kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Zamanlama şaheserleri

Orhan Pamuk, Hırant Dink ve Ermeni Konferansı davaları zamanlamasından kuşku ve kaygı duymamak elde değil... Kuşkumuzun nedeni; gelişmelerin AB sürecini belirli tarihlere odaklı köstekleme planı yapıldığı izlenimi vermesi... Kaygımızın nedeni ise planın başarıya ulaşması olasılığı...

Bütün bunlar sadece "rastlantı" olabilir mi? Alt alta sıralayalım, siz karar verin:
AB dışişleri bakanlarının 3 Ekim'e hazırlık için Galler'de toplanacağı gün Orhan Pamuk hakkında bir İsviçre gazetesine verdiği demeçte "Türklüğü alenen aşağıladığı" iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
AB'de 3 Ekim'le, daha doğrusu Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili gerilimin iyice tırmandığı, hatta 25'lerin yol ayrımına geldiği günlerde, Ermeni Konferansı için 4'üncü İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in Erciyes Üniversitesi'nde "Orhan Pamuk'un yargılanması sadece sizin açınızdan önemli bir mesele olarak kalmıyor, Avrupa kamuoyu için de çok önemli bir sorun olma özelliği taşıyor. Pamuk'un görüşlerine katılın ya da katılmayın; ancak onun temel demokratik hakkı olan kendini özgürce ifade etme hakkını hepimiz savunmalıyız" dediği saatlerde, gazeteci Hrant Dink bir yazısında "Türklüğü tahkir ve tezyif ettiği", yani Orhan Pamuk gibi "Türklüğü alenen aşağıladığı" gerekçesiyle 6 ay hapse mahkum oldu.
Hem de sadece Olli Rehn'in değil, yine bir dizi temas için Türkiye'ye gelen Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Helene Flautre'un "Yeni dönemde Türkiye'nin önceliği demokrasi ve insan hakları olacak. Türk Ceza Kanunu'nun uygulanmasındaki farklı yaklaşımlar, ifade özgürlüğü açısından çok önemli sonuçlar doğurabiliyor" uyarısı yaptığı gün...

"Ya sev ya terket"
Bitmedi. Hırant Dink hakkında suç duyurusunda bulunan vatandaşın müvekkili kimdi dersiniz? Kemal Kerinçsiz. Ermeni Konferansı için yürütmenin durdurulması talebiyle mahkemeye başvuran avukat. Konferans başka bir üniversiteye alınınca Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül ve Olli Rehn başta olmak üzere birçok kişi hakkında suç duyurusunda bulunan avukat. Herhalde o da rastlantı olmalı!
Ama insanın kanını donduran bir rastlantı. Hele karar sonrası o avukatın bir TV kanalında açıklamalarını dinleyince... Aynen şöyle dedi: "Hırant Dink bölücülük yapmıştır. Bu toprakları derhal terk etsin!"
1915 tehcirinin, 6-7 Eylül faciasının, 1963 sürgününün ardındaki zihniyetin yansıması bundan daha açık, daha somut ve daha tehlikeli biçimde su yüzüne çıkabilir mi?
İnsan Hakları Derneği"nin "Ya sev ya terket ırkçılığı" diye nitelediği, üstü kapalı tehdit de içeren bu "ayırımcılık" suçu nedeniyle avukat hakkında en azından İstanbul Barosu harekete geçecek mi, bilmiyoruz.
Ama bildiğimiz birşey var: Ermeni soykırımını tanımanın üyelik müzakerelerinde önkoşul yapılmaması için Avrupa'da haftalarca yoğun çaba harcayan Hırant Dink'in zedelenen onurunu tamir edemezsek, çok ama çok şey yitireceğiz.

Yargıtay'dan bekletimiz
Zira ceza Yargıtay'ca onaylanırsa, Dink çekip gitmeye kararlı. Şöyle diyor: "Bu ceza beni utandırır. Bu benim için işkencedir. Ben bu ülkede Türkler'le birlikte yaşıyorum. Onların yüzüne utanmadan bakabilmeliyim. Kendimi anlatamazsam, onurlu davranmam gerektiğini düşünüyorum: Doğduğum, büyüdüğüm topraklardan, vatanımdan, ailem ve çocuklarımla birlikte uzaklaşırım..."
Tek umudumuz Yargıtay'ın düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda içtihat oluşturacak bir karar vermesi... Hem de gecikmeden. Dink'i işkenceden, Türkiye'yi de utançtan kurtarması için.
Ah, bir ayrıntı daha: Orhan Pamuk davasına da Hırant Dink'i yargılayan mahkeme bakacak. İlk duruşma 16 Aralık'ta yapılacak. AB Konseyi'nin, yani liderler zirvesinin toplanacağı gün. Gerçi Rehn "Provokasyon" diyor ama herhalde o da "ilginç" bir rastlantı olmalı, değil mi?
Hele bir de önümüzdeki hafta Nobel Edebiyat Ödülü -Stockholm'daki kulislerde en güçlü adaylar arasında gösterilen- Orhan Pamuk'a verilirse, seyredin siz o duruşmadaki gümbürtüyü!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 YSK niyet okuyucusu mu?   / 08-10-2005
 Korkmayın; bu yolun dönüşü yok   / 07-10-2005
 Kırmızı çizgiler ve limanlar sorunu   / 06-10-2005
 Yarım bardak suda fırtına   / 05-10-2005
 Uzatmalı aşka zoraki nişan   / 04-10-2005
 Schüssel-Sternbach hattında yolculuk   / 03-10-2005
 Sezer'in dilinde tüy bitti ama   / 02-10-2005
 Hükümet Teziç'in değerini bilmeli   / 01-10-2005
 AB'nin değerleri   / 30-09-2005
 Avrupa asla ihanet edemez   / 29-09-2005
YILMAZ ÖZDİL
Kız sen Dubai'nin neresindensin...
Duruşun andırır asil...
UMUR TALU
Astsubay... Az-subay!
Hiyerarşinin olduğu yerde adalet...
FATİH ALTAYLI
Kıyağa kıyak
Dubai emiri Şeyh Maktum Türkiye'ye...
ERDAL ŞAFAK
Zamanlama şaheserleri
Orhan Pamuk, Hırant Dink ve Ermeni...
Ölüm 1 dakikada geldi
Merkez üssü başkent İslamabad'ın kuzeyi olan deprem 1 dakika sürdü.
Hayatını sutyenine borçlu!
İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan 24 yaşındaki Helen Kelly,...
Sizi seviyoruz
Sizi seviyoruz
Danimarka, grubumuzdaki kritik randevuda Gravgaard'ın golüyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu