kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Protestocu Yahudi yerleşkeciler, Başbakanları için Nazi Şaron diye öfke dolu sloganlar attı.
Gazze'de 'Kardeş Eli' hareketi başladı

Filistin topraklarından ilk kez çekilme işlemi başlatan İsrail'in Yahudi yerleşkecilere verdiği ek süre yarın doluyor. Asker-sivil arasında şiddetli olaylar bekleniyor

'Kardeş Eli' operasyonu son 24 saat

Filistin topraklarından ilk kez çekilme işlemi başlatan İsrail'in Yahudi yerleşkecilere verdiği ek süre yarın doluyor. Asker-sivil arasında şiddetli olaylar bekleniyor.

İsrail'in 1967 savaşıyla ele geçirdiği, Filistin'in ise üzerinde devlet kurmak için istediği tarihi geri çekilme işlemi start aldı. Kaçak Yahudi yerleşkelerinin boşaltılması için verilen ilk süre önceki gece yarısı doldu. Ek süre ise yarın bitiyor. Polis, son dakikaya kadar çoğunu gençlerin oluşturduğu "küçük bir grubun" evlerinden çıkmayı reddedeceği kanısında. Bazılarının da tepkilerini göstermek için sonuna kadar bekleyip sürenin dolumunda ayrılacağını söylüyorlar. Onları evlerinden çıkarmak için hazırlanan askeri operasyonun adı "Kardeş Eli".

ÖNCEYerleşkelerin en büyüğü olan Guş Katifte direniş liderleri giriş kapılarını kilitleyeceklerini, canlı kalkan olarak yolları kapatacaklarını söylüyor...İLAN DAĞITILDI

Yüzlerce Yahudi, boşaltma işleminin durması için dua ediyor. Birçok yerleşkeye girişi bloke etmiş durumdalar.

Gazze'de 21 kaçak Yahudi yerleşkesi var. Bunlarda 9 bin kişi yaşıyor. Batı Şeria'daki 120 yerleşkeden 4'ünün boşaltılma süresi de aynı anda yürürlüğe girdi. İsrail askerleri, önceki gece yarısı evleri dolaşarak boşaltım için sürenin dolduğunu, yarına kadar gönüllü olarak çıkmazlarsa askeri güçle çıkarılacaklarını bildiren ilanlar dağıttı.

Gazze'ye sınır kapısında barikat indiren asker üzerine "Dur! Gazze Şeridi'neİsrail askerleri yerleşke çevresinde dikenli tellerle barikat kurarak güvenlik tedbiri aldı.girmek yasal olarak engellenmiştir" yazısı astı.

Boşaltma işlemine destek için 7 bin 500 Filistinli güvenlik gücü görevlendirildi. Bunlar Gazze'deki Yahudi yerleşkelerin, Filistin'le sınırında olası saldırıları engellemek için görev yapacak.

BM "YASA DIŞI" DİYOR
Geri çekilmeye karşı çıkan Yahudiler'in sloganları "Bugün Gazze'den, yarın Kudüs'ten", Yahudi, Yahudi'yi kovmaz".

Yerleşkelerde oturanların çoğu aşırı sağcı. Gazze ve Batı Şeria'nın kendilerine vaadedilen kutsal topraklar olduğunu savunuyorlar.

Ancak Dünya Mahkemesi ve Birleşmiş Milletler, Gazze ve Batı Şeria'dakiÇekilme planına direnişin simgesi turuncu renk. Gazzede kalabalık gösteriler sürüyor.İsrail yerleşkelerini uzun süre önce "yasa dışı" ilan etti. İsrail, ABD öncülüğünde hazırlanan Yol Haritası kapsamında geri çekilmeye başladı. İsrail'in çekildiği yerlerde güvenlik Filistin'e devredilecek.

HAVA KONTROLÜ İSRAİL'DE
Başbakan Şaron'un geri çekilme planı, Gazze'deki tüm ve Batı Şeria'daki dört yerleşkeyi 4 Eylül itibariyle boşaltmış olmayı hedefliyor. Çekilmenin ekim ayında tamamlanması planlanırken İsrail, güvenlik gerekçesiyle Gazze'nin hava sahası ve "belki" sınır geçiş noktalarındaki kontrolünü bir süre daha elinde tutacağını belirtiyor.

Küçük timlereFİLİSTİN YIKMAYA BAŞLADI...Filistinle yapılan anlaşma gereği İsrail, boşaltılan yerleşkelerdeki evleri kullanılmaz hale gelecek şekilde yıkıyor. Filistin askerleri de dün itibariyle buldozerlerle yıkıma başladı. Yıkılan yerleşkelerin yerine Filistin yönetimi, Gazzedeki kalabalık nüfusu ve iç içe yerleşimi rahatlatmak için yüksek apartmanlar dikmeyi hedefliyor. bölünen askerler önce yerleşkeden çıkmayan evlerin kapısını çalacak. Eşyalarını alıp boşaltmaları için birkaç dakikaları olduğunu, evlerinin önünde bekleyen otobüse binmeleri gerektiğini söyleyecek. Uymazlarsa zorla evden çıkarılıp otobüse bindirecek.

ÖZEL KUM MERMİSİ YAPILDI
İsrail ordusu, geri çekilme operasyonu için özel olarak mermi geliştirdi. Bazı durumlarda ölüme sebebiyet verebilen plastik mermi yerine, sıkıştırılmış kumdan yapılan tamamen zararsız mermiler "gerekirse" kullanılacak.

Evlerin içindeki malzemeler de sökülüp konteynırlarla Negev Çölü'ne taşınacak. Burada kullanılabilecek parçalar özel ekiplerce alınacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Federalizm kavgası kilitledi
 İran'ın yeni bakanı 'istenmeyen adam'
 30 yıllık "iç savaş" sona erdi
 Yılın askeri cinnet getirdi
 Bush'un midesi ona emanet
 HÖH'e hükümeti kurma görevi
 Obezite 'gen'sel ve geleneksel
 ABD'nin en etkili 25 Latin'i
 Alaska halk plajı!
 Maksat spor olsun
 Derdini söyle derman olayım
 Victoria tatilde...
 Müzikali sahneleniyor
 Balıkçı değil, kral
Düğüm meselesi
Düğüm meselesi
F.Bahçe'de herkes Daum'un Diyarbakırspor maçı sonrası, "Takım içinde...
Kartal 1 koydu 2 aldı
Kartal 1 koydu 2 aldı
Beşiktaş'ın Carew'in yerine aldığı Ailton, Denizlispor maçında hem...
TC vatandaşlığı üst kimliktir
TC vatandaşlığı üst kimliktir
Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada...
Başkan evlatlık istiyor
Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünalerzen, kadın arkadaşının 9...
3 bin derecede terör
El Kaide militanı Luai Sakra'nın, eylemde kullanacağı bombanın 3 bin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu