kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Rusya ile 'doğalfay' hattı

Başbakan Erdoğan'ın ' gayri resmi' Soçi ziyareti aslında ' hayli resmi' bir gündemle enerji merkezli görüşmelere sahne oldu. Esasen iki ülke arasındaki mevcut büyük ticaret hacmini kısa zamanda müthiş bir çeşitlilik ve genişlikle katlamak için kilit konu da enerji.
Özellikle de doğalgaz. Bu alanda nelerin yapılması gerektiğini ve nelerin yapılabileceğini tahmin edebilmek için 1997'lerden başlayan hortumluk iddialara konu doğalgaz sürecini temelden kavrayabilmek gerekiyor. Ancak halen ağır şekilde yargı aşamasında olduğu bu hususta isim vermeye ve ayrıntılı öykü sunmaya imkan yok.
Bilindiği gibi, biri Ukrayna üzerinden gelen batı hattı, diğeri Karadeniz'den Samsun'a bağlanan ' Mavi Akım' olmak üzere iki koldan Rus doğalgazı alıyoruz. Bu iki hattın hacmi ve şartları, Rusya ile gelişen sıkı komşuluk bağlarını ve dengeli iktisadi işbirliği iklimini zehirleyebilecek bir virüs üretip duruyor.
Türkiye açısından durum, yer kabuğundaki fay hatlarında biriken ölümcül enerjiyi çağrıştıracak kadar ağır bir siyasi ve stratejik sorun.
Erdoğan ve Putin arasındaki Soçi temaslarından sonra bu ' doğalfay' hatları üzerinde birikmiş ve birikmeye devam eden olumsuz enerjinin hiç değilse bir bölümünün zararsız şekilde boşaltılacağını anlıyoruz.
Meselenin tamamen çözülmesi için Türkiye, Rusya'nın dışında bazı çevre ülkelerini de ikna etmek durumunda.
Geçmişte alan ve satan arasında devlet imzalarıyla bağlanmış adaletsiz akitlerin düzeltilmesi için sadece Rusya'nın tatlı kardan fedakarlık yapmasını beklemek yeterli olmayacak.
Sırtımızdaki kambur için bir yandan gönüllü dış ortaklar bulmak, bir yandan da ülkemizde doğalgazdan akıl-dışı maliyetle elektrik üretme işini olabildiğince kısa sürede tasfiye etmek şart.
Soçi yolunda sohbet ettiğim Enerji Bakanı Güler ' enerji köprüsü Türkiye' adına yeni hamlelere hazırlandıklarını kaydederken oldukça heyecanlı ve tabii aynı zamanda iyimserdi. Belli ki sırtımızdaki kambura gönüllü dış ortak bulma girişimlerinde mesafe alınmış. Ancak Güler bu kamburun iç boyutunu asgariye indirme konusunda pek ihtiyatlı bir dil kullanıyor:
- Siz olsanız lehinize son derece parlak bir anlaşma yaptıktan sonra hukuken eliniz güçlüyken vazgeçer misiniz?
Bu zorluğu anlamıyor değilim.
Fakat hakiki bir hukuk devletinde böyle anlaşmaların baştan ' fasit akit = bozuk anlaşma' sayılması ve geçersiz kılınması kadar doğal ne olabilir? Lakin bunun için önce doğalgazdan elektrik üretip devlete satma sürecinin özel olarak kökten yargı mevzuu olabilmesi şart. Eğer bu sürecin bir hortum çarkı oluşturduğu hükmü kesinleşirse, kazığın tahribatını giderme yolunda büyük bir mesafe alınmış olur. Aksine, kağıt üzerinde kılıfına uydurulmuş sürecin meşruiyeti yargı tarafından da onaylanırsa -veya konu delil yetersizliğinden rafa kaldırılırsa- yapılacak bir şey yok. Kaldı ki, devlete atılan doğalgaz ürünü elektrik kazığının bilinçli ve sistemli hortum mekanizmasıyla gerçekleştirildiği yolunda bir yargı kararı çıksa bile kamuoyu meseleyi sahiplenmezse, özellikle medya konuya heyecanla yaklaşmazsa yine değişen fazla bir şey olmaz.
Ne yazık ki biz genellikle halk yardakçılığına yarayacak magazin malzeme ile tatmin olmaya teşneyiz. Onun için ülkenin onlarca yılını heba edecek bir iktisadi gedik oluşturan bu doğalgaz çukuruyla, daha çok vatandaşın yakıt olarak kullanırken ödediği fiyat açısından ilgi gösteriyoruz:
- Doğalgazda bir indirim müjdesi var sayın başbakanım? Doğalgaz ucuzlayacak sayın bakanım?
Oysa birey olarak evimizde kullandığımız doğalgazın yüksek fiyatından ötürü gördüğümüz zararın kat kat fazlasını milli ekonomiye bindirilmiş doğalgaz ürünü elektrik kazığından yiyoruz.
Ayrıca, toplam elektrik ihtiyacımızın yüzde kırkına yakın bir bölümünü doğalgazla karşılar hale geldiğimiz için kısılıp kaldığımız stratejik darboğazın dehşetini maalesef kavrayamıyoruz.
Enerji Bakanı Güler, Türkiye'nin kullandığı değişik enerji türlerinden herhangi birine verilecek aşırı -yüzde yirmiden yukarı- ağırlığın yaratacağı stratejik açmaza ilgi gösterilmemesinden yakınıyor. Üstelik bu enerji türü bir de dışarıdan temin ediliyorsa stratejik açmaz büsbütün vahimleşiyor.
Rusya ile Türkiye'nin ortak ufkunda çok net biçimde görülen muazzam çeşitte ve yoğunlukta işbirliği imkanlarının önündeki en netameli engel, sekiz-on yıl önce sorumluların oluşturduğu bu fay hattıdır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Soçi'den sömürgeci kültürün ötesine   / 18-07-2005
 Şiddet mi ihraç edeydik?   / 15-07-2005
 Terörün küresel efendileri   / 14-07-2005
 Srebrenitsa dersi   / 12-07-2005
 Demokrasinin bağırsağına Ay neşteri   / 11-07-2005
 G8 yahut sırtlanın merhameti   / 08-07-2005
 Bir İstanbul katliamı   / 07-07-2005
 Cadillac cihangirleri   / 05-07-2005
 Piri Reis ile Telekom   / 04-07-2005
 Hangi basın müşterisini aldatıyor?   / 01-07-2005
ERDAL ŞAFAK
Ah, şu aydınlar
İrlandalı ozan ve oyun...
YILMAZ ÖZDİL
Fakirden bit bulaşır...
Her Türk, nohut oda bakla sofa...
ÖMER LÜTFİ METE
Rusya ile 'doğalfay' hattı
Başbakan Erdoğan'ın '...
Parfümlü napalm bombası
İngiltere'deki saldırılarda çok sayıda kişinin el ve yüzlerinde ağır...
Emily 7 can aldı, 'gözü' 85 bin kişiyi boşalttırıyor
Jamaika ve Meksika'da 7 kişiyi öldüren Emily kasırgasının hızı saatte...
Bir adım kaldı
Bir adım kaldı
Fenerbahçe ile Juventus, Appiah için 8 milyon euroya el sıkıştılar.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu