kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Potpuri...

"....Benim OYAK'ın kurulmasına itirazım üç gerekçeye dayanıyordu. Birincisi; OYAK, bilimsel sınıflandırmaya göre 'emekli ve yardım sandığı' idi. Halbuki ortada, tamamen aynı amaç ve işlevle kurulmuş 'Emekli Sandığı' vardı. Devletin aynı işi yapan iki kurumu olması, kaynak israfı ve haksızlıklara yol açacaktı. İkincisi, bu sandığın kuruluş kararnamesinde, OYAK'ın 'sahip-girişimci' (malik-müteşebbis) sıfatıyla ticari faaliyette bulunmasına izin veriliyordu. Halbuki kural olarak, 'sandık'ların, üyeler ve onları istihdam eden işverenden topladıkları primlerle bir 'yatırım fonu' kurması ve bu fonu 'portföy' teorisine uygun nemalandırması gerekir. Bu kurama göre sandıklar, hiçbir şirketin sermayesine belli bir yüzdeden fazla iştirak edemez. Dolayısıyla girişimci ve yönetici olamaz.
....OYAK'ın özellikle işleyiş tarzına üçüncü itirazım, teknik olmaktan çok sosyaldi. Ben, silahlı kuvvetlerin kurumsal kimliğinin ve yönetimde rol olacak emekli veya muvazzaf subayların adının, haklı veya haksız, iş hayatının kaçınılmaz şaibelerine bulaşmasından endişeliyim.
...Ancak kendisi 'özel kişi' olmayan OYAK, geçmişte genellikle uyguladığı 'pasif ortak' rolünü terk ederek 'özelleştirme' ihalelerine atılgan bir girişimci olarak katılmaya başladı. Bu son derece sakıncalı bir yoldur. OYAK'ı yönetenler bu yeni stratejinin daha karlı olacağını ve üyelerine daha çok çıkar sağlayacağını iddia edebilir. Hatta bu tezlerini kanıtlayabilirler. Ancak bu 'serbest piyasa' ekonomisinin hukuksal ve ilke kurallarına uymaz. Dolayısıyla, ekonominin ve ülkenin bütününe zarar verebilir. Benzeri sakıncalar, TOBB gibi yarı-kamu kurumları önderliğinde özelleştirme ihalelerine katılma teşebbüsleri için de geçerlidir." Ege Cansen-Hürriyet (17 Eylül)


"....Yedek subayken, maaşımdan 12 ay yüzde 5 OYAK kesintisi yapıldı. Muvazzaflardan yüzde 10 kesilirdi. Bu sürede OYAK bana hiçbir hizmet vermedi (piyasa bedeli maaşın yüzde 1'ini dahi tutmayan ölüm halinde tazminat hariç.) Terhis olduğumda, kullandığı paramdan ödeme yapmadı. Benim gibi on binlerce yedek subayın yüzde 5'leri OYAK'ın kasalarını doldurdu. OYAK, gelirlerini ticari ve sınai risk taşıyarak elde eden bir kurum değil. O gelirler içinde 27 Mayıs darbesi sonrası OYAK'a tanınmış imtiyazlarla direkt devlet bütçesinden elde edilmiş bir miktar vardır. OYAK'a tanınan haklar ne memura, ne işçiye ne sade vatandaşa tanınır." Bülent Akarcalı-Vatan (20 Eylül)


"Bu 'kamu' şirketini 'hükümet' özelleştirerek 'devletin bir zümresinin', sosyal güvenlik şirketi diye kurulan ama 'kapitalist bir holding ve fon' olan kurumuna satıyor. Bir ailenin olacağına, 223 bin üyenin olmasını, yabancıların olacağına milli kalmasını benimseyebilirsiniz; lakin 'özelleştirme' değil, 'kamunun bütününden' koparak 'zümreleştirme' demelisiniz.
....Bu garip durumun hiç dert edilmeyen bir yansıması da şu: Mesela 12 Eylül'de bir darbeyle 'Türkiye'ye el koyanlar' radikal ve sert bir iktisadi ve antisosyal politika benimsedi. Benimserken, sadece 'Silahlı Kuvvetler komuta kademesi' değil, aynı zamanda büyük bir holdingin patronu, yöneticisi ve hissedarı da olduklarını hiç düşünmedik." Umur Talu-Sabah (6 Ekim)


"OYAK'ın ekonomide ağırlığı olan bir sermaye grubu haline gelmesi tartışmalara yol açmaktadır. AB ile ilişkiler geliştiğinde AB'nin rekabet mevzuatı bakımından OYAK'ın statüsü müzakere gündemine gelecektir. Çünkü OYAK; 'TSK mensupları yardımlaşma ve emeklilik' fonu şeklinde sınırlı faaliyet alanının dışında, iştirakleri ile her sektörde ağırlığı olan güçlü ve büyük bir holdinge dönüşmüş durumdadır. Gerçek şu ki, OYAK'ın tepe yönetimi TSK kumandanlarınca belirlenmektedir." Güngör Uras-Milliyet (7 Ekim)


"OYAK temelde askeri bir kurum. Adı üstünde. Ordu Yardımlaşma Kurumu. Dolaylı yoldan, ordunun ekonomik ayağı. Ne tam özel sektör, ne kamu sektörü. Hatta, bazı özel sektör yetkililerine göre, 'kamu sektörü olarak bakılan bir kurum.'
OYAK'ın satın alması, Erdemir'i gerçekte askerlerin malı haline getiriyor. Askerler Erdemir'i çok istiyor. OYAK bu nedenle kesenin ağzını açıyor. Bakıyorum, Erdemir'in özelleştirilmesine karşı çıkanların hiçbirinden ne bir ses, ne bir nefes...
....Oysa, Erdemir'in özelleştirilmesinde ana sorun, yerli ya da yabancı değil. Temel sorun, başlı başına özelleştirilmesi. Çünkü yenisinin yapım maliyeti 9 yan kuruluşuyla bugünkü satış fiyatının on katı." Yalçın Doğan-Hürriyet (7 Ekim) Bu yazılar, ekonomiyi bile ekonomik bir çerçevenin içinde tutamayan bir toplumun iç yüzünü gösteriyor. Burada her şey askeri ve siyasi.
Tüm bunlara baktığımızda AB'ye karşı çıkanların nelerin değişmesine karşı çıktıklarını da sanırım daha açık anlıyoruz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türkiye süper...   / 03-10-2005
 Harbiyeliler'e ilk ders   / 01-10-2005
 Haftaya bugün 3 Ekim...   / 26-09-2005
 O iki üye kim?   / 24-09-2005
 Kartepe...   / 19-09-2005
 Schröder başkan, Türkler şampiyon...   / 17-09-2005
 Küreselleşmenin yeni ideolojisi: Pan-hümanizm'e devam...   / 12-09-2005
 Türkler, Kürtler ve yaşam kalitesi   / 10-09-2005
 Hasandede Şarapları...   / 05-09-2005
 Bölünürmüşüz... Sahi mi?   / 03-09-2005
YILMAZ ÖZDİL
İstanbul için sevişme vakti...
"Ramazan...
ALİ KIRCA
Ramazan müzakereleri..
Türkiye, önce Avrupa'nın kapısını...
FATİH ALTAYLI
Olacağı öngörmek
Sizi biraz geçmişe götürmek istiyorum.
ERDAL ŞAFAK
YSK niyet okuyucusu mu?
Oyalanacak konu yokluğundan...
MEHMET ALTAN
Potpuri...
"....Benim OYAK'ın kurulmasına itirazım üç...
Tanrı Bush'tan çok şey istiyor!
ABD Başkanı'nın dini açıklamaları başına iş açıyor. Önce başkan...
Nobel'i Bush karşıtı aldı
Bu yılki Nobel Barış ödülü, ABD Başkanı'nın Irak ve İran...
Siz yolumuzu açın
Siz yolumuzu açın
Dünya Kupası elemelerinde Türkiye için 'hayati' önem taşıyan maçta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu