kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

Ege ruhu!

Zeytin bol, üzüm bol, iklim yumuşak!
Ne yapmış Egeli? Aşklar yaşamış, şiirler yazmış... Bu bölgedeki efsaneler, savaş öyküleri bile sert iklimlerin hikayelerine göre daha keyifli, daha sempatik. Hunharca öldürme, işkenceler etme, orasını kesip burasına dikme hikayeleri yok! Bana göre Ege kültüründeki bu hoşgörü, bu gülümseme, bu eğlence merakı, hayatın çok zor olmayışından. Doğa insanı koruyup kolluyor bir kere. 40 hafta boyunca zor koşullar altında yazmış ve oynamış, 'sert reyting iklimlerinin senaristi' olarak ben ne yaptım? Elbette tatile girer girmez, kendimi Ege'ye attım! Baba tarafından kan bağıyla, eş tarafından kağıt üzerinde Egeli olduğumdan, zaten İzmir'e inince biraz memlekete gelmiş gibi oluyorum.
Egeliler'in, elbette her genellemede yanlışlar vardır ama, genel özellikleri, kanımca:
-Muhabbetleri iyi, gülümsemeleri daim, dedikoduları biraz boldur!
-Eğlenceyi, müziği, yiyip içmeyi pek severler.
-Eğlenceyi, müziği, yiyip içmeyi gayet iyi bilirler!
-Kavga dövüşlerinde bile bir estetik, bir 'efe'lenme vardır. Arkadan vuran, kalleşlik yapan pek çıkmaz.
-Toprağın eski yerleşim olmasından belki, medeni, yeniliğe açık insanlardır.
Çeşme, eskiden İzmir'in, şimdilerde Türkiye'nin bütün büyük şehirlerinin yazlık mekanı. 'Bodrumcu musun, Çeşmeci misin?' tartışmalarına girmeyeceğim. Çeşme'nin daha steril, daha güvenli, daha homojen, daha serin, daha temiz ve lüks olduğu kesin. Tercihe göre bu saydıklarım vasıf veya eksik sayılabilir! Her yıl bu aylarda, bu köşeden Güney illerimizin popüler tatil mekanlarının, az popüler olan adreslerini veriyorum, biliyorsunuz. Kimileri 'Gidemeyen var, yiyemeyen var' diye eleştirse de, yine de bir hizmettir kanımca. Genellikle de ikramda üstün, pahada 'abartmayan' adresleri seçtiğimi de ekleyeyim. Çeşme'nin denizini, rüzgarını, şusunu busunu, aşağı yukarı bilirsiniz. Benim vereceğim birkaç adres ise, yabancısı olanlar için, "Çeşme'de tıkınma rehberi" olarak görülebilir.
İlk akşam, daha önce duyup da keşfedemediğim Langusta'daydık. İsmi kulağa çok havalı geliyor ama esas adının 'Kardeşler Kafeterya' olduğunu, şifon elbisenizi giyip, son derece salaş bir balık restoranıyla karşılaşınca şaşırmamanız için ekleyeyim. Langusta'nın özelliği, langusta, yani böcek yapması. İstakoza benzeyen deniz hayvanını bilirsiniz. İşte Langusta'da, herkes bu hayvanı yemeye gidiyor. Benimse etkilendiğim başka detaylar oldu. Örneğin Langusta'nın, bütün içeriği az önce bahçeden toplanmış izlenimi veren bir 'çoban salatası' var. Tam bir Ege adeti olarak, sızma zeytinyağında yüzen, yanında taze koparılmış limonlarla gelen domatesler, biberler, beyaz soğanlar, zeytinler! Basit ama akıl almaz bir lezzet. Deniz börülcesinden kalamara kadar, bütün mezelerin lezzetli olduğunu eklemem gerek. Efe rakı, ki fanatikleri var, bulunuyor ve yemekten sonra sakız likörü içmek şart. Langusta'daki yemekte Ege'de olduğumu her hücremde hissettim, tavsiye ederim. Yalnız tabii, salaş balık lokantasında nihayetinde pahalı bir deniz ürünü yediğinizi unutmayın ve hesabın restoranın dekorasyonu kadar mütevazı olmasını beklemeyin! (232-722 1008)
Eğer hesaplı Ege tadı istiyorsanız, Alaçatı'daki İmren'de sakızlı muhallebi yiyeceksiniz! Biliyorsunuz Çeşme, sakız adasına komşu ve yemek kültüründe sakızın önemli yeri var. Birçok yerde denedim ama İmren'deki 'sakız patlaması'na yaklaşan bir tatla karşılaşmadım!
Alaçatı, zaten benim doğal film dekoruna benzettiğim bir yer. Bu sene de iyice gelişmiş, zenginleşmiş ve çok şükür ki, henüz 'bozulma' belirtisi göstermiyor.
Yarın; başka adreslerle "Ege'linin sofra adabı" rehberi!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tatil depresyonu nedir?   / 04-06-2005
 İçin için gülümsemek!   / 29-05-2005
 Fıkralar öldü mü?   / 28-05-2005
 Organik enginar ve ekolojik nikâh şekerleri!   / 22-05-2005
 Milletlere göre tatil planları!   / 21-05-2005
 Paris Hilton adındaki kız!   / 15-05-2005
 Taraftar ruhu!   / 14-05-2005
 'Modern' bir pazar günü!   / 01-05-2005
 Televizyon beyni geliştirir mi?!   / 30-04-2005
 Polat'la nasıl kanka oldum?   / 24-04-2005
GÜLSE BİRSEL
Ege ruhu!
Zeytin bol, üzüm bol, iklim yumuşak!...
AYŞE TÜTER
Yumurtalı ekmek
Yumurta, süt ve taze soğanı iyice...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Unutulan adam: BABA
Çocukların yaşamından, çocuk...
Derdim para değil marka olmak
Derdim para değil marka olmak
İstanbul'da açıldığı günden bu yana eğlencenin kalbi haline gelen 'A...
Underground albüm çıkaracak
Underground albüm çıkaracak
Mustafa Topaloğlu, "Uzaylı'nın dünyaya seslenişi" diye nitelediği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.