kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gazi Ercel @ SABAH
 

Arjantin'e değil Çin'e bak

Yabancı sermaye ile ilgili tartışmalar ilginç boyutlara ulaştı. Başbakan Yardımcısı "yanlış anlaşıldım" dese de bu konuda başlattığı tartışma önce Arjantin'e ulaştı, sonra da Başbakan'ın tepkiyle karışık "eleştirilerine" neden oldu.
Önce Arjantin konusuna bakalım. Arjantin'in 2001 krizi ne cari işlemler açığından, ne de bunun kapatılmasında yabancı sermayenin rolünden çıktı. İki hafta önce bir toplantı sırasında beraber olduğum eski Arjantin Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo ve halen Merkez Bankası Guvernörü olan Martin Redrado ile bu konuyu konuşurken, ikisi de krizin çıkmasını, o tarihlerde ABD yönetiminin Arjantin'i yalnız bırakmasına bağladılar. Doğruydu da.
Kuşkusuz sorunları oluşmuştu. Ancak bunların çözümüne katkı sağlayacak dış finansmanı temin etmek için, o tarihteki ABD yönetimi ve IMF, stratejik açıdan önemi fazla olmayan Arjantin için parmaklarını oynatmadılar. Buna karşı, "stratejik ortağı" olan Türkiye'ye 25 milyar dolar yardımda bulundular.

Krizden kazançlı çıktı
Öte yandan, Arjantin krizden kazançlı çıktı . Fazla yara almadı. Olan bu ülkeye kredi veren, bonolarını satın alan ve döviz yatırımı yapan yabancılara oldu. 100 milyar dolarlarını yitirdiler. Arjantin ise bu tutardaki bir borç yükünden kurtuldu. Bütün bu olanlara karşı, kredi derecelendirme kurumu Moody's, geçen ay bu ülkenin uzun vadeli bonoları için "B" notu verdi . Hatırlarsınız, borcuna sadık Türkiye, 1994 yılından yakın zamana kadar bu tek "B" not ile uluslararası sermaye piyasalarında borç bulmaya çalışıyordu.
Yakında Arjantin, Türkiye'den daha iyi bir kredi notu alırsa sakın şaşırmayalım. 1998 yılında borç ödemelerini askıya alıp, dünyayı krize sokan Rusya'nın bizim çok üzerimizde ve yatırım yapılabilir ülke statüsüne işaret eden BBB notuna sahip olduğunu düşünürseniz, Arjantin için de aynı durumun söz konusu olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Bu nedenle, "Arjantin'in durumuna düşmek" söylemini biraz dikkatli bir biçimde kullanmak gerekiyor.

Örnek ülke
Öte yandan, yabancı sermaye açısından Arjantin'e bakıp krizi algılamak yerine, dikkatleri Çin'e çevirmek çok daha gerçekçidir .Nitekim, Başbakan Yardımcısı son yaptığı açıklamalarda Çin'i örnek aldığını belirtmiştir. Arjantin ile Çin yabancı sermaye açısından karşılaştırılacak ülkeler olmamasına karşın Sayın Şener'in bu iki ülkeyi kısa aralıklarla referans alması da herhalde bir tesadüftür. Çin gerçekten de örnek alınacak bir ülkedir. Bu ülkenin yöneticileri, 600 milyar doları aşan yabancı sermayeyi ülkelerine çekerek, fakirlik düzeyi yüksek 1,3 milyar nüfusu 20 yılda bambaşka bir duruma getirdiler. Kişi başına geliri 1000 dolara yükselttiler. Yabancı sermaye ile kazandıkları üretim ivmesini ihracata yönlendirerek bir dünya devi haline geldiler. Bu kolay bir iş değildir.
Yabancı sermayenin nasıl bir strateji ile çekileceğini, nasıl yönlendirileceğini ve ondan nasıl yararlanılacağını Çin'in deneyimlerinden öğrenmek yerine, " 40 saatlik uçak yolculuğu ile" yabancı sermayedarlara gidip "bize gelin" demekle halledemezsiniz . Yetkililerin bir iki konuşmasıyla veya "gırlak patlatarak" propaganda yapmakla yabancı sermaye gelmez. Gelmişse de gitmez.
Yabancı sermaye için bir vizyon, strateji ve bunu destekleyen bir altyapı gereklidir. Bankacılık gibi bazı konularda ise bu gereksinim daha değişik açılardan zorunludur. Arjantin'e değil, Çin'e bakarsanız bu konuda çok şey öğrenirsiniz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türkiye galiba bu kez Telekom'dan kurtuluyor   / 13-07-2005
 Esnafın 'para yok' şikâyeti haklı   / 11-07-2005
 Dünya parası yaratmak   / 09-07-2005
 Global para   / 08-07-2005
 AB faturayı bize çıkarıyor   / 06-07-2005
 Anadolu'nun dinamizmi ve sorunları   / 02-07-2005
 Kamu borcu neden artıyor?   / 29-06-2005
 Sürdürülebilir büyüme ve kurumsallaşma   / 27-06-2005
 Bankaların denetimi ciddi bir iştir   / 25-06-2005
 Anayasa'nın krizlerdeki rolü   / 22-06-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Yabancı sermaye ülkeyi batırır mı?
Son günlerde yabancı...
GAZİ ERÇEL
Arjantin'e değil Çin'e bak
Yabancı sermaye ile ilgili...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Ver 'ağa'ya gitmez yabana
Uzun bir süredir bu köşeden...
Çocuk sevgisi engel tanımaz
Felçli Filiz-Coşkun Çetin çifti tüp bebekle çocuk sahibi oldu. Çiftin...
Türbana saç gibi şekil veriyor
Fatih'teki bir güzellik salonu 35 YTL'ye tesettürlü kadınlara türban...
Çiller'in arazisi Hazine'ye gitti
Çiller'in arazisi Hazine'ye gitti
Eski Başbakan Tansu Çiller'in denize nazır 12 bin 520 metrekarelik...
Karartma isteği yok
Karartma isteği yok
RTÜK'ün yeni başkanı Akman, yeni dönemde TV ve radyolara kapatma,...
IMKB
E: 28.427 D:% -0,26
DOLAR
S: 1,332 D:% 0,038
EURO
S: 1,604 D:% -0,466
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu