kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Kırmızı Kitapçık açıklanmalı mı?

Dünkü Milli Güvenlik Kurulu'nun yalnızca kısa bir bölümü, "Kırmızı Kitapçık" ya da "Gizli Anayasa" diye anılan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ni tartışarak geçti.
Dün karara bağlanması beklenen belge üzerinde beklenen uzlaşı olmadı. Hem asker, hem hükümet kanadı, Cuma günü masalarına gelen taslağı henüz tam olarak okuyamadıklarını söyleyerek belgeyi ağustosa attı. Hükümetin yanında istihbarat, ordu ve MGK'nın ortak çalışmasıyla kaleme alınan bu metin, iç ve dış tehditleri belirleyen bir cins "stratejik yol haritası." Devlet ve hükümet için "bağlayıcı" niteliği olduğundan, şu ana kadar kamuoyunda Da Vinci Şifresi gibi değerlendirildi. Bu yüzden de dün MGK toplantısının yapıldığı Çankaya Köşkü'nün kapısı, şifrenin kodlarıyla ilgili ipucu sağlayacak bir kriz senaryosu beklentisiyle canlı yayın arabalarıyla doluydu.
Ama aslına Dan Brown'ın hayal gücü ve estetik tutkusunun zerresine bile sahip olmayan, uzun uzun "asimetrik tehdit" ya da "toplumsal sorunlar" gibi konulardan söz eden sıkıcı bir belge .
Yine de Kırmızı Kitapçık, devletin gizli kodu, ilginç nüans ve vurgular içeriyor . Bu yüzden de devlet kurumları her zaman içeriği ya da hangi bölümde ne kadar ağırlık sahibi olmaları gerektiği konusunda hemfikir değil.
Tartışılsaydı, görülecekti ki bu yılki siyaset belgesinde, geçmiş yıllara kıyasla farklı unsurlar var. Öncelikle daha kısa: 90 sayfa yerine yalnızca 25 sayfa . Yunanistan artık belgede dış tehdit olarak algılanmıyor; ancak komşunun kara sularını 12 mile çıkarmasının savaş nedeni olacağı yönündeki "casus belli" teyit ediliyor . Bölgesel tehdit değerlendirmesinde İran'ın nükleer faaliyetleri ve Irak'taki istikrarsızlık potansyeli uzuncana anlatılıyor. Ancak Kuzey Irak'ta Kürt devleti savaş nedeni değil . (Geçmiş yıllarda da değildi.) Daha ilginç (ve tartışmalı) bölüm iç güvenliğe ait. Tehditler arasında yine bölücü ve irticai faaliyetler var. Ama duyduğumuz kadarıyla, ortada dolaşan taslaklarda "irticanın etkin biçimde devam edip etmediği" konusunda hükümet ve ordu kanadı arasında farklı vurgular; rejim hassasiyetleri konusunda farklı öncelikler söz konusuydu.
Etnik milliyetçilik konusunda özellikle asker kanadının hassas olduğu konu, ifade özgürlüğüne, etnik temele dayalı bölücülük noktasında hukuki bir kısıtlama getirilmesi. Örneğin silaha sarılmasanız dahi Türkiye'de ayrı bir devlet kurulmasını savunmak yasal olmalı mı? Peki silaha sarılmayıp bu konuda bir askeri strateji geliştirmek? Tüm bunları hukuki zemine taşımak ve AB'yle entegrasyon sürecinde "uygulanabilir" hale getirmek, askeri hassasiyetler ve sivil içgüdüler arasında büyük bir uyum gerektiriyor.
Tüm bunlar devletin en mahrem kodlarını barındıran siyaset belgesinin "ertelenmesi" için yeterli sebep sayılmaz. Yıllardır tartışılan soru: Siyaset belgesi, devletin en tepe noktasının konuşup tartıştığı gizli bir şifre olarak mı kalmalı, yoksa kamuya açıklanmalı mı? Belgenin açıklanması, hatta internete konmasını savunanlar, açık toplumlarda güvenlik politikalarının da kamuya maledilmesi gerektiğini; hatta bu belgenin vatandaşların milli hisleri yükseltebileceğini söylüyor. Demokrasi ve milliyetçilik argümanı. Örnek ise ABD (Ulusal Güvenlik Stratejisi) ve bazı Avrupa ülkelerindeki siyaset belgeleri.
Ancak belgenin gizli kalması gerektiği yolundaki savlar da yabana atılacak gibi değil ve şu ana kadarki kitapçıkların içeriği düşünülürse, bu görüşe hak vermemek mümkün değil. Kırmızı kitap yalnız teorik değil bir eylem planı. Açıklanması, Türkiye'nin uluslar arası ilişkileri ve iç ahengi açısından tatsız sonuçlar doğurabilir.
Yine de merak eden çok ve kuşkusuz kamuoyunun Türkiye'nin ulusal güvenlik önceliklerini bilme hakkı var. Bu durumda belki de devletin zirvesi, Kırmızı Kitapçık'ın yanında Türkiye'nin iç ve dış güvenlik politikalarını kamuoyu, seçmen ve siyasetçiyle paylaşabilmek için, daha kısa ve öz bir başka siyaset dökümanı geliştirip bunu açıklamalı. Neden olmasın?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Erdoğan'ın ABD gezisinden üç görüntü   / 11-06-2005
 Beyaz Saray'la beyaz sayfa   / 09-06-2005
 Çankaya, 'Devlet' ve diğerleri   / 04-06-2005
 Hançerleme sanatı   / 26-05-2005
 Erdoğan'ı Washington'da bekleyen hava   / 22-05-2005
 Denktaş: AİHM'nin Öcalan kararına uymak şart değil   / 19-05-2005
 Hazım meselesi   / 17-05-2005
 Bayar ve Mumcu DP'de   / 12-05-2005
 Demokrasi komisyona havale   / 05-05-2005
 İsrail'e giderken   / 01-05-2005
MUHARREM SARIKAYA
Eylül beklentisi...
Siyaset merkezi Başkent gelecek...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Kırmızı Kitapçık açıklanmalı mı?
Dünkü Milli Güvenlik...
YAVUZ DONAT
Bilkent platformu
Bugün 22 Haziran... Eğer "aksine...
8 bebek Serratia bakterisi kurbanı
Edirne'de yeni doğan ünitesinde hayatını kaybeden bebek sayısı 8'e...
'Şûra'ya göre doktorlar kusurlu
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Dahiliye...
Büyük acıların küçük adası...
Büyük acıların küçük adası...
Çeşitli felaketler sonucu ailelerini yitiren dünyanın dört bir...
Terapiyle güldüler
Terapiyle güldüler
Serenay ve İlayda Çakmak kardeşler, 17 Ağustos depreminde yakınlarını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu