kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Akreple dans etmek

Akrep karşı kıyıya geçmek ister. Kendi kendine yüzemeyeceği için, birini ikna etmek durumundadır. Kurbağaya yalvarır. Kurbağa der ki "Ancak bir şartla. Beni yolda sokmayacaksın." Ve yola koyulurlar. Ancak akrep, yarı yolda sözünden cayarak batırıverir iğnesini. İkisi de nehrin dibini boylar. Ölmeden önce son nefesinde, kurbağa sorar "Peki ama neden?" Boğulmak üzere olan akrep cevap verir "Ne yapayım huyum bu." 3 Ekim öncesinde yapılan pazarlık da aynen bu. Akrep, Yunanistan ya da Kıbrıs Rum kesimi. Bu iki ülke, Türkiye'nin Avrupa Birliği dışında kalmasının, kendi çıkarları için en büyük felaket olmasını bilmelerine karşın, dayanamayıp her gün çıtayı biraz daha yükseltiyor, Türkiye'yi Avrupa'dan biraz daha uzaklaştırıyorlar. Bu kumar öyle bir kumar ki, sonunda ne Türkiye, ne Yunanistan ne de Avrupa'ya hayrı olacak.
Ancak ne yaparsınız. Can çıkar huy çıkmaz! Bizler Gamze Özçelik, Ata, Almanya seçimleri derken, 3 Ekim'deki müzakerelerin başlamasına beş kala bir de baktık ki, AB ile ilişkiler son derece sancılı.
Dışişleri mutsuz; diplomatlar kaygılı; siyasiler ise adeta "AB ateşinin sönüşünü izliyor" havasında.
Yanlış anlaşılmasın, müzakereler, muhtemelen 3 Ekim'de başlayacak . AB, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda yaptığı "Kıbrıs'ı tanımıyoruz" deklarasyonuna karşı bir deklarasyon yayınlayacak. Biz de çıkıp Kıbrıs'ı tanımadığımız veya BM sürecini desteklediğimize dair bir Dışişleri açıklaması yapacağız. Ve böylece müzakereler başlayacak.
Peki ya sorun?.. Sorun, Rum kesiminin hem Avrupa'nın deklarasyonu hem de Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin gidişatını belirleyecek "çerçeve belgesi"ne koymak için direndiği maddelerle, müzakerelerin "sürdürülebilir" olmaktan çıkması.
Bu pazarlık hâlâ sürüyor. Ancak öyle görünüyor ki, Rumlar ve Yunanistan, müzakerelerin her aşamasında bu kartı kullanacak. 3 Ekim'de müzakereler başlasa da , 4 Ekim'de ne olacağı, ya da bundan 6 ay sonra nasıl bir krizle iplerin kopma noktasına geleceği belli değil. Ankara'daki beklenti, " Bu müzakereler başlar ama, bir noktadan sonra da Kıbrıs nedeniyle tıkanır " diye özetlenebilir.
Hâkim görüş " Eh, bu da bir kâr sayılabilir. En azından psikolojik olarak 3 Ekim hendeğini atlamış oluyoruz. Sonra tıkanması, 3 Ekim'de müzakerelerin hiç başlamamasından daha iyi ." Türkiye'nin iç ve dış dinamiklerini, ekonomik dengeleri düşündüğünüzde yanlış bir bakış açısı da değil. Ancak Rumların oynadığı kumar, akıllara durgunluk verecek cinsten bir "vizyonsuzluk" örneği.
Gelinen son noktada, Avrupa Birliği'nin yayınlayacağı karşı deklarasyon, " tanıma " gibi bir koşul içermeyecek. Zaten bu " Kıbrıs'ta kalıcı çözüm olmadan Türkiye'nin ne bugün ne de gelecekte kabul edebileceği " bir durum. İktidarda kim olursa olsun. Ancak karşı deklarasyonun Türkiye açısından " ağır " maddeleri var. Ankara çıkıp, istediklerini desinler, diyemiyor; çünkü bu deklarasyon, bağlayıcılığı olan ve AB hukukunun bir parçası olacak bir metin.
Çerçeve belgesi ise, pazarlıkların geldiği son noktada, Türkiye'den Rum kesimine yönelik NATO ve benzeri uluslar arası kurumlardaki vetonun kaldırılmasını istiyor. Adada çözüm olmadan, Ankara bu vetoyu ne şimdi, ne de gelecekte kaldırabilir.
Kısacası Rumların anlaması gereken, kulağı nasıl gösterseniz, Türkiye adada çözüm olmadıkça Kıbrıs Rum kesimini tanımayacak! Ne kağıt üzerinde, ne fiili olarak ne de de facto! Bu cümlenin Yunanca tercümesini bilen var mı?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Almanca dersler   / 20-09-2005
 AK Parti'de rahatsızlık had safhada   / 15-09-2005
 Orhan Pamuk mu dediniz?   / 13-09-2005
 Hukuk yoluyla mücadele   / 08-09-2005
 Ankara sessiz ama   / 06-09-2005
 Trajedi ve kanun   / 01-09-2005
 30 Ağustos şifresi   / 30-08-2005
 MGK öncesi   / 23-08-2005
 Erkan Mumcu ne dedi?   / 18-08-2005
 Diyarbakır'ın perde arkası   / 14-08-2005
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Akreple dans etmek
Akrep karşı kıyıya geçmek ister.
YAVUZ DONAT
İşte anket
Kahramanmaraş- İrili, ufaklı 500 sanayi...
Ecstasy şarkısıyla servis de başlıyor
Beyoğlu'nun arka sokaklarındaki bir barda 'Ecstasy' şarkısı çalmaya...
Zengini fakiri hap kullanıyor
Dar gelirliler arasında Ecstasy kullanımı yüzde 47 artış gösterdi.
'PKK işi ilke değil zaman meselesi'
'PKK işi ilke değil zaman meselesi'
ABD Dışişleri Bakanı Rice "PKK'ya karşı harekete geçmek için uygun...
Kira artışları enflasyon oranına bağlanıyor
Kira artışları enflasyon oranına bağlanıyor
Alışverişten iş hayatına günlük ekonomik ilişkileri düzenleyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu