 373 ABD şirketinin bulunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bu şirketlerin sayısının artırılması ve Türkiye'ye daha fazla ABD yatırımı konusunda ABD yönetiminden teşvik beklediklerini ifade etti. Bush da destek sözü verdi. Görüşmede ABD heyetinde Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman da yer aldı. Erdoğan ayrıca Cheney ve ABD Kongre üyeleriyle de görüştü.

BÜLENT AYDEMİR


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Şahin Wolfowitz bu kez övdü
 Müze gezdiler
 Annelik hakkı kimin?
 Bakan Çelik: Bitirme sınavı kesin değil
 'Türban yasak değil biraz sabredeceğiz'
 'İlişkiler yeniden hayata döndü'
 Erdoğan'a ailesini sordu
 'Erdoğan Amerika'ya yaranmaya çalışıyor'
 AB'den Türkiye güvencesi istedi
 Avrupa ortalaması 6 yıl
 Yetenekli çocuklara özel eğitim
 Milli Eğitim'de atama değişikliği
 YÖK'ten siyasilere: Doğru bilgilenin
 Vekillerin yeni üniversite yarışı
 16 yaşında başına her tür felaket geldi
 Diş izi cinayetinde CMK tahliyesi
 Öcalan'ın avukatları TCK boykotunda
 Avcı'dan sonra Demiral da atandı
 ODTÜ'den TCDD'ye "bilirkişi" reddi
 'Müzakere süreci 2014'e uzayabilir'
 4 ülke elçisine afiş uyarısı
 2008 piyango senesi olacak
 ÖSYM Başkanı: Güzel bir şans
 Eğitime süt desteği
 AKP'li Doğan'dan Eğitim-Sen tepkisi
 'Bir bahşiş, bir fiş'
ERDAL ŞAFAK
Sıradaki halkalar
Ne yazık ki siyasilerimiz en yalın...
ALİ KIRCA
Seksenlik melekler!..
Dün akşam, Türkiye Cumhuriyeti'nin...
ÖMER LÜTFİ METE
'ABD çıkarması'nın sağlaması
Haftalardan beri bilinçli...
UMUR TALU
Tövbe vallahi!
Safiyane sorular tabii ki:
İnsanın bu...
YILMAZ ÖZDİL
Sıradaki gelsin...
Dünkü gazeteleri "tek tek"...
ERGUN BABAHAN
Soros'la kahvaltı
Soros, ABD'nin gayrımenkul piyasasının...
Film gibi kaçış planı
Küba'dan ABD'ye tekneyle kaçan Bernardo, aynı planı yapan kardeşini...
'Namus' operasyonu
Fransa İçişleri Bakanı atanan Sarkozy, göreve gelir gelmez ilk iş...
Altı taşla 2 kuş
Altı taşla 2 kuş
Hem Kazakistan'ı 6 golle geçip kalan 3 maçımız için morallendik hem...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu