kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emre Akoz @ SABAH
Fax:
0212 354 36 19
 

Danalar bu işe bayıldı!

SABAH gazetesi ile TEMA Vakfı'nın işbirliği sonucu Erzurum'un Pasinler ilçesindeki iki köyde (Yayladağ ve Kotandüzü) meydana gelen olumlu değişime ilişkin haberleri diğer bölümlerde okuyacaksınız. Bense başka noktalara değinmek istiyorum.
BİRİNCİSİ...
Devlet-halk ilişkisinde bilginin konumu değişti. Bildiğiniz gibi başta üniversiteler olmak üzere devletin elinde devasa bir bilgi yığını var. Ancak yıllar boyu devlet, halka, "Doğrusu budur, şöyle davranacaksın, böyle üreteceksin" dedi. Yani Jakobenlik etti, tepeden inmeci davrandı. Halk ise bundan hoşlanmadı. 'Acaba kazığı nereden yiyeceğim' diye düşündü. Devlete güvenmedi, bildiğini okudu.
İşte tam bu noktada SABAH-TEMA işbirliği devreye girdi.
2003'te SABAH yönetimi gazeteden elde ettiği gelirin yüzde 1'ini Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'na (kısaca TEMA) aktaracağını ilan etti.
Paralar akmaya başlayınca TEMA harekete geçti. Söz konusu iki köy seçildi. Önce halkın ihtiyaçları soruldu. Ardından kapsamlı bir proje geliştirildi. Köy halkı bu 'sivil' yaklaşımı sevdi, sıcak buldu. Para kazanacağını ve hayatının daha iyi olacağını gördü.
Örnek mi? Köylü geleneksel bilgisine göre davranıyor, bilim adamlarının tüm uyarılarına rağmen ahırlara pencere açmıyordu. Işıktan ve oksijenden yararlanamayan hayvanlar da gerektiği kadar gelişemiyordu.
Proje ise ferah, aydınlık ahırları destekliyordu. Bu 'yeni tip' insanların kendilerine tepeden bakmadığını gören Yayladağ köylüleri yavaş yavaş ikna oldu. Eski ahırlarını elden geçirip imkanları yettiğince modernleştirdi. Ve olumlu gelişmeyi hemen gördü.
Tam da bu yüzden, başlıkta yarı şaka, yarı ciddi, 'Danalar bu işe bayıldı' dedim. Şu anda daha fazla süt sağan köylü de mutlu, danalar da... (Pencereler kapandığında strese giriyorlarmış!) Proje köylüye balık vermiyor, onun balık tutmasını sağlıyor. Kadınlar el işi, nakış derslerine gidiyor. Böylece onlar da ürünlerini pazarda satabilecekler. Yüksek rakım yüzünden bölgede meyve ağacı yetişmiyor. Proje onun yerine arıcılığın geliştirilmesini öngörüyor. Köylüler, kadınlı erkekli, 'astronot kıyafetleri' giyip arıcılık yapmaya başladı.
Geleneksel bilginin kırıldığı bir başka nokta da meralar. Eskiden, karlar eridikten sonra, mayıs ayında köylü hayvanını meralara salıyordu. Böylece taze ama güçsüz otlar tarumar ediliyordu. Projeyi yürütenler ise köylüleri çok değil bir ay beklemeleri yönünde ikna etti. Neticede otlar gürbüz hale gelecek, kaliteli yemin miktarı artacaktı. Öyle de oldu! Artık hayvanlar çok daha iyi beslendiği için, daha çok süt ve et veriyor.
Bu konuda yazacak daha çok şey var. Ama şu noktanın altı çizilmeli: Yayladağ ve Kotandüzü hızla piyasalara bağlanıyor. Artık daha çok üretip, daha çok kazanacaklar.


İKİNCİSİ...
İletişim uzmanı Ali Saydam'ın sık sık altını çizdiği bir olay vardır: Batı'da şirketler sosyal sorumluluk projeleri geliştirir.
Tüketici de süper markete gittiğinde, diyelim ki 'Kimsesiz çocuklara yardım eden' bir şirketin ürünlerini, 'topluma sırtını dönmüş', sadece kârının peşinde koşan şirketin ürünlerine tercih eder.
Bu konuda anketler, araştırmalar yapılmış, istatistikler tutulmuş ve sonuçta toplumun sorunlarını önemseyen, çözümler üreten şirketlerin öne çıktığı saptanmıştır.
Ama ne yazık ki yerli tüketici bu konuda isteksizdir.
Ben umutluyum: SABAH-TEMA işbirliği Türk tüketicisini de uyandıracaktır. Bundan böyle gelirinin bir bölümünü topluma aktaran, hayırlı projeler geliştiren firmalar, diğerlerinin önüne geçebilir. Sonuçta güzel bir 'hizmetyardım' rekabeti ortaya çıkabilir.
Böyle düşündüğüm için 'Bir SABAH çok şeyi değiştirir' sloganına yürekten inanıyorum.
(Not: Bu konuda daha yazacak çok şey var. Mesela bölgede son derece çarpıcı sosyolojik değişimler gözleniyor. Onlara da yarın değiniriz.)

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Haydarpaşa Projesi   / 19-06-2005
 Göz sosyolojisi   / 17-06-2005
 Türk'ün kulak zevki   / 14-06-2005
 Totem yapmak!   / 13-06-2005
 Genç antropologlar   / 12-06-2005
 Yoksa birer siborg muyuz?   / 10-06-2005
 Ersun Yanal ve istatistik   / 07-06-2005
 Görüntü var, ses yok!   / 06-06-2005
 Böyle bilim yapılmaz!   / 05-06-2005
 Yeni nesil pokerciler   / 03-06-2005
EMRE AKÖZ
Danalar bu işe bayıldı!
SABAH gazetesi ile TEMA...
MEHMET BARLAS
İnsanlar neden Bodrum'a tutkundur ki?
Yaşını başını...
İLKER SARIER
Hayırlı tartışmalar
Geçenlerde izlediğim bir sokak...
YAVUZ BAYDAR
Haber yerinde ağır
Haberin yeri, büyüklüğü hep tercih...
SAVAŞ AY
Bir 'SABAH' çok şeyi değiştirmiş orada...
Erozyon...
Emre çıkmazı
Emre çıkmazı
Yıldız oyuncu, F.Bahçe'nin 4 yıllığına 10 milyon euroluk teklifini...
Sağolasın Parma
Sağolasın Parma
Baraj maçında Parma'ya yenilen Bologna küme düştü. Böylece serbest...
Dostluğa ve refaha bir kapı daha açıldı
Türkiye-Bulgaristan sınırındaki üçüncü kapının açılışında konuşan...
Başbakan ABD dönüşü rotayı şaşırdı
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu