kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bayraktar Bayrakli @ SABAH
 

İyi nedir ve nasıl elde edilir?

İyi, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. Fakat iyi, Allah'a, âhiret gününe, meleklere, kitaba iman eden; malını, ona olan sevgisine rağmen akrabaya, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere, köle ve esirlere veren, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren, sözleştikleri zaman sözlerini yerine getiren, sıkıntıda, darlıkta, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanda sabır gösterenin iyiliğidir. İşte bunlardır o doğru olanlar, Allah'tan korkup kötü davranışlardan uzakta bulunanlar.
(Bakara, 177)
Bu âyetin eksen kavramı birr "iyi" dir. Yüce Allah hem iyinin ne olduğunu, hem de nerede bulunacağını beyan etmektedir. Birr kelimesi, "hürmet göstermek, itaat etmek, vazifesini bilmek, sadık olmak, yumuşak başlı olmak, cömert olmak, hayır sahibi olmak, Allah'a boyun eğmek, şeref vermek, güvenilir, samimi ve doğru olmak, sözünü yerine getirmek, hakkını teslim etmek" manalarına gelmektedir. İsim kalıbında alındığında, "dindarlık, takva, doğruluk, istikamet" anlamlarını ifade etmektedir. Yüce Allah, Bakara 177'de öncelikle, "iyinin" ne olmadığını açıklamaktadır:
1. "İyi, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir." Demek ki bir insan, yüzünü doğuya çevirerek "ben doğuluyum" ; ya da batıya çevirerek "ben batılıyım" demekle iyi olamaz, iyiyi bulamaz ve iyiyi yakalayamaz. Âyetin bu kısmında yer alan vech "yüz" kelimesi, "parçayı zikredip bütünü kasdetme" kuralına göre "başı" ifade etmektedir. İnsan, beynini batıya veya doğuya çevirmekle iyiyi bulup yakalayamaz. İyinin yönü yoktur. Allah, "iyi" nin ne olduğunu, onun nereden ve nasıl elde edileceğini âyetin devamında açıklamaktadır:
2. "İyi, Allah'a, âhiret gününe, meleklere, kitaba ve bütün peygamberlere iman etmektir." Âyetin bu bölümünde Yüce Allah, iman esaslarının, iyinin yapısını meydana getirdiğine işaret etmektedir. Allah'a, âhiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere inanan insan, iyinin temellerini atmış olmaktadır. Allah katında "iyi" denen değerin temellerini iman esasları oluşturmaktadır. İnsan, beynini doğuya veya batıya çevirmekle iyiyi oluşturamaz, bulamaz ve yakalayamaz. Onu ancak gönlündeki imanın esaslarında oluşturup bulabilir.
3. "İyi, akrabalara, yetimlere, biçarelere, yolda kalmışlara, dilenenlere, köle ve cariyeler uğrunda seve seve mal vermektir." Âyetin bu kısmında ise iyinin, iyiyi oluşturan ikinci temel unsurun; sevdiği maldan başkaları adına fedakârlıkta bulunmak olduğu beyan edilmektedir. Yakınlarına, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere yardım etmek için çok sevdiği malından fedakarlık yapan insan bu ameliyle, iyinin ağacını büyütmektedir. İyiyi doğu veya batıda değil, fakirlerin elinden tutup kaldırmada aramak gerekir. İyinin yetiştiği toprak, fedakârlık toprağıdır. İyi, yetimlerin, fakirlerin ve kölelerin inlemediği özveri toprağında yetişmekte, kök salıp büyümektedir. Çeşitli nedenlerle, çeşitli insanların imkansızlıklar içinde inlediği ve ızdırap çektiği bir toprakta iyinin ağacı kurur. Sevdiği malı veren insanın erdemi, iyinin çıktığı kaynaktır.
4. "İyi, namaz kılmak ve zekât vermektir." İyinin üçüncü unsuru, namaz ve zekattır. Allah'a olan namaz borcunu ödeyen; fakirin hakkı olan zekatı veren kimse, ibadet yönünden kendini zenginleştirmektedir. Kıraatı, rüku ve sücuduyla namaz, hem zikri, hem şükrü hem de hamdi kapsadığı için insanı Allah'a yaklaştırmaktadır.
"Temizleme, artırma ve gelişme" manasıyla zekat, fakirlerin gönüllerini almakta, insanları birbirine yaklaştırmakta ve toplumda muhabbeti artırmaktadır. İşte iyi, bu ibadetlerden kaynaklanmaktadır. Bu ibadetler iyinin gıdasını teşkil etmektedir.
5. "Sözleştikleri zaman sözlerini yerine getirenler" in davranışı, iyinin bir diğer kaynağını meydana getirmektedir. Sözünü yerine getiren, başka bir ifadeyle ahde vefa gösteren insanların, iyiyi doğu veya batıda aramasına lüzum yoktur; onun bu davranışı bizzat iyinin kendisidir. Verilen sözler tutuldukça, ahde vefa gösterildikçe, "iyi" denen ağaç daima canlı kalacak ve ürününü verecektir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Barış dini İslam (2)   / 12-10-2005
 Barış dini İslam   / 11-10-2005
 Ramazan ayı ve Kur'ân (3)   / 10-10-2005
 Ramazan ayı ve Kur'ân (2)   / 09-10-2005
 Ramazan ayı ve Kur'ân (1)   / 08-10-2005
 Oruçla ilgili hükümler (2)   / 07-10-2005
 Oruçla ilgili hükümler (1)   / 06-10-2005
EMRE AKÖZ
Bu ne biçim dernek?
Siyasi, ideolojik, hukuksal...
MEHMET BARLAS
Dini değerleri AK Parti'ye karşı CHP koruyor..
Kabul...
MAHMUT ÖVÜR
Göztepe'yi bırak, Fatih'e bak!
Kadıköy Göztepe Parkı'na...
SAVAŞ AY
Attila İlhan'a "Niye bu kadar çok" diye sormuştum
Attila...
HINCAL ULUÇ
"Ankara'da otorite yok" itirafı..
Başbakan Yardımcısı ve...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
İyi nedir ve nasıl elde edilir?
İyi, yüzlerinizi doğuya...
REHA MUHTAR
Bu sözler Kültür Bakanı'na yakışmaz!..
Günlerdir...
Ben sana mecburum
Ben sana mecburum
Fatih Terim maçtan bir gün önce basın toplantısında durumu en yalın...
Tümer artık Tümgeneral
Tümer artık Tümgeneral
Fatih Terim'le hayata dönen Tümer, son üç maçta attığı üç golle Milli...
Ezan ve Türk Marşı
Almanya Başbakanı Schröder, Başbakan Erdoğan ile birlikte iftar...
"Laiklik Türkiye'nin elinde nükleer güç gibi"
AK Parti Adana vekili Ömer Çelik: "Ortadoğu'ya baktığımızda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu