kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ertürk: "Borç sorunu iyi şartlarda çözüldü"
Ertürk: "Borç sorunu iyi şartlarda çözüldü"

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Motorola ile borç konusunda yapılan anlaşma nedeniyle şirket tarafından dünyanın birçok yerinde açılan davaların bugün itibariyle sona erdirildiğini bildirdi.

Ahmet Ertürk, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, Motorola ile borç sorununu uzun süredir çözmek istediklerini, yaklaşık 1 yıldır bu konuyla ilgili çalıştıklarını belirterek, Telsim ve Motorola'nın bunu iyi şartlarda çözdüğünü söyledi.

Ertürk, ''Bu arada bir temlik müessesi araya kondu. Yani bir alacak temliki yapıldı.
Motorola alacaklarını Bayındırbank'a temlik etti ve bu da önemli bir fonksiyon üstlenecektir. Bu da ilginç bir model oldu. Böylece Bayındırbank Motorola'nın yerine geçmiş olacak'' diye konuştu.

Motorola'ya 500 milyon dolar ödeneceğini bildiren Ertürk, şunları kaydetti:
''Telsim'in satış değeri 2.5 milyar doları aşarsa yüzde 20 ayrıca ödeme yapılacak. Satış değerinin yüzde 20'si... 500'ü mahsup edilecek.Yani 3 milyar dolara satılırsa yüzde 20'si 600 milyon dolar. 500'ü ödendiği için 100 milyon dolar daha ilave ödeme yapılacak. Bu 2 şey sağlayacak. Biri bütün ihtilaflar, Türkiye aleyhine, şirket aleyhine Motorola'nın dünyanın birçok yerinde açtığı bütün davalar bugün itibariyle sona erdirildi. İkincisi Telsim'in satış sürecinde de çok karşılaştığımız (bu borç ne olacak, bu borç daha sonra bize döner mi,
bu borç dolayısıyla bir ihtilaf çıkar mı) diye yatırımcılardan gelen soruların çok sayıda cevabı verilmiş olacak. Böylece Telsim'in satış değeri de bizim beklentilerimizin daha üstüne çıkacak gibi görünüyor.''

Telsim ne kadar pahalıya satılırsa Motorola'nın alacağı yüzde 20'nin o kadar büyüyeceğini ifade eden Ertürk, Motorola'nın satış beklentisinin kendi beklentilerinin epey üzerinde olduğunu vurguladı.

Telsim satışıyla ilgili 5 milyar dolarlık tahminin çok güzel göründüğünü dile getiren Ertürk, bugün imzalanan belgelerde geri dönülmez bir şekilde bütün ihtilafların sona erdirildiğini, bundan sonra bu konuyla ilgili, satışla ilgili kendi yönetimlerindeki şirketler hakkında yeni hiçbir girişimde bulunulmayacağını, alıcılar ve kendi aleyhlerine hiçbir dava açılmayacağını söyledi.

Ertürk, ''Tamamen geri dönülmez bir şekilde bu yol artık kapanıyor. Alıcılar gönül rahatlığıyla Telsim'e sahip olacak ve geriye dönük hiçbir dava açılmayacak'' dedi.

RICO DAVASI

Ahmet Ertürk, ABD'de Uzan ailesine RICO davası açıldığını hatırlatarak, bu davanın Telsim aleyhine açılmadığını, kendileriyle de bir ilgisi bulunmadığını, bu davanın tamamen Uzan ailesinin yaptığı işlemler dolayısıyla açılmış bir tazminat davası olduğunu vurguladı.

Motorola'nın bu davada tamamen aileye karşı takip hakkını koruduğunu ifade eden Ertürk, Türkiye, Kıbrıs, Polonya ve Kazakistan'ın bunun dışında olduğunu, Motorola'nın bu ülkelerde ve bu ülkelerde kendi yönetimleri altındaki hiçbir şirkette takip yapamayacağını söyledi.

İSVİÇRE'DE 180 MİLYON DOLAR BULUNMASI

TMSF Başkanı Ertürk, Uzanlar'a ait İsviçre'de 180 milyon dolar civarında bir nakit para olduğunu belirterek, ''180 milyon dolar civarındaki bir banka hesabına kesin bir şekilde tedbir konulmuş durumda. Bu tedbirin nasıl sonuçlanacağı konusunda İsviçre makamlarıyla bizler ve buradaki adli merciler arasındaki görüşmeler devam ediyor. Altın sertifikaları ve hisse senetlerinin miktarını ve cinsini bilmiyoruz. Ama bazı gözlemciler tarafından onların da epey
bir meblağ edeceği tahmin ediliyor'' diye konuştu.

''Telsim de satılırsa Uzan'ın borcu ne zaman bitecek ve ne kadar borç var?'' sorusu üzerine Ertürk, yaklaşık 6 milyar dolar dolayında TMSF'nin alacağı olduğunu anımsatarak, bunun İmar Bankası'nda ödenen mevduatlar olduğunu söyledi.

Ertürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bu rakama bizim bugüne kadar işleteceğimiz faizler... Burada 2 ayrı faiz hesabı yapabiliyoruz. Biri 6183 sayılı yasaya göre eğer işletirsek bir o kadar da bunun faizi ya da gecikme zammı tutuyor. Ama başka faiz hesapları da, normal cari faiz hesaplarıyla da yapılabilir.Sonuçta henüz bir ödeme planı yapılamadığı için şu anda bir faiz hesabı yapmanın anlamı yok. Bir o kadar da vergi dairelerine olan vergi borcu var. O da kayıt dışı mevduatın ödenmeyen vergileri dolayısıyla. Yaptığımız satışlarda gerçekten iyi değerler elde ediyoruz ve bunlar devam edecektir. Ama borcun tamamen kapanacağı gibi kamuoyunda bir izlenim var. Bu doğru değil. Burada anapara üzerinden hareket ediliyor ama tabii ki bu faiz hesabını yapmak durumundayız.''

İNTERNET SİTESİNE YAPILAN OPERASYON

''Gazetelere yansıyan böyle bir internet sitesine gerçekten operasyon düzenlediniz mi?'' sorusu üzerine Ertürk, böyle bir internet sitesi ve onu işleten şirketin yönetimine el koyduklarını söyledi.

Ertürk, ''Burada organik ilişkiler söz konusuydu, İmar Bankası hakim ortaklarıyla ilişkileri söz konusuydu. Orada o malvarlığı içinden kaçırılmış bir değerdi bu. Bu değeri gördük, bulduk. Arkadaşlarımız çalıştılar ve buna el koyduk. Şu anda bizim arkadaşlarımız yönetiyorlar ve daha sonra ne yapacağımıza karar vereceğiz'' diye konuştu.

''BUNA BANKA ARKEOLOJİSİ DİYEBİLİRİZ''

''Arkeolog musunuz. Nasıl buluyorsunuz aradaki bağlantıları?'' sorusu üzerine Ertürk, ''Bu arkeoloji sözü tuttu. Bizim hep devam eden bir işimiz. Buna banka arkeolojisi diyebiliriz'' dedi.

Ertürk, muhtelif bilgi kaynaklarına sahip olduklarını, kendilerine vatandaşlardan zaman zaman çok yararlı ihbarlar da yapılabildiğini belirterek, bankalardan devraldıkları büyük bir arşivlerinin söz konusu olduğunu bildirdi.

Ahmet Ertürk, ''Bu arşiv o kadar muazzam bir arşiv ki arkeoloji demeyi gerçekten hak edecek kadar... Bunun içinde çalıştıkça, bunun altına doğru indikçe, kazıyı yapmaya doğru devam ettikçe yeni yeni bilgiler buluyoruz. Arkadaşlarımız, bir ekibimiz sadece bu çalışmaları yapıyor. Sadece dosya inceleme, arşiv çalışması yapıyor. Bunun ötesinde dışarıdan da bize çok sayıda bilgi geliyor'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Unakıtan, 2006 bütçesini komisyona sundu
 Dev şirketlerin adı yolsuzluk skandalında
 Telsim, Motorola ile anlaştı
 Motorin % 1.4, fuel oil-6 % 2.2 ucuzladı
 İMKB, en fazla kazandıran borsalar arasında
 'Serdengeçti emekli olmak istemiyor'
 ABD ve Türkiye'de açılacak sergilere Koç'tan destek
 En pahalı cadde New York'ta
 Efes, 2007'de eski günlerine dönecek
 Kart limitine yüklendik oto alamaz hale geldik
 Uzan'ın İsviçre'deki serveti bulundu
 Birsen'i kendi genelgesi vurdu
 Saracoğlu, görevi kabul etmedi
 Akbank'tan 9 ayda 1.6 milyar YTL kâr
 TMSF, TOKİ, TRT bütçe kapsamı dışına çıkarılıyor
 Faiz artırımı endişesi ile borsa 31.273 puana indi
 Yabancı yatırımcıya göre AB'ye üyelik zaman alır, istikrar...
 138 Türk şirketi BM raporunda zan altında
 Ciampi, yüzlerce işadamıyla geliyor
 Garanti International'a Moody's'den yüksek not
 Büyük Ankara Oteli'ne 9 talip çıktı
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Üçüncü köprü trafik sorununu çözer mi?
Trafik...
GAZİ ERÇEL
SPK'dan açıklama
Gazi Erçel'in İMKB'nin Tasarruf...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yeni vergilerle kişiler bonoyu bırakıp mevduata...
'Kurtlar'ın sesi kısıldı
Üç sezondur ekranlara damgasını vuran Kurtlar Vadisi'nin reytingleri,...
Doğum gününde yaşama veda etti
İzmir'deki trafik kazasında yaşamını yitiren genç doktor Banu Duygu,...
21 çocukta darp var
21 çocukta darp var
Adli Tıp uzmanlarının muayene ettiği yuvadaki 44 minikten 21'inde...
'Savaş tanrısı' âşıkları vuracak
'Savaş tanrısı' âşıkları vuracak
30 Ekim'de Mars, Dünya'ya en yakın konumuna geliyor. Astrologlar ise...
IMKB
E: 31.039 D:% -0,75
DOLAR
S: 1,343 D:% -0,482
EURO
S: 1,626 D:% -0,824
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu