|
|
Lezzet Güneşi
Yaprak sarması Yaprakları bol kaynar suda 3-4 dakika beklettikten sonra delikli kepçe ile çıkarıp, süzün. Mercimeği bol kaynar suda 10 dakika pişirip süzün. Buğday ve pirinci unlu suyu gidinceye kadar bol suyla yıkayın. Mercimek, buğday, pirinç, bulgur, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, kimyon, 1 çorba kaşığı salça, nane, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiberi iyice harmanlayın. Düz bir zemine asma yaprağını, parlak kısmı dışa gelecek şekilde yayın. Yaprağın sapını koparın, kenarlarından içe doğru 0.5 cm. boşluk bırakarak hazırladığınız içten koyun. Kenarları harcın üzerine kapatın ve yaprağın sivri kısmına doğru sigara böreği şeklide gevşek olarak sarın. Tencerenin tabanına kalan yapraklardan ve yaprağın saplarından yayıp, sarmaları dizin. Üzerine suyu gezdirin, tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Kalan yağı ısıtıp, soğanları karıştırarak 6-7 dakika soteledikten sonra kalan salça ve 2 kaşık suyu ilave e dip, karıştırın ve 5 dakika daha pişirin. Dolmaların üzerine salçalı soğan gezdirerek servis yapın.
8 kişilik
* 500 gr. asma yaprağı (salamura)
* 1 çay bardağı yeşil mercimek (ıslatılmış)
* 1 çay bardağı aşurelik buğday (ıslatılmış)
* 1 çay bardağı pirinç
* 1 çay bardağı bulgur
* 4 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı kimyon
* 3 çorba kaşığı salça n1 çorba kaşığı nane (ince kıyılmış) n1 çorba kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
* 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
* 3 su bardağı su (kaynar)
* Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda)
* 1 adet küçük boy soğan (ince kıyılmış)
|