kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
1920’LERDEN KALMA BİR FOTOĞRAF... Tekke ve zaviyelerin kapatılmasından 2-3 sene önce Merdivenköy’deki Bektaşiler’in Şahkulu dergâhından Yalvaçlı Mücerret Topal Tevfik Baba zamanı. Ortada Teberli olan Tevfik Baba, en sağdaki Alişah Baba, önde oturanlar ise İngilizler.
Kurtuluş Savaşı'na destek verdiler
Bektaşilik'te 12 imam esası
Bektaşi tarikatının silsilesi
Bu tarikatta kol veya şube yok
Bektaşilik'te 'Dört kapı, kırk makam'

Kurtuluş Savaşı'na destek verdiler

Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal, Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı postnişi Celalettin Çelebi'yi ziyaret ederek, destek istedi. Atatürk, Çelebi'ye bir 'sır' olarak Kurtuluş Savaşı'nı kazandıktan sonra Cumhuriyet ilan edeceğini söyledi. Şahkulu Dergâhı'nın postnişi Topal Tevfik Baba da teşkilatın bir elemanıydı.

Bektaşilik'in en ayırt edici özelliklerinden biri Türkçe yazıp, Türkçe okunmaktır. Bu nedele Bektaşilik ulusal bir tarikat olarak kabul ediliyor. Osmanlı döneminde zaman zaman iyi mevkilerde yer alan Bektaşiler, Kurtuluş Savaşı döneminde de önemli görevler aldı. Şahkulu Dergahı'nın postnişlerinden Topal Tevfik Baba, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu istihbarat teşkilatı Müdafa-i Milliye Teşkilatı bünyesinde görev yaptı. Savaş sonrasında ise kurulan İstiklal Mahkemesi'nde "hain" olarak hakim karşısına çıkan Topal Tevfik Baba, istihbarat teşkilatından gelen bir yazıyla serbest bırakıldı.

CUMHURİYET HABERİ
Şahkulu Alevi-Bektaşi Vakfı Genel Başkanı Mehmet Çamur, Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurutuluş Savaşı öncesi yaptığı Erzurum Kongresi'nin ardından 22 Aralık 1919'da Hacı Bektaş Veli Dergâhı'nı ziyaret ettiğini anlatıyor. Atatürk'ün ziyaretinde dönemin dergâh postnişi olan Cemalettin Çelebi Dede'den savaş için destek isteğini anlatan Çamur, "Cemalettin Çelebi Mustafa Kemal'e destek sözü verdi" diyor. Çamur,Hacı Bektaşi Velisohbet sırasında Cemalettin Çelebi'nin, Mustafa Kemal Atatürk'e savaşı kazandıkları takdirde Cumhuriyet'i ilan edip etmeyeceğini sorduğunu, Atatürk'ün de Bektaşi Dedesi'ne "O günün ilanına kadar aramızda kalmak şartıyla, 'evet'" diye yanıt verdiğini ileri sürüyor.

1800 ALTIN YARDIM
Savaş sırasında ayni yardımların yanısıra dergâh kasasında bulunan 1800 altın lira da Mustafa Kemal Atatürk'e verildi. Atatürk savaşla ilgili tüm gelişmeleri de Hacı Bektaş Dergâhı'na hemen bildiriyordu. Atatürk Nutuk'ta bunu şöyle belirtiyor: "2 Ocak 1920 günü cemiyetin merkez kurullarına ve Hacıbektaş'ta Çelebi C e m a l e t t i Efendi'ye, Mutki'de Hacı Musa Bey'e ayrıca bir bildirim yaptık." Mustafa Kemal Atatürk'ün savaş dönemi ve sonrasında en kritik noktalara Bektaşiler'i getirdiğinin altını çizen Çamur, istihbarat teşkilatının başındaki isim olan Hüsamettin Ertürk'ün de Bektaşi olduğunu belirtiyor. Yine PTT Gizli Şifre Şefi Naciªahkulu postniºlerinden Hilmi Dede BabaBaykal'ın da Bektaşi olduğunu söyleyen Çamur, Hacı Bektaş Veli Dergahı'nın postnişi Cemalettin Çelebi Dede'nin cumhuriyet kurulmadan önceki meclisin başkan vekilliğini yaptığını ve milletveki seçildiğini kaydediyor. Çamur, Mustafa Kemal Atatürk'ün özel doktoru Ragıp Erenser'in de Bektaşi olduğununun altını çiziyor.

ÇOK KİMLİKLİ
Hacı Bektaş Veli'den sonra kimlik değiştiren ve hayli karışan Bektaşilik bünyesinde tasavvuf, Hurufilik, Babailik, Batınilik, Caferilik, Şiilik, İmamilik, Şamanilik gibi birçok eski ve yeni unsur barındırdı. XIV. yüzyılın ikinci yarısında Azerbaycan'da doğan ve yayılan Hurufilik, kurucusu Fazlullah-ı Hurufi'nin idamından sonra Timur yönetimi tarafından takibata uğrayınca Anadolu'ya da nüfuz ederek, Rumeli topraklarına geçti.

HURUFİLİĞİN ETKİSİ
Hatta Fatih Sultan Mehmet döneminde saraya kadar sızan Hurufilik, Veziri Azam Mahmud Paşa'nın çabalarıyla engellenebildi. Bunun sonucunda pek çok Hurufi, Kalenderi Tekkeleri'ne sığınarak, bu tarikatın bünyesinde kendisine yer buldu. Bunlar kısa zamanda inançlarınıyaydılar. Fazlullah-ı Hurufi, Kalenderiler aracılığıyla en yüksek Bektaşi evliyaları arasına girdi. Gayrı Sünni bir tarikat olan Bektaşilik'te Rum Abdalları, Osmanlı hükümdarları tarafından fetihlerdeki yardımlarına rağmen zaman zaman sınırdışı edildi. Bektaşiler, inançları yüzünden daha ilk zamanlardan itibaren Sünniliğin hakim bulunduğu şehir ve kasabalardan uzak bölgelere yerleştiler. Bizzat Hacı Bektaş'ın Konya, Kayseri veya Kırşehir içinde değil de, Göreme yöresindeki Türkmen aşiretleri içinde Sulucakarahöyük'te zaviye açmasının sebebi de buydu. İlk Bektaşiler'in çok etkili bir propaganda güçleri vardı. Bunun nedeni, tarikatın daha sonraki asırlarda bile hâlâ etkisini sürdürecek, her türlü mahalli inançları kolayca bünyesine alabilecek inanç yapısına, daha doğrusu bir "inançlar haritası" na sahip olmasıydı. Bu nedenle Osmanlılar'ın Rumeli'deki fetihlerine paralel olarak Bektaşi dervişleri, bu yeni topraklarda kendilerini kabul ettirebilmek için fazla bir güçlükle karşılaşmadı.

MÜSLÜMAN YAPTILAR
Propagandayla başka coğrafyalardaBektaşi tarikatına ait tac.da etkin olmanın en iyi örneğini, Sarı Saltuk Zaviyeleri oluşturuyor. Bu zaviyeler Yunanistan, Arnavutluk, Romanya ve Bulgaristan'da bulundukları yerlerdeki mahalli gelenekleri kendilerine mal ederek İslamileştirdiler ve böylece yerli Hıristiyanlar'ı kolayca ikna ettiler. Bu niteliği dolayısıyla Bektaşi geleneği, zaman içinde daha da zenginleşti ve her çevreden, her inançtan insanlara hitap edebilen bir doktrin haline geldi.

AYİN VE ERKAN
Kalenderilik'ten doğmuş olması nedeniyle Bektaşiliğin daha en başından beri Sünni İslam'ın itikat ve ibadet esasları karşısında genellikle kayıtsız bir tutum içerisinde olduğu belirtiliyor. Bektaşi fıkralarının bu konuda delil teşkil ettiği öne sürülüyor. Bektaşililer'in İslam'ın mecbur tuttuğu namaz, oruç gibi ibadetleri açıkça olmasa bile çeşitli şekillerde reddettikleri, buna karşılık İslam öncesi eski Türk dinleriyle Şamanizm, Budizm ve İran dinlerine dayanan birtakım ayin ve erkan geliştirdikleri de iddia ediliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Sumaklı'nın yüzü SABAH'la gülecek
 Wilma Florida'ya fena yaklaşıyor
 Başkentin göbeğinde zincirleme soygun
 Tecavüz sanığı: Pişman değilim
 'Lütfen ciddiye alın bir çocuk daha annesiz kalmasın'
 'Eski bakıcım çeklerimi çaldı'
 Tuzla'da 'Hülya Avşar'lı pano' krizi
 Ağaç beş hayat kurtardı
 Dört kişiye yaşam verdi
 Pamuk, Barış Ödülü'nü aldı
 Ata'nın ölümü yabancı basında
 Asya'da rekor fiyat
 Levent'te 'Şirvan' eziyeti
 Sirkeci-Harem arabalı vapuru trafiği felç ediyor
 Japonlar şehitlerimiz için kiraz ağacı dikti
 İki katlı bina kül oldu
 Başkan bayrak dağıttı
 İstanbul yine gülecek
 İyi ki doğdun
 Başımız Sağolsun
 Alo SABAH İstanbul
EMRE AKÖZ
Gazetecilik kutsal bir meslek mi?
Türkiye...
MEHMET BARLAS
Kural erkeklerin daha önce ölmesi değil midir?
Alışılan...
İLKER SARIER
Cin adamı çarpar!
Din âlimi, gazete yazarı, televizyon...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Telekom'da fiyatın kapsama alanı...
YAVUZ BAYDAR
Depremin acısı dinsin
Felaketin en sinsi olanı bu.
SAVAŞ AY
Vallah bu Döngel filmi koparır insanı!
Döngel...
MAHMUT ÖVÜR
İstanbul belediyelerinde 'tehlike çanları!'
İstanbul...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
Gelişi güzel fetva verilmez
Dillerinizin uydurduğu...
Zirveye ortak geldi
Zirveye ortak geldi
Ligin tepesinde artık Fenerbahçe de var. Malatya'dan 3 puanı Mehmet...
Ağrı kesici: 1-0
Ağrı kesici: 1-0
'İlaç için bir galibiyet' hedefiyle Konya'ya gelen Beşiktaş, 9 sakatı...
İntikam peşinde değiliz
YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, "Müsteşar Ömer Dinçer'in unvanının...
Merkel'e nasıl davranayım?
Başbakan Erdoğan, iftarda ağırladığı Almanya Şansölyesi Schröder'e...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu