kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Bezirganın dönüşü

İran rejimi iki gün sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine kendinden gayet emin ve güçlü bir konumda gidiyor. Devrim ateşini sürdürme niyetiyle ortaya çıkan bir adayın seçilme şansı pek yok. Ancak bugün iktidarı kontrol eden çürümüş oligarşinin çerçevesi dışında hareket edebilmek, yeniden reform dalgası yaratabilmek de neredeyse imkânsız. Bu şartlar ise dünya sahnesinin, biraz da ilkesizliği nedeniyle, en kıvrak ve mahir siyasetçilerinden Haşimi Rafsancani'nin bir kez daha cumhurbaşkanlığına seçilmesini kolaylaştırıyor.
İran rejiminin bugünkü kendine güvenli, cüretkâr duruşunun en önemli nedenlerinden biri de ABD'nin bu rejime herhalde istemeden verdiği büyük destek. Gazeteci Cengiz Çandar, salı günkü yazısında hoş bir olayı Peter Galbraith'e atfen naklediyordu. Irak'ta Kürdistan Parlamentosu'nun açılışına giden bir İranlı temsilci İngilizce konuşarak "Desteklediğimiz herkes bugün iktidara geldi" demiş. Ardından orada bulunan Amerikalı diplomata dönerek "teşekkür ederiz" deyip konuşmasını tamamlamış.
11 Eylül'ün ardından ABD'nin tüm yaptıkları, İran'ın devlet olarak gücünü ve etki alanını artırdı. Rejimin çürümüş temellerini onardı, sertlik yanlısı oligarşinin iktidarını perçinledi. Afganistan'daki savaş, İran'ın hazzetmediği Taliban'ı devirdi. ABD, Afganistan'da merkezi yönetimin güçlenmesi için pek bir şey yapmadı. Derebeyleri güçlerine güç kattı. Bir zamanlar İran'dan koparılmış olan Herat üzerinde İran etkisi arttı, burası ülkenin en iyi işleyen, altyapısı en gelişmiş bölgesi haline geldi.

Rafsancani seçeneği

Irak'ın işgaliyle, İran'ın baş düşmanı Saddam rejimi devrildi. Körfez bölgesinde İran'a denge oluşturabilecek tek devlet de güçten düşmüş oldu. Tabii Baas rejiminin yıkılmasının ardından da tarihte ilk kez Şiiler modern bir Arap ülkesinde iktidarı ele geçirdiler. Tüm Körfez bölgesindeki mezhepsel dengeler, siyasi yapılar bu devrimci durumdan etkilendi.
Irak'taki istikrarsızlık, artan petrol talebiyle birleşince petrol fiyatları arttı. Bu da İran rejiminin para musluklarını açarak kendi halkını nemalandırmasını kolaylaştırdı. İşsizlik, uyuşturucu belası, gelecek kaygısı bir tarafa atıldı, reformcular da etkisizleşti. Bunun ötesinde İran'ın nükleer silah programı nedeniyle baskı altında kalması, rejime bir payanda daha sağladı. Sürgündekiler dahil tüm İranlılar, "ABD işgalini önlemenin yolu nükleer silah sahipliğinden geçiyorsa bunu mutlaka gerçekleştirmeliyiz" noktasına geldi.
Son dönemde ABD, İran'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesine engel olmama kararı verdi. AB'nin İran'ın nükleer programıyla ilgili çabalarını destekledi. İran da buna karşılık ABD'yi Irak'ta rahatsız etmedi. Ancak bu rejimin Lübnan Hızbullah'ına, Filistin'de Hamas'a verdiği destek ABD'yi ve tabii İsrail'i rahatsız ediyor.
İran'ın nükleer silahlara sahip olması bölge ülkelerinin de işine gelmiyor. Ancak bunun önlenmesi, ABD ile İran'ın bir mutabakata varmasına bağlı. Bunun için de ABD'nin, İran'ın meşru çıkarlarını kabul etmesi, bölgesinde etkili bir güç olmasını sineye çekmesi ve dünya sistemine dönüşüne yeşil ışık yakması gerekiyor. Bu gerçekleşmezse geriye İran'ın nükleer tesislerinin ABD veya İsrail tarafından bombalanması ihtimali kalıyor ki bu tüm bölge açısından tam bir kâbus senaryosu.
Kıvrak siyasetçi Rafsancani'nin seçilmesini dünyanın nefesini tutarak beklemesi, bu kâbusu önleyebilecek tek kişi olduğuna inanılmasından kaynaklanıyor. Hayırlısı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bundan sonrası   / 12-06-2005
 Türkiye'ye rağmen olmaz   / 09-06-2005
 Tufandan sonra   / 05-06-2005
 "İhanet"   / 29-05-2005
 Hayırdaki hayır   / 26-05-2005
 Rüşvet   / 22-05-2005
 Daha iyi bir küreselleşme   / 15-05-2005
 Düşüş   / 08-05-2005
 İşi doğru yapmak   / 05-05-2005
 Anlama zamanı   / 01-05-2005
SOLİ ÖZEL
Bezirganın dönüşü
İran rejimi iki gün sonra yapılacak...
Vınn! Ferrari kaçtı
Vınn! Ferrari kaçtı
G.Saray'ın yıldızı Marsilya ile 4 yıllık sözleşme imzaladı. Fransız...
Kartal'dan tarihi imza
Kartal'dan tarihi imza
Beşiktaş&Ülker basketbolda güçbirliği yaptı. Yeni sezonda Beşiktaş...
Bizi dinlemiyorsunuz!
Bizi dinlemiyorsunuz!
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün AB ülkelerinin büyükelçilerine...
Genç, güzel ve yalnız prenses
İsveç Veliaht Prensesi Victoria hayallerdeki gibi bir hayat...
Bu tavuklar fetvalı
Bolu'daki Erpiliç Tavukçuluk, günde 180 binin üzerinde pilici...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu