kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

Allah müstahakkınızı versin!

Parayla ilişkim hiçbir zaman çok sıkı fıkı olmadı. Ne yokluğunu çektim, ne de "Allahım bu servetimi nerelere yatırsam da ikiye katlasam" gibisinden problemlerim oldu. Çoğu 'mega lüksler'de, 'naturam' gereği gözüm yoktur. Örneğin büyük tekneler alıp onlarda seyahat edenler için "Neden o parayla dünyanın her limanında farklı farklı lüks otellerde kalmazlar?" diye düşünürüm hep. Dev değerli taşlara servet ödeyenlere şaşarım. Her mücevher, her takı, sıkılmadan kaç kere takılır ki? Hayatta en büyük lüks, değişiklik, eğlence, çeşitlilik, özgürlük değil midir? Yıllarca moda dergisi çıkarmış biri olarak, aşağı yukarı bütün dünyaca ünlü markaların atölyelerini ziyaret etmiş, maliyetlerini öğrenmiş bulunuyorum. Onun için modaya belli sınırların üzerinde para harcayanlara da tebessümle bakarım.

ÇANTA FİYATI 16 BİN EURO
Geçtiğimiz gün, Nişantaşı'nda bir çanta mağazasına girdim. Hedefim omuzdan askılı, ufak, renkli bir gece çantası bulmak. Bir iki tane son derece sıradan model var. Hediye gelse büyük ihtimalle sadece manevi değeri için saklarım, kullanmam! Derken katalogdan başka bir model gösterdiler. Renkli yılan derilerinden yapılmış, şık, bir karış büyüklüğünde bir gece çantası. İstediğim modele en çok yaklaşan buydu. Yaz akşamları elime alı alıveririm diye düşündüm. Fiyatını sordum. "16.000 Euro" diye gözlerini kırpıştırarak cevap verdi satış elemanı! Siparişle yapılıyormuş, sınırlı sayıda üretilen bir koleksiyona aitmiş! Elimde olmadan bir kahkaha atmışım! "Yirmibeşbin YTL'ye, bu el büyüklüğünde çanta yerine, ülkemizin birçok mavi bayraklı kıyısında, şahane yazlık evler alabileceğimi, bunun daha zekice bir yatırım olacağını" kibarca belirttikten sonra, sırıtarak dükkandan çıktım!

PARAMI NEREYE HARCASAM?
Aynı hafta, elime ünlü Robb Report dergisinin son sayısı geçti! 'En İyilerin En İyisi' konulu sayıda, Robb Report dergisinin teması olan "Allahım beni sıkacak kadar çok param var, nasıl yapsam da oraya buraya harcasam" konusunun şahikasına ulaşılmış! Araba, tekne, puro, saat, mücevher, ne bileyim, kalem, gömlek vesairenin dünyadaki en pahalı örneklerini görebiliyorsunuz. Hangi dergide 'hummer' reklamı vardır, sorarım size? Benim yazlık ev fiyatına gece çantası gözyaşları içinde kaldı yani. Para harcamaya, koleksiyonerliğe, lüks tutkusuna hiçbir sözüm yok. Amaç 'iyi yaşamak'sa, herkes bütçesine göre harcar elbette. Ancak bu konuda sınırları zorlayan dergiden birkaç örnek vermek istiyorum. Maksat eğlenelim. Araba mı alacaksınız? Lamborghini'nin Murcielago Roadster'ını deneyin! Hediyesi 320.000 dolar. Arabaya yarım milyon dolar bile harcamayıp ekonomi yaptığınıza göre, size bir tekne yakışır! Çok abartmadan, dört kişilik bir ailenin rahat tatil yapacağı orta boy bir yat bulalım size. Pershing 115'i Robb Report tavsiye ediyor. Fiyat 13 milyon dolardan başlıyor, ekstralarla ufak tefek dahil 16 milyon dolara kadar çıkabiliyor! Çoluk çocuk Türkbükü'nde takılırsınız artık! Bakın uçak konusuna hiç girmiyorum, gereksiz masraf!

AMAN BİZİ REZİL ETMEYİN
Saatlerin markaları Patek Philippe, Cartier, Jaquet Droz, Chopard arasında değişiyor ve her konuda olduğu gibi, erkek ürünleri daha hesaplı. 20.000-125.000 dolar arası harcarsanız, şahane saatiniz olabiliyor! Hanım saati alacaksanız bir DeLaneau edinin. 150.000-400.000 dolar arası değişiyor. Ama iyi saat! Hediyeyse tabii, bu kadar para vermeye gerek yok. Şık bir kalem alın olsun bitsin. Hem daha hesaplı. Montblanc'ın Boheme Royal modeli pırlantalarla süslü ve 150.000 dolar! Hesaplı hediye götürüyorsunuz, bari görgüsüzlük etmeyin, elinize bir içki alın gidin. Bir şişe Dalmore 1973 Single Malt viski örneğin. Ancak açık arttırmada 48.000 dolara gidiyor, yani son güne bırakıp, "Köşedeki Tekel bayiinden alırım" telaşına girmeyin! Tam tatil zamanı, size dergiden bir otel tavsiye edeyim. Phuket'teki Trisara Resort, gayet şık, havuzlu, deniz manzaralı bir otel. Ama gitmişken ucuzluk yapmayın, lütfen 4.500 dolarlık odalarda kalın, bizi rezil etmeyin! "Kendi paramdan kendim bunaldım, ne yapsam da harcasam" dergisi Robb Report, bu tadda devam ediyor. Ev eşyalarından giriyor, müzik sistemlerinden çıkıyor. "Okuyayım da neşemi bulayım"cı, benim gibilerin de aklından şöyle bir cümle geçiyor: Allah müstahakkınızı versin!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bozcaada'ya gitmeyin!   / 02-07-2005
 Kadının adı yok!   / 26-06-2005
 Seksapel nedir ne değildir?   / 25-06-2005
 Nerede bende Ege muhabbeti!   / 19-06-2005
 Ege ruhu!   / 18-06-2005
 Tatil depresyonu nedir?   / 04-06-2005
 İçin için gülümsemek!   / 29-05-2005
 Fıkralar öldü mü?   / 28-05-2005
 Organik enginar ve ekolojik nikâh şekerleri!   / 22-05-2005
 Milletlere göre tatil planları!   / 21-05-2005
GÜLSE BİRSEL
Allah müstahakkınızı versin!
Parayla ilişkim hiçbir...
AYŞE TÜTER
Keyifle Okuyun, Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Fırında...
Final partisi süperdi
Final partisi süperdi
İstanbul'un elitleri hafta içinde de Cengiz Abazoğlu, Arzu Kaprol ve...
Yıldırımlar Çırağan'da oğullarını evlendirdi
Yıldırımlar Çırağan'da oğullarını evlendirdi
İTO Eski Başkanı Mehmet Yıldırım'ın oğlu Oğuzhan Yıldırım, Gülru Uyar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.