kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Demokrasinin bağırsağına Ay neşteri

Savaş Ay'ın dünkü 'Hayalet Airport' haberi üzerine Türkiye'deki yatırım geleneğinin bağırsaklarına neşter vurmak farz-ı ayın haline geldi.
Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın İstanbul'a üçüncü havaalanının şart olduğu yolundaki sözlerini kaydeden Savaş Ay, tam da usta işi bir haberci denetimi yapıyor. Metnini bilinçli bir yalınlık oluşturan Ay demokratik toplumların en kıymetli ve en etkin denetim türü olan katıksız bir haberci sorgulaması ile karşımızda. Tek kelimelik dahi yolsuzluk sözü etmeden, hatta özenle 'imada bile bulunmaz' görünerek, ufuktaki yeni bir 'meşru vurgun' türünü halka ihbar eden Savaş'a teşekkürler!
Esasen meşru vurgun bizim çoğu siyasetçi ve bürokratımızın çok iyi bildiği bir icraat türüdür. Kağıt üzerinde işler o kadar doğrudur ki, mahkemelik 'yamuk' bulunamaz. Fakat gelin görün ki, aynı partili olup da bu tür kitabi vurgunlardan pay alamayan kenarda kalmışlar, işin bütün ayrıntılarını bilir ve konuşurlar. Gerçi kimi mahrum kaldığı için kıskançlığından, kimi de samimi ahlaki ürpertisinden ötürü bu hikâyelerinde abartıya da kaçabilir ama anlatılanlarda mutlaka gerçek bir temel vardır.
Savaş Ay'ın haberi, geçmişte tüccarlık birikimleri olan kadrolar sayesinde kaynak kıtlığına rağmen dahiyane yaratıcılıkla sürdürülen bu tür 'yatırım için yatırım' uzmanlığını sorgulamamız ve geçmişe doğru yürütmemiz için anahtarı veriyor:
- Sabiha Gökçen, yıllık 3.5 milyon yolcu kapasitesine sahip. Ancak geçen yıl sadece 245 bin kişi alanı kullandı. Böyleyken İstanbul'a üçüncü havaalanı tartışmaları yaşanıyor.


Türkiye'de demokrasinin bağırsağını oluşturan yatırım hortumunun kesin hükmünü koymanın zamanıdır:
- Yatırımlar bahsi çok partili siyasi hayatımızın en iğrenç ve en karanlık alanını oluşturur. Zira, sayılı birkaç istisnai uygulama dışında, kamu idarecilerini yatırıma yönlendiren temel dürtü toplumun ihtiyaçları değil, girişimcinin işini sürdürme ve geliştirme çabalarıdır.
Yüklenici ve girişimciler kamuya hatırlatır, önerir, tasarlattırır ve icracı hazret de lütfedip kabul buyurarak halka hizmet (!) aşkının gereğini yerine getirir! Bazen de bürokrasideki dostlar girişimciyi DPT'nin veya başka bir yerin tasarılarından haberdar ederek harekete geçirir.
Böyle olduğu için de öncelikler, ilgili bilim ve disiplinlerin ölçütleriyle halkın ve devletin ihtiyaçlarına göre belirlenmez. Demokrasinin bağırsağı için yazısız kanun şudur:
Siyasetçinin ve bürokratın en kolay ayni veya nakdi komisyon alabileceği, ayrıca en fazla oy getirici nitelikteki yatırımlar öncelik ve ivedilik arz eder! Bunlar için bütçede kaynak olmaması da önemli değildir, girişimci size borç buluverir! Yatırımın bütçesi ne kadar yüksek olursa komisyonun çapı da o derece büyüceği için böyle tasarıların gerçekleşmesi kolaydır. Bürokrat denen o zaman canavarı, o hantal yürütücü, o 'bugün git yarın gel' işkencecisi böyle kaymaklı yatırımlarda inanılmaz hızlı, iş bitirici, becerikli ve kolaylaştırıcı oluverir. Devlete iki defter ile üç kalem satacak bir tedarikçinin anasından emdiği sütü burnundan getiriveren müdür bey, siyasetçinin balıklama daldığı devasa yatırım söz konusu olduğu zaman hizmet aşığı kesiliverir:
- Böyle tasarılar için elimden geleni yaparım. Zira bu dev yatırım sayesinde halkıma büyük kolaylıklar ve nimetler sağlanmış olacaktır. Tasarıyı devlete kabul ettirip o aşamaya kadar getiren girişimci bu pişmiş bürokrat kellesinin halkçılık edebiyatına mostralık gülümsemesiyle coşkulu biçimde katılıverir:
- Elbette efendim, sayei âlilerinizde böylesine mübarek bir işi inanılmaz derecede kısa bir zamanda gerçekleştirmiş olacağız.
Höt! Bürokrat hazretleri bu noktada münafıkların ekmeğine yağ sürmemek için aslan payını sahibine vermekte kusur etmez; siyasetçinin yüksek himmetlerine atıfta bulunup gıyabında saygılarını tekrarlar:
- Estağfirullah efendim, biz görevimizi yapıyoruz. Asıl sayın bakanımız ve başbakanımızın dahiyane keşif ve öngörüleri olmasaydı imkanı yok ne sizin çabalarınız, ne bizim acizane emeklerimiz böyle muazzam bir yatırımın gerçekleşmesine yeterdi.
- Aa tabii tabii, o ayrı, o ayrıııı . Bizler sayın bakanımızın ve sayın başbakanımızın bu husustaki yüce himmetlerini ifadeden aciziz.
Ohhh, maşşşallah! Yiğit yiğidi gözünden tanır! Onlar erer muratlarına, biz çıkalım kerevetlerine!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 G8 yahut sırtlanın merhameti   / 08-07-2005
 Bir İstanbul katliamı   / 07-07-2005
 Cadillac cihangirleri   / 05-07-2005
 Piri Reis ile Telekom   / 04-07-2005
 Hangi basın müşterisini aldatıyor?   / 01-07-2005
 Başörtünün baş sömürücüsü kim?   / 30-06-2005
 AB için yerinde say marş!   / 28-06-2005
 Siyasetçinin ve gazetecinin en müptezeli   / 27-06-2005
 Tek dişi kalmış Fehriye   / 24-06-2005
 Hangisi yapay gündem?   / 23-06-2005
ERDAL ŞAFAK
Huntington tuzağı
Bugüne kadar binlerce...
ÖMER LÜTFİ METE
Demokrasinin bağırsağına Ay neşteri
Savaş Ay'ın dünkü...
MEHMET ALTAN
Yeryüzünün çöplüğü...
Geçen gün, çıldıran kanlı terörün...
Tünelin sonunda ışık yok!..
Gamze'nin bulunduğu varsayılan metro hattında arama-kurtarma...
Umutlar tükeniyor
Saldırıların ardından günler geçmesine rağmen Gamze Güloran'dan hâlâ...
Milli Marş kalksın mı?
Milli Marş kalksın mı?
Federasyon, kupa öncesi İstiklal Marşı söylenmemesi konusunda karar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu