kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

Vurun pelikana!

Kırmızı et zararlıydı, deli dana ikide bir kendini tekrar ediyordu... Sebzeler hormonluydu, yedi yaşındaki kızların göğsü çıkmaya başlamıştı! Denizler zehirliydi, midyeler çöp topluyordu, ayrıca temiz denizden bile olsa balık yapmak da pek zahmetliydi! Vurmuştuk kendimizi, tüm zamanların 'en güvenli' yiyeceği tavuğa! Öyle ya. Tavuk beyaz ettir. Zararsızdır, kalorisizdir, her açıdan masumdur! Kırmızı etin, kebabın, daha yasak, daha keyifli, daha "Amaaan, haydi felekten bir akşam yemeği yiyelim, günahı boynumuza" bir durumu vardır! Miden bozulur haşlanmış tavuk yersin, gribe yakalanırsın tavuk çorbası içersin!

ÜÇ GÜN TAVUK YEDİM
Ancak şimdilerde, çok ironik bir biçimde, tüm zamanların en eski ve etkili grip ilacı, tavuk çorbası, grip yapıyor! Hem de öyle ilaçla bir haftada, ilaçsız yedi günde geçen griplerden değil! Bu konularda tavrım son derece kadercidir! Öyle ki, tesadüf ama üç gündür her öğlen tavuk yiyorum! Fırında, şiş ve haşlamasını sandviç yapma şekillerinde! Delilikten mi, yoğunluktan mı, Türklükten mi bilmiyorum ama yediğim tavuklardan şüphelenmek aklımın ucundan geçmedi! Benim derdim başkadır! İstisnalar hariç, kuş sevmem! Tuhaf ama gerçek, örneğin bir öküzü, kesinlikle bir kuşa tercih ederim! Yanlış anlaşılmasın; yemek için değil, bakmak, beslemek veya sevmek için!

KİMSEYE FAYDASI YOKTUR
Kuş dediğin gerçekten salak bir hayvandır bir kere! Sanattaki sembolik yüceltilmesinin, özgürlüğün, efendim barışın, aşkın, şunun bunun sembolü olması yanında, hakikaten uçabilmesi dışında hiçbir numarası yoktur hayvanın! Manasızca öter! Yemek yer, arabaları, insan kafalarını tuvalet olarak kullanır! Uçarken oraya buraya çarpar. Agresiftir. Bir eve yanlışlıkla girdiğinde çıkış yolunu bulana kadar her şeyi ve kendini de parçalayabilir! Gerekirse gözünüzü oyar! Kendinden başka kimseye beş kuruşluk faydası yoktur! Kendisi için yiyecek bulur, kendisi için yuva yapar, kendisi için göç eder, genellikle de yabanidir! Sürü psikolojisi sever, kendisi için düşünmez. Güvercindi, martıydı, kargaydı, bülbüldü, hele ki tam olarak kuş bile diyemeyeceğimiz yarasaydı, aman benden uzak olsun! Bu noktada belirttiğim gibi, birkaç cinsin istisna olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Mesela papağanları tenzih ediyorum elbette, konuşabilen, Tarkan'dan şarkılar okuyabilen bir kuş, kuş sayılmaz! Tavuk ve hindi, hatta bıldırcın gibi başka bir iki cins de menemen ve tavuk döner gibi hizmetleri yüzünden saygıyı hak eden, faydalı türlerdir!

O KADAR APTAL DEĞİLLER
Saksağanı, mücevher sevdası ve hırsızlığı yüzünden severim, kuş sülalesinin Arsen Lüpen'idir bir nevi! Bir de tabii, mizaha olan görsel katkıları sebebiyle, büyük çeneli, gıdılı, alaturka görünüşlü, tipsiz, sırıtkan pelikanların hastasıyımdır! Benim için bir senaryoda pelikan, alaturka, emekli enişteyi, masumiyeti ve hanımefendiliğiyle tavuk anneyi, civcivler çocukları, saksağan hırsız, adam olmaz kayınbiraderi, papağansa tiyatrocu laf ebesi komşuyu oynamalıdır! Bu saydığım türlerin kuş gribine yakalanacak veya yayacak kadar aptal olduklarını sanmıyorum! Ne yazık ki, geçtiğimiz günlerde Manisa'da zavallı bir pelikan, bir tür maganda kurşununa kurban gitmiş! Bir vatandaş elinde bir delil olmaksızın kuş gribine yakalandığına kanaat getirip kendisini tüfekle vurmuş! Halbuki mizahçı pelikanın suçu ne? Bu iş bence yine kırlangıçtı, güvercindi, sürü halinde gezen, kişiliksiz, yabani, orta zekalı, vasat tayfanın işidir! Her alemde, her durumda olduğu gibi!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Satıyoruuum, saaat...tıııım!   / 08-10-2005
 Ağlarsa anam ağlar!   / 01-10-2005
 Grip mevsimi açılmıştır, hayırlı olsun!   / 24-09-2005
 Bir gün herkes oyuncu olacak   / 17-09-2005
 Yavuz hırsız!   / 10-09-2005
 Ambalajınız doğru mu?   / 03-09-2005
 Evrim bize neler yapacak?   / 27-08-2005
 Komşunu tanı rahat uyu!   / 20-08-2005
 'İçelim güzelleşelim'in bilimsel ispatı!   / 13-08-2005
 'Asrın icadı' Galata'da!   / 31-07-2005
GÜLSE BİRSEL
Vurun pelikana!
Kırmızı et zararlıydı, deli dana ikide...
AYŞE TÜTER
Tavuklu kapama
İFTAR Tencereye kuşbaşı doğranmış...
AHMET UMİT
Beyoğlu'nun En Güzel Abisi... (13)
* Soruşturma...
Arabaların üzerindeki kuş pisliklerine dikkat
Arabaların üzerindeki kuş pisliklerine dikkat
Kümes hayvanlarının dışkı, et ve tüyünden bulaşan kuş gribi, son...
Başarıyı ilk diziyle yakaladı
Başarıyı ilk diziyle yakaladı
'Beyaz Gelincik'teki rolüyle başarı grafiğini yükseltmeyi hedefleyen...
İmren'in adrese 'Mektuplar'ı
İmren'in adrese 'Mektuplar'ı
Cengiz İmren, beş yıl aradan sonra 'Cengiz İmren'den...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.