kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mortgage sözü faizleri indirdi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, konut faizlerinde bir oran vermenin ''piyasaya müdahale'' gibi anlaşılacağını belirterek, ''Ama biz konuştukça faizler aşağıya doğru iniyor diyebilirsiniz'' dedi.

Şener, açılışlar yapmak ve konferans vermek üzere geldiği Denizli'de Vali Gazi Şimşek'i ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, mortgage sisteminde işin temelinde 2 ayrı piyasanın olduğunu, ilkinde ev alacakların bankadan kredi aldığını, ikincisinde ise alınan kredinin üzerindeki ipoteğe bağlı olarak bir menkul kıymet ihraç edilip ve bu menkul kıymetin borsada işlem göreceğini söyledi.

İSİM ARAYIŞI
Mortgage olarak anılan sisteme isim arayışında olduklarını ifade eden Şener, Türk Dil Kurumu'nun ''tutulu satış''
önerisini kabul görmeyeceği için değerlendirmediğini, Türkçe'ye ''bilgisayar'' ismini kazandıran bilim adamından bir talepte bulunduğunu, hocanın da kendisinden 15 gün süre istediğini kaydetti.

Halktan da bu konuda öneri beklediğini bildiren Şener, ''İstanbul Ticaret Üniversitesi'ndeki bir toplantıda 'Uzun Dönemli Konut Edindirme' önerisi geldi. Ama bu öneri de tam ifade etmeyecek gibi geldi bana. İlgi duyanlar öneride bulunsun. Tutacağından emin olduğum bir kelime, bir kavramlaştırma arıyorum. Bunu yakaladığımız an mortgage demekten vazgeçeceğiz'' diye konuştu.

FAİZ DEĞERLENDİRMESİ
Mortgage lafının bile faizleri aşağıya indirdiğini, faizlerin yüzde 1'e yaklaştığına dikkat çeken Şener, mortgage ile birlikte bir taraftan inşaat sektörünün gelişeceğini, bir taraftan kentlerin güzelleşeceğini, ekonominin büyüyeceğini, insanlar konut edineceğini ve kiracı sayısının azalacağını vurguladı. Uygulamayla birlikte finans piyasalarının derinleşeceğini belirten Şener, şöyle devam etti:
''Finans piyasaları derinleştikçe, elbette konut kredilerindeki faiz oranları sürekli aşağıya düşecektir. Bu normal gelişmedir. Bir oran vermeyeyim. Verdiğim zaman, bu oran biraz belirleme gibi algılanır. Piyasaya müdahale mi ediyor sayın bakan derler. Piyasaya müdahale etmeyiz. Piyasa kendisi belirler faiz oranlarını. Ama biz konuştukça faizler aşağıya doğru iniyor diyebilirsiniz.''

Şu andaki piyasada bankaların vermiş olduğu konut kredilerinin kurulmaya çalışılan yeni sisteme göre verilen krediler olmadığını ifade eden Şener, şöyle konuştu:
''Bununla ilgili kanun tasarısı hazırlanıp Meclis'e gönderildi. Bütçe ve Plan Komisyonu'ndan geçtikten sonra görüşülüp tamamlanacaktır. Yasal çerçevesi oluştuktan sonra, yeni bir konut kredilendirme sistemi girecek devreye. İşte bu yeni sistem, çok yönlü ve çok boyutlu etkiler yapacaktır. Şu anda konut kredilerine talep arttığı için, talebin çok yükseldiğini görüyoruz. Artan talebe karşılık inşaatlar birden tamamlanamayacağından, arzın talep kadar artmayışından kaynaklanan bir talep fazlalığı var. Ekonomide talep arzdan fazla olduğunda, fiyatlar biraz yüksek bir noktaya ulaşır. Bizim kurmaya çalıştığımız sistem henüz yerleşmemiştir. Şu andaki mevcut durumu göre dengeler oluşmaktadır. Kurmaya çalıştığımız sistemde sadece bitmiş konutlara kredi verilmeyecek. Proje ve inşaat halindeki konutlarda kredi alacak. Dolayısıyla talep otomatik olarak kendi arzını oluşturacak. Yeni kredi sistemiyle elbette konut talebi artacak. Ama talep aynı zamanda kendi arzını da birlikte getirecek. Bizim sistemimizde proje halindeki konutlara inşaat halindeki konutlara da kredi vereceğimiz için, arz da yükselecektir. Dolayısıyla şu anda piyasalarda gördüğünüz fiyat hareketliliğinin kısa süre içinde düşeceğini ve normal seyrine ulaşacağını düşünüyorum.''

BELEDİYEYİ ZİYARET
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, daha sonra Denizli Belediyesi'nin ziyaret ederek, Başkan Nihat Zeybekci'den çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Zeybekci'nin 45 hektar alanda uygulanacağını söylediği ''Delikliçınar Meydanı Projesi''ni ilgiyle dinleyen Şener, Zeybekci'nin AK Parti'nin kiracı olarak bulunduğu binanın ilk yıkılacaklardan olduğunu söylemesi üzerine ''Göreyim şu binayı. Yazık
etme başkan'' ifadesini kullandı.

ROJ TV AÇIKLAMASI
AK Parti Denizli İl Teşkilatı'nı da ziyaret eden Şener, burada partililerle bir toplantı yaptı. Toplantının basına açık bölümünde CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın Roj TV'ye demeç vermesiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Şener, şöyle dedi:
''Gazetelerden öğrendim. Daha fazla bilgim yok. Ama AB ülkelerinin bile terör örgütü kabul ettiği örgütün yayın organına bir milletvekilinin röportaj vereceğine inanmak istemiyorum. Roj TV konusunda başbakanımızın Danimarka'da sergilediği tavır nettir, herkese örnek olmalıdır.''

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Türkiye 80 yılda 57 milyar dolar cari açık verdi
 'AB büyük bir değişim kadar uyum projesidir'
 Kayıtdışı istihdamla mücadele
 Çukurova'nın devlete borcu kalmadı
 '2015'te 1 trilyon $ hayal değil'
 'Yabancı sermayeden yeterli pay alamadık'
 'Değerli YTL yüzünden bıçak kemiğe dayandı'
 'Biz işleyen pazarda AB kadar iyimser değiliz'
 ChampionSa Gima oluyor Endi, DiaSA'ya dönüşüyor
 Turkcell'i kuran Türktan Avea'nın başına geçti
 Atlasjet liderliğe oynuyor
 YKB'de gerçek zarar 2.5 milyar YTL
 İşsizlik oranı % 9.4'e yükseldi
 Mortgage'a 'UDKE' denir mi?
 'Vergiyle ilgili müjdemiz olacak'
 Erdemir'in devri Aralıkta bitiyor
 Öger: ETS ile sinerji yakaladık
 İzmir Limanı ihalesi aralıkta olabilir
MELİHA OKUR
Tarım savaşının neresindeyiz?
Fransız çiftçisi Jose...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İtalyanlar'ın çıkarması ne amaç taşıyor?
Kaç gündür...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Enerji ihaleleri yabancıya hazırlanıyor
Uzun bir süredir...
GAZİ ERÇEL
Verimlilik artışı sürecek mi?
Son on yıldır ABD...
'Kadınlar istikrar için çok önemli'
İslam Kalkınma Bankası (İKB) Kadın ve Kalkınma Birimi 2. Uluslararası...
Oyuncak bebek yürekleri hoplattı
K.Maraş'ta bir bankın üzerine bırakılan oyuncak bebek bomba paniği...
Cinayet gibi kürtaj
Cinayet gibi kürtaj
Başkentte bir kürtaj sırasında 5 aylık bebeğin kolu koptu, bebeğin...
Etraf delilden geçilmiyor: Organize Minik Güçler
Etraf delilden geçilmiyor: Organize Minik Güçler
UMUT Kitabevi bombalamasının akabinde, halkın el koyduğu Jandarma'ya...
IMKB
E: 36.760 D:% -0,40
DOLAR
S: 1,355 D:% -0,331
EURO
S: 1,594 D:% -0,531
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu