kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 

Meslek liselerinin katsayı sorunu

Meslek liselerine yapılan uygulamaya katılmıyorum. Büyük bir haksızlık olarak görüyorum. Mevcut uygulamada meslek lisesi öğrencilerine siz dört yıllık yükseköğretim programlarını seçmeyin deniyor.
İnsanların eğitim özgürlüğünün olması gerekiyor. Siz hangi tür okulda okursanız okuyun, mezun olduğunuz zaman istediğiniz meslekler olacaktır. Herkes kendisini o öğrencilerin yerine koysun. Genç on iki, on üç yaşlarında ilgi, istek, yeteneklerini ve kendini tanıyamıyor. Ancak ailelerinin ekonomik durumlarından dolayı kısa yoldan meslek sahibi olması düşüncesiyle bu meslek liselerine gönderiliyor. Ailelerin yönlendirilmeleriyle o meslek liselerine giden çocukların, belli bir yaşa geldiği zaman tercihi değişebilir.
Ancak o çocuğa istediği bölümde okuma hakkı vermediğiniz takdirde, bu defa aile ile çocuk karşı karşıya geliyor. Genç istemediği halde okuduğu o meslek dalında hayat biçimini zorla belirlemiş oluyor. Çocuklarımızın gittikleri okulun türü ne olursa olsun, bunların hepsi bizim çocuklarımız. Mutlu olacakları gelecekleri sunmak ve bu çocukları kazanmak bizim görevimiz.
Meslek liseleri öğrencileri kendi branşları dışında herhangi bir bölümü seçtiklerinde ortaöğretim başarı puanı o kadar düşürülüyor ki, bu öğrencilerin üniversiteyi kazanma şansı kalmıyor.
Türkiye'nin okul türlerinin yüzde 35'ini meslek liseleri oluşturuyor. Bunun sadece yüzde 4'ü imam hatip liseleri. Bu tür liselerde okuyan gençler sınavlarda sorulan kültür derslerini görmedikleri için zaten yeterince başarılı olamıyorlar. Bir de ortaöğretim başarı puanından bu çocuklara bir darbe daha vurmanın ne anlamı var?..
Tamam, amaç öğrencileri kendi alanlarına yönlendirmek. Bu düşünceye, ülkemizin kaliteli ara elemana ihtiyacından dolayı tüm kalbimle katılıyorum. Ancak bu öğrenciler merkezi yerleştirmede kendi alanları dışındaki 4-5-6 yıllık fakülteleri (tıp, mühendislik, işletme, iletişim vb...) tercih ettiklerinde, ağırlıklı ortaöğretim puanları 0.3 katsayısıyla değerlendiriliyor.
Üniversiteye girişteki bu yeni sistemde kullanılan katsayılar neredeyse onlara "Siz 4-5-6 yıllık fakülteleri kazanmayın" mesajını veriyor. Artı şu noktayı kesinlikle atlamayalım. Üniversiteye giriş bir sıralama sınavı. Kim kimden daha çok net yaparsa,onun kazanacağı bir sınav. Ancak meslek lisesi öğrencileri müfredatlarından dolayı soruların çıktığı ana dersleri az görmektedirler. Kısacası bu mağdur gençler bir taraftan puan, bir taraftan bilgi kaybıyla iki cendere arasında sıkışıyor ve eziliyorlar.
Eğitim sistemimizin içerisinde bu gençlere yapılan haksızlık değil de nedir?.. Üniversite giriş sınav sisteminde yapılacak değişiklik çok basit. Meslek lisesi öğrencisi; "kendi alanlarıyla ilgili" 4 yıllık fakülteleri (mesleki öğretmenlik... vb.) tercih ettiklerinde, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.88 katsayısıyla, " yine kendi alanlarını takip eden" (Bilgisayar alanı Bilgisayar müh., Muhasebe alanı İşletme, Makine alanı, Makine müh., İletişim alanı Gazetecilik, RadyoTelevizyonvb.) 4-5-6 yıllık fakülteleri tercih ettiklerinde, ağırlıklı ortaöğretim puanları 0.8 katsayısıyla , "kendi alanı dışındaki" seçimlerinde ise 0.3 katsayısıyla değerlendirilebilir.
Üniversiteye giriş sınavında meslek lisesi öğrencilerine uygulanan farklı katsayının kaldırılması yönünde istediği değişikliği yapamayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişi düzenleyen yönergeyi değiştirdi. Meslek liselerinin hazırlık ve 9'uncu sınıfında başarısız olan öğrencilere genel liselere nakil yaptırma olanağı tanıyan yönergenin kapsamı genişletildi. Böylece meslek liselerinden genel liseye öğrenci geçiş yasağı kaldırıldı. Yeni yönergeye göre geçişler şöyle düzenlendi:
- Meslek lisesi öğrencileri hazırlık sınıfında başarısız olursa veya 9'uncu sınıfın sonunda yeterli ortalamayı tutturursa genel liseye nakil yaptırabilecek.
- Öğrenciler 10'uncu sınıfın sonunda genel lisede okumak istediği alanla ilişkili derslerin yıl sonu notlarının ortalamasının en az 3 olması durumunda nakil yaptırabilecek.
- Meslek liselerinden genel liselere geçen öğrenciler, görmedikleri dersleri aldıkları halde, haftalık ders saati sayısı 1 ders saatinden fazla olan derslerden de sorumlu tutulacak.
Öğrenciler ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları dönemlerinde sınavlara alınarak borçlu derslerini verecek.
Bu yapılan değişiklikler, bana göre patlayacak duruma gelen bir balondan hava alma işleminden başka bir şey değil. Meslek lisesi öğrencilerinin çektikleri katsayı zorlukları 2006 ÖSS uygulanmadan giderilmelidir. Kısacası iş işten geçmeden bu gençlere yardımcı olmalıyız. Hiç kimse "Meslek lisesi gerçeğini" göz ardı edemez.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Van'dan NASA teknolojisi   / 26-10-2005
 Uluslararası Mesleki Değişim ve Eğitim Projesi   / 19-10-2005
 24'üncü İstanbul Kitap Fuarı   / 12-10-2005
 Üniversiteli gençlerin çoğu sorunlu   / 05-10-2005
 ÖSYS ek yerleştirme başlıyor   / 28-09-2005
 Açıköğretime kayıtlar başlıyor   / 21-09-2005
 YÖK, karşılaştırmalı edebiyatı MEB'e gönderdi   / 14-09-2005
 Karşılaştırmalı edebiyatçılara öğretmenlik hakkı...   / 07-09-2005
 Karşılaştırmalı edebiyatçılar öğretmenlik hakkı istiyor   / 31-08-2005
 OKS'de ikinci yerleştirme başlıyor   / 24-08-2005
EMRE AKÖZ
Cımbızlı nostalji
Benim tepemi attıran nedir biliyor...
MEHMET BARLAS
Sadece gökdelen mi çağdaşlığın simgesidir?
Bir siyasi...
İLKER SARIER
Özledik
İnsan yine de özlüyor işte!
Recep...
MAHMUT ÖVÜR
Kütahyalılar Gülben Ergen'i bekliyor!
Kütahya, çini...
SAİT GÜRSOY
Meslek liselerinin katsayı sorunu
Meslek liselerine...
SAVAŞ AY
Manga'dan dinleyeceksin, "Bir kadın...
HINCAL ULUÇ
Atilla Dorsay'la ayni gazetede yazmak..
"Keşke bir...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
Lokman peygamberin oğluna öğüdü (3)
b) "Böbürlenerek...
İki gözü iki çeşme: 0-2
İki gözü iki çeşme: 0-2
F.Bahçe, Schalke deplasmanında iddialıydı. Kuranyi 32'de evsahibini...
Hesap karıştı baraj 8 puan
Hesap karıştı baraj 8 puan
F.Bahçe, Milan ve PSV maçlarını alırsa ikinci turda. Ya da 4 puan...
MGK personeli şüpheli
Başbakan, kurmaylarına, Kırmızı Kitap'ın MGK Genel Sekreterliği...
'Belçika teröristin şemsiyesi'
Dışişleri Bakanı Gül, Belçika'nın Sabancı suikastı sanığı Erdal'ı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu