kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İSTEĞİ KABUL EDİLMEDİ... Tasos Papadopulosun istediği müzakereler başlamadan önce Türkiyenin Kıbrıs Rum kesimini tanıma şartı kabul edilmedi. Rum lider bugün imza için Brüksele geliyor.
AB metninde uzlaşma

AB Daimi Temsilciler Komitesi'nin Kıbrıs deklarasyonunun taslak metninde "Türkiye, Kıbrıs'ı müzakere sürecinde tanımalı" denildi.

AB deklarasyonda uzlaştı

Brüksel'de toplanan AB Daimi Temsilciler Komitesi taslak metinde anlaştı. Türkiye'nin Rum kesimini "Tam üyelikten önce" değil, "müzakere sürecinde" tanıması istendi.

Avrupa Birliği büyükelçileri 'karşı deklarasyon' konusunda anlaşma sağladı. Brüksel'de 6 kez biraraya gelen AB Daimi Temsilciler Komitesi'nde "Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimini tanıması müzakere süreci"ne endekslendi. Rumların istediği müzakerelerden önce tanıma şartı kabul edilmedi. Türkiye'nin Ankara Anlaşması'nı yeni AB ülkelerine genişleten Ek protokolün imzalanmasından sonra yayınladığı 'Kıbrıs deklarasyonu'na ilişkin AB'nin 'karşı deklarasyon'u son şeklini aldı. AB Dönem Başkanı İngiltere'nin kaleme aldığı 'karşı deklarasyon'da "Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıması müzakere sürecinin bir parçasıdır", "Kıbrıs sorunu BM nezdinde ve AB ilkelerine göre çözümlenir", "Gümrük Birliği'nin eksik uygulanması müzakere sürecinin tamamını etkiler" ve "Türkiye'den limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açması beklenir" ifadelerine yer veriliyor. İngiltere'nin hazırladığı taslakta yer alan bu ifadeler üzerinde anlaşan AB büyükelçileri başkentlerinden onay bekledi. AB büyükelçileri ayrıca Türkiye'nin AB yol haritası Müzakere Çerçeve Belgesi'ni de ele aldı. Uzun tartışmaların yaşanmadığı Müzakere Çerçeve Belgesi'ne Avusturya'nın ekletmek istediği "imtiyazlı ortaklık" seçeneği kabul görmedi. 26 Eylül'de Dışişleri Bakanları düzeyinde toplanacak olan AB Genel İşler Konseyi'nin Müzakere Çerçeve Belgesi'ne onay vermesi bekleniyor.

İŞTE TASLAK METİN
*
Avrupa Topluluğu ve Üye Ülkeleri, Avrupa Komisyonu'nun Aralık 2004 tarihinde varmış olduğu sonuçlar uyarınca Türkiye'nin, Türkiye ile Avrupa Topluluğu ve Üye Ülkeleri arasında ortaklık antlaşmasının ek protokolüne attığı imzayı kabul etmektedir. İmza sırasında Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilgili açıklama yapma ihtiyacını üzüntü ile karşılamaktadırlar.
* Avrupa Topluluğu ve Üye Ülkeleri bu açıklamanın tek taraflı olduğunu, Protokolün içeriği olmadığını ve Türkiye'nin obligasyonlarına yasal hiçbir etkisi olmadığını açıkça belirtir.
* Avrupa Topluluğu ve Üye Ülkeleri Ek protokolün ayrıcılık yapılmadan tamamen uygulanmasını ve taşımacılıktaki kısıtlamaları da içeren malların serbest dolaşımı için bütün engellerin kaldırılmasını beklemektedir. AB tarafı Ortaklık Anlaşması çerçevesinde 2006 yılında uygulamayı değerlendirecektir. Avrupa Topluluğu ve Üye Ülkeleri Türkiye'nin imza koyduğu obligasyonları yerine getirene kadar ilgili bölümler için görüşmeler başlamayacaktır.
* Avrupa Topluluğu ve Üye Ülkeleri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 1 Mayıs 2004'te AB'ne üye olduğunu hatırlatır. Kıbrıs Cumhuriyetini uluslararası hukukun bir parçası olduğundan dolayı tanıdıklarının vurgularlar.
* Müzakereler sürecinde tüm üye ülkelerin tanınması üyeliğin gerekli bir parçasıdır. AB, Türkiye'nin tüm üye ülkeler ile ilişkilerinin mümkün olan en kısa zamanda normalleşmesine verdiği önemin altını çizer.
* Avrupa Topluluğu ve Üye Ülkeleri Türkiye'nin açıklamasında yer alan, BM Güvenlik Konseyi doğrultusunda Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak için Genel Sekreter'in çabalarına desteklerinin devam edeceği taahüdünü not eder.
* Konsey bütün bu konuları 2006 yılında ele alacaktır.

FİKRET AYDEMİR


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Uyuşturucuya yönlendirildi'
 Yetimdi, yetim bıraktı
 Org. Özkök'ten 'etnik milliyetçilik' uyarısı
 Yaralı polislerden Tamis de öldü
 Taksim'de ses bombası patladı
 Ankara'da zaman ayarlı bomba
 İzmir'de 2 kg patlayıcı
 Suikasti önleyen polislere ödül
 PKK Hakkâri'de muhtarı kaçırdı
 Etek boyu genelgesi
 Koç Türk kültürünü dünyaya tanıtacak
 Kayıt parası kavgasına sanal çözüm
 Oğul Gökçekler serbest bırakıldı
 4.5 milyon Yeşil Kart iptal edildi
YILMAZ ÖZDİL
Alman'a tavsiye...
"Die Traube wird...
ALİ KIRCA
Gamze- 2
Cumartesi günkü yazımızın başlığı Gamze'ydi.
ÖMER LÜTFİ METE
Çapsız meleğin mumu
Alman seçimlerinin en önemli...
UMUR TALU
Otel odasında...
Allah rahmet eylesin. 24 yaşında bir...
FATİH ALTAYLI
Ofer'e kıyak üzerine kıyak
İsrailli işadamı Sami...
ERDAL ŞAFAK
Merkel çöktü sıra Sarkozy'de
Almanya seçimlerinde halka...
Korkular kazandırdı
Anketlerin açık ara mağlubiyet gösterdiği Schröder, 4 ayda...
Ucu açık müzakereler!
Genel seçimde ne sağ, ne de sol ittifaklar çoğunluğu...
Fransız İhtilali
Fransız İhtilali
F.Bahçe'de iki yıl önce Hooijdonk, geçen sezon da Alex'in üstlendiği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu