kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Hükümet içinde zıt dinamikler

Tüpraş'ın yüzde 14.76 hissesinin borsada satışı konusunda Başbakan Yardımcısı Şener ile Maliye Bakanı Unakıtan'ın zıt görüşleri savunmalarına hiç şaşırmadık... Çünkü hükümet tüm önemli konularda bu çelişkiyi sergiliyor. Bunun son örneği terörle mücadele yasasında görülmedi mi?.

Bir şeyin adını koyalım: Tüpraş'ın yüzde 51 hissesinin ihaleyle satışı şeffaf, kamu vicdanında hiçbir soru işareti doğurmayan, adam gibi özelleştirmedir.
Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık hissesinin Global Menkul Kıymetler aracılığıyla borsada İsrailli yatırımcı Sami Ofer satışı ise, en utanç verici örnekleri eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin döneminde görülen
ahbap-çavuş usulü özelleştirme dir. Başkan Vladimir Putin şimdi o özelleştirmelerin hesabını soruyor, yağmalanan kaynakların, çok büyük bölümü (en az 200 milyar dolar) Rusya dışına çıkarılmış gayrimeşru servetlerin izini sürmeye çalışıyor.
Yanlış anlaşılmasın; Global-Ofer olayında ahbap-çavuş ilişkileriyle oluşmuş ya da örülmüş çevrelere kıyak yapıldığını, rant sağlandığıni iddia etmiyoruz . Asla! Sadece satış yönteminin ahbapçavuş anlayışıyla, o anlayışın sürüklediği kaçınılmaz zemin olan savruklukla, "Ben yaptım oldu" aldırmazlığıyla, hatta aymazlığıyla yürütülüp sonuçlandırıldığını söylemek istiyoruz. Ve bu anlayışın vicdanlarda rahatsızlık yarattığını vurgulamaya çalışıyoruz.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in SABAH'a yaptığı değerlendirmeler rahatsızlığın sadece bize ve kamuoyunun geniş bir bölümüne özgü bir duygu olmadığını gösteriyor. Abdullah Gül başkanlığında kurulan ilk AK Parti hükümetinde özelleştirmeden de sorumlu olan Şener, kendi döneminde hiç borsada toptan satış yoluyla özelleştirme yoluna başvurulmadığını belirterek ve "Ben olsam öyle yapmazdım" diyerek, bu işte -en hafif ifadeyle- bir terslik olduğunu ima ediyor.
Özelleştirmenin günümüzdeki sorumlusu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise Sami Ofer'e satışın "Babalar gibi" arkasında duruyor. Gerekçesi de şeytana bile pabucu ters giydirecek cinsten: O zaman o yüzde 14.76'lık hisse borsada satılmasaymış, şimdi bedavaya gidecekmiş! Çünkü yüzde 51'lik hisseye 4 milyar 1450 milyon dolar ödeyen KoçShell ortak girişim grubu, yüzde 65.76'lık hisseye de aynı fiyatı verecekmiş! İnandıysanız, ikna olduysanız, sorun yok!

Birbirini
sıfırlamak teorisi
"Böylesine taban tabana zıt fikirler nasıl aynı hükümet içinde barınabilir" diye şaşıracaklara, bunun ne ilk örnek olduğunu, ne de son olacağını hatırlatalım.
Bakın, şu sıralar terörle mücadeleye yeni yasal önlemler tartışmasında da aynı tablo olanca zenginliğiyle sergilenmiyor mu? Adalet Bakanı Cemil Çiçek bir yandan taslak hazırlatıyor, bir yandan da "Terörle mücadele için yeni bir yasaya ihtiyaç yok" diyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mir Dengir Fırat "Özgürlüklerden, demokratik kazanımlardan geri adım atılmayacak. Şurası-burası taslak hazırlayabilir ama patron biziz" diyor, sonra da yeni bir taslak için kaleme sarılıyor.
Başbakan Erdoğan artık Türkiye'nin değiştiğini ifade ediyor, ardından "Polisin elini güçlendirmek gerekiyor" diyebiliyor.
Erdoğan başkanlığında yapılan AK Parti MKYK'sında konuyla ilgili derinleme tartışmalardan sonra "Yeni bir yasaya ihtiyaç olmadığı sonucuna varıldığı" açıklanıyor. Hemen ardından Erdoğan, ABD yolunda "Bu yasanın mutlaka çıkması gerektiğini" söyleyebiliyor.
Doğrusu içimizde hükümet ve iktidar partisi içinde bu farklı duruşların bilinçli bir strateji olduğu kuşkusu uyandı. Zıt dinamikler birbirlerinin etkisini sıfırlıyor. Sonunda bir de bakıyorsunuz, ortada hiçbir şey yok. Ve de herkes birbirine "Sahi biz neyi tartışıyorduk" diye soruyor.
Erdoğan'ın "Demokrasinin gereği" dediği şey bu olsa gerek! Yaşasın demokrasi!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tüpraş'ta bityeniği   / 15-09-2005
 Papa'nın ziyareti ve Pandora'nın kutusu   / 14-09-2005
 Acaba Chirac bizi neden öptü?   / 13-09-2005
 Diyarbakır-Söğüt hattında Erdoğan   / 12-09-2005
 Milli Eğitim'i alkışlıyoruz   / 11-09-2005
 82'nci yıldönümünde CHP'nin vizyonu   / 10-09-2005
 Rüşvet devrimleri satın alınca...   / 09-09-2005
 Yarım bardak suda termometre   / 08-09-2005
 Yüksek yargıda "başvuru" krizi   / 07-09-2005
 Türk halkının sınav günleri   / 06-09-2005
YILMAZ ÖZDİL
Enver, hadi oy ver...
Almanya'da pazar günü seçim var.
ÖMER LÜTFİ METE
Yolsuzluk nasıl öğrenilir?
Yolsuzluk tartışmalarında...
UMUR TALU
Açık rejimim benim!
Maliye Bakanı basın toplantısı...
FATİH ALTAYLI
Sol toptan Türkiye yanlısı değil
Almanya'daki seçimlerle...
ERDAL ŞAFAK
Hükümet içinde zıt dinamikler
Tüpraş'ın yüzde 14.76...
Bush tuvalet molası istedi
ABD Başkanı Bush, BM zirvesine damgasını vurdu. Ancak yaptığı bir...
Erdoğan: Terör ortak düşmanımız
BM zirvesine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Genel...
Çamura battı
Çamura battı
Kuzey Kutbu'na yakın noktada, balçık gibi bir sahada Tromsö ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu