kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Semerci @ SABAH
 

Korkma Reha!

Sevgili Reha Muhtar, "Havuzda boğuluyorsun Yavuz" başlıklı yazıda, beni Türk futbolunun temeline dinamit koymakla suçluyorsun.
Ne yapmışım?
Naklen yayın gelirlerinin bugünkü haliyle Türk futbolunu büyütmediğini, sadece 4 büyüklere yaradığını yazdım. Son bir yıldır havuz gelirlerinin sportif karşılaşmalarda "belirsizlik" ilkesini yeşertecek nitelikte dağıtılması gerektiğini savunuyorum. Dünyadan örnekler veriyorum. Naklen yayın gelirlerinin toplandığı, havuzların hangi nedenlerle oluştuğunu anlatıyorum. Dilim döndüğünce, gücüm yettiğince...
Görüyorum ki, işe yaramış.
Anadolu takımlarını sadece figüran gören zihniyetin, 4 büyükler ve basındaki uzantıları tarafından ısrarla korunduğu ve kollandığından bir kez daha emin oldum.
Ne demiştim? "Futbol Federasyonu oligarşik yapıya sahip dört takımın yıpratıcı baskısına direnebilecek mi? Anadolu takımlarının başarı puanına göre havuz gelirlerinin yeniden dizayn edilmesi isteğini federasyon kabul edebilir mi? Çünkü bu takımların generalleri, başbakanları, bakanları, vergilerini silen bürokratları var."
Yalan mı Reha kardeşim? Bunları yazdığım için niye ucuz popülizm yapmış oluyorum.
Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'a altın tepside sunulan, iş merkezlerine dönüştürülen arsaları, binaları ben mi verdim? Kooperatiflerin parasıyla Seyrantepe'yi Galatasaray'a ben mi hediye ediyorum? Vergileri ben mi siliyorum?
Sevgili Reha konuya, bir gazeteci gibi yaklaşma, sorgulama fırsatını kaçırdın. Sadece büyüklerin ve güçlünün yanında yer aldın.
Kimin ucuz popülizm yaptığı açık değil mi? Görüşlerin, İngiltere, Fransa veya ABD'de herhangi bir gazetede yayınlansaydı, "Vahşi kapitalizmin temsilcisi" olmakla suçlanırdın.
Neymiş efendim?
Türk futbolunu, 4 büyükler kalkındırıyormuş. (Kalkınmaya bakın.) Onların marka değeri varmış. Koç, Sabancı'nın yarattığı ürünlerle, adı sanı daha yeni duyulan bir başka şirketlerin ürünleri, aynı piyasa değerinden mi alıcı bulurmuş?
Sevgili Reha... Marka değeri önemlidir elbette. Ama tek başına yetmez. Marka değeri var diye, artık Türk tüketicisi yürüyen buzdolabı alır mı? İneklerin yediği otomobilleri kullanır mı? Ne sanıyorsun, Koç veya Sabancı, marka değeri var diye buzdolaplarını, insanlara adı sanı duyulmamış ürünlerden daha mı pahalıya satıyorlar?
Onlar, "Aman gümrükleri açmayın, vergi oranlarını düşürmeyin" diye ağladılar mı?
Onlar rekabetten korkmadıkları ve uyum sağladıkları için ayaktalar. Sen ise Türk futbolunun rekabete açılmasından korkuyorsun.
14 Anadolu takımının talebi açık: "Lütfen bize her yıl verdiğiniz paranın miktarını düşürün. Ama başarılı olduğumuzda daha çok gelir elde edelim." Hem nereden biliyorsun, örneğin bir Gaziantep, Sivasspor veya Gençlerbirliği'nin şampiyonluk yarışına girdiğinde, maçlarının televizyon yayınlanmayacağını... Decoder satışının ve havuz gelirlerinin artmayacağını...
4 büyüklerin milyonlarca taraftarı varmış. Hadi canım... Naklen yayın için decoder satın sadece 350 bin kişi Sevgili Reha. Stadları dolduranlar da belli. Nerede o milyonlar? Söyleyeyim, futboldaki kalitesizlik ve seviye düşüklüğü yüzünden heyecanlarını yitirdiler. Ve sandığının aksine milyonlar, şampiyonluk yarışının sadece 3-4 takım arasında geçmesinden sıkıldı. ABD bu gerçeği 50 yıl önce gördüğü için sportif karşılaşmaların naklen yayın gelirlerini tüm takımlara eşit dağıtıyor. Yetmiyor, mali yönden araya açan takımlara da vergi koyuyor. Amerikalı kadar sosyalist olamayacağını biliyorum Reha. Ama düşün. Havuz gelirlerinin bir bölümünün başarı puanına göre dağıtılması futboldaki rekabeti arttırmaz mı?
Anlaşıldığı kadarıyla sen bununla değil, sadece Beşiktaş ile ilgilisin. 'Sistem değişir, Anadolu takımları bizi yenerse, gelir kaybederiz' korkundan olacak, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzon'a da göz kırpmayı ihmal etmiyorsun.
50 yıldır sadece 4 takımın şampiyon olabildiği bir futbol sektörü, ruhlarını oradan besleyenleri mutlu edebilir. Ama beni etmiyor. Sistem nasıl değişebilir, dünya bu işi nasıl halletmiş diye sorguluyorum.
Farkında değilsin ama havuzda boğulan ben değil, Türk futbolu. Sen ise yıkılması kaçınılmaz o sisteme temel direği olmaya çalışıyorsun. Sevgili Reha, sana, oligarşik yapının parçası olmak değil, Türk futbolunu büyütecek sistemi arayanların bayraktarı olmak yakışırdı. Cesaret edemedin...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Neden satıyoruz?   / 08-06-2005
 Yıkın havuz sistemini her takım başının çaresine baksın!   / 05-06-2005
 4 büyük, 19 milyon dolar kaybedecekti   / 03-06-2005
 Anadolu takımları bu kez korkmuyor   / 02-06-2005
 TT'yi özerk yap, halka sat   / 29-05-2005
 Yabancı sermaye düşmanı mı oldun?   / 28-05-2005
 Çukurova ne yapacak?   / 26-05-2005
 Daha çok konuşuruz...   / 24-05-2005
 Taksi sistemi değişmeli   / 19-05-2005
 Taksiler ticari araç değil!   / 17-05-2005
YAVUZ SEMERCİ
Korkma Reha!
Sevgili Reha Muhtar, "Havuzda boğuluyorsun...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Komünizmin intikamı
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde...
ŞELALE KADAK
İhracatçı 700 şirketin telefon görüşmesi yüzde 50...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Soros sıcak paraya kısıtlama istedi ama artık çok...
Sırrımı ölene dek sakla!...
AKSA'nın, kanserden ölen eski genel müdürü Selçuk Ergin, tedavi için...
Başbakanlık önünde Greenpeace eylemi
Başbakanlık önünde pankartlı balonlu 'Nükleer bombaya hayır' eylemi...
Stratejik ortaklığa vurgu
Stratejik ortaklığa vurgu
Beyaz Saray'da Başkan Bush tarafından kabul edilen Erdoğan, iki ülke...
Şahin Wolfowitz bu kez övdü
Şahin Wolfowitz bu kez övdü
Başbakan Erdoğan Amerika gezisinin ikinci gününde, ABD Savunma...
IMKB
E: 25.780 D:% 1,18
DOLAR
S: 1,367 D:% 0,037
EURO
S: 1,683 D:% 0,388
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu