kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 

Histrionik kişilik

Histrionik kişilik, kişilik bozuklukları içinde en sık sözü geçenlerden biridir. Ama aynı oranda hem telaffuz hem de anlam olarak yanlış kullanılanıdır. Özellikle bazı kesim ve yörelerde bağırarak ağlayan, bayılan, aşırı tepki gösteren kadınlara 'isterik' denir. Cinsellikle bağlantı kurulur. Sanki daha fazla cinsellik isteyen kadınlarmış gibi düşünülür. Hatta, kırsal kesimde, genç kızları evlenmek istiyor, düşüncesiyle bir an önce evlendirmeye çalışırlar. Oysa kelimenin aslı 'histerik' tir. Yunanca 'rahim' anlamına gelen 'histeron' sözcüğünden türetilmiştir. Histerik denmesinin ve kadınlarda görüldüğü inancının temeli budur. Histrio ise Latince'de aktör, oyuncu anlamındadır. Oysa söz konusu olan artmış bir cinsellik değil, aksine baskılanmış bir cinselliktir. Derindeki cinsel korkulara ve baskılamalara karşın, dış görünüşleri ile bunun tersi gibidirler. Kimilerinde baştan çıkarıcı davranışlar vardır. Psikiyatride histerionik kişilik olarak yer alır. Hastalık olarak kullanılan 'histeri' ise tıp dilinde kullanılmaz. Onun yerine somatizasyon bozukluğu tanımı vardır. Somatizasyon bozukluğu, insanların dile getiremedikleri içsel çatışmalarını beden diliyle anlatmalarıdır. Çatışma bayılma olur, el-ayak tutmaması olur, ses çıkaramama olur. Bu kişinin çatışmadan kurtulmasını sağladığı gibi, ikincil kazançlar da getirir. Bedensel bulguları nedeniyle, ihtimam görür, zorlanmaz. Historionik kişilik özelliği olanlarda somatizasyon bozukluğu daha sık mı görülür sorusunun yanıtı net değildir.

ONAYLANMAYI İSTERLER
Histrionik kişilik bozukluğu, genç erişkinlik döneminde başlayan, değişik koşullar altında ortaya çıkan, aşırı duygusallık ve ilgilenilme arayışı gösteren durumdur. Halk arasında genellikle kadınlarda olduğu sanılmakla beraber, erkeklerde de görülür. Kişi sürekli herkesi kendisini övmesini, güzel/yakışıklı bulmasını, beğenmesini ve yaptıklarını onaylamasını ister. Bunu sağlamak için, her şeyi abartılı yapar. Dışarıdan sanki "oyun oynuyor, rol yapıyor" izlenimi alınır. Mimikleri, hareketleri dramatik, konuşması aşırı yüksek sesle, herkesin duyabileceği şekildedir.

İLİŞKİLER
Devamlı kendi başına gelenleri anlatarak, ilgiyi üstünde tutmaya çalışır. İlgi onun üstünde olmadığı zamanlarda, aşırı rahatsız olur. Bu nedenle, olayları büyütmeye, dramatize etmeye eğilimlidirler. Hatta, bunu başarmak için yalan öyküler uydururlar. Ortamla, yaşlarıyla uyumsuz giyim ve davranış tarzları vardır. Duygusal tepkileri aşırıdır. Herkesin ortasında ağlamaya başlayabilir, ya da dikkat çekecek şekilde gülebilirler. Az tanıdıklara, insanlara aşırı samimiyet gösterirler. Duyguları çok hızlı değişim gösterir. Ağlarken gülmeye, gülerken ağlamaya başlayabilirler. En küçük bir zorlanmada kriz geçirmeleri mümkündür. Her istediklerinin hemen olmasını isterler. Bencilce davranırlar. Olmadığında ise tepkileri aşırıdır. Olgun ilişkiler kurmakta zorlanırlar. Her zaman sosyallik, yenilik ve heyecen ararlar. Bu nedenle, doyumsuz ve fırtınalı ilişkileri olur. Sevgi ve şefkat açlığı gösterirler. Abartılı davranışları, tarzları nedeniyle farklı algılanabilirler. Bu nedenle ilişkileri de yüzeysel olur. İnsanlara kolayca inanırlar. Saf, telkine yatkın ve bağımlıdırlar. Aldatılmaları kolaydır. Ayrıca insanlara kolay inanmaları nedeniyle, anlamsız inançların ve kişilerin peşlerinde dolanırlar. Bedensel yakınmalar, baş ağrısı, bayılma histirionik kişilik bozukluğu olanlarda sık görülür. Bunların hepsi ilgi çeken durumlardır. Kolayca hayal kırıklığına uğradıkları için, intihar girişimleri olabilir. Bu girişimler, genellikle göz önünde yapılan girişimlerdir. Ama bu girişimlerin sahte olduğunu düşünmek yanlıştır. Hassas olduklarından kolay depresyona girerler. Depresyon nedeniyle intihar girişimi ağır olabilir. Ayrıca kendisine inanılmadığını düşünürse, daha ciddi bir girişimde bulunabilir. Bu kişilik bozukluğunu diğerlerinden ayırt etmek gerekir. Özellikle narsisistik kişilik bozukluğu ve borderline kişilik bozukluğu ile karışabilir. Histrionik kişilik bozukluğunun tedavisi psikoterapidir. Psikoterapiden çok yarar görürler.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yaz tatili başladı! Çocuklar ne olacak?   / 13-06-2005
 Dostunuz var mı?   / 11-06-2005
 Karne alıyoruz   / 09-06-2005
 Psikiyatri kongresi çocuklar ve Atlanta   / 06-06-2005
 Bağımlı kişilik ve bağımlı ilişkiler   / 04-06-2005
 Alkol bağımlılığı   / 02-06-2005
 Alkol kullanmak ne zaman sorundur?   / 30-05-2005
 Nikotin bağımlılığı tedavisi: Sigarayı bırakalım!   / 28-05-2005
 Nikotin bağımlılığı ya da kısaca sigara   / 26-05-2005
 Bağımlı çocuk   / 23-05-2005
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Histrionik kişilik
Histrionik kişilik, kişilik...
Aralarında soğuk değil sıcak hava akımı vardı
Aralarında soğuk değil sıcak hava akımı vardı
Başarılı oyuncu Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği ve Demet Akbağ ile...
Kilolar bize engel olamaz
Kafam çok karışık. Ama bu kez olumlu yönde. Çünkü giderek kendime...
Hillfiger'ın düğününde Türkiye'yi temsil ettiler
Hillfiger'ın düğününde Türkiye'yi temsil ettiler
Dünyaca ünlü modacı Tommy Hillfiger'ın küçük kardeşi Michael,...
Cimbom'a bir taraftar daha!
Cimbom'a bir taraftar daha!
Galatasaray'ın eski yöneticisi Burak Elmas'ın eşi Yelda Hanım,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.