kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Vergide devrim değil, ince ayar

Erdoğan Hükümeti'nin yeni vergi düzenlemeleri iki gündür gazetelerin ekonomi sayfalarını süslüyor. Bazıları yeni düzenlemeleri yetersiz, bazıları ise bir devrim olarak okuyucularına aktarıyor. Yeni vergi düzenlemeleri bana göre olumlu, ancak devrim niteliğini taşımıyor.
Yeni düzenlemeleri analiz etmeden önce bir başka noktaya dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Yapılması düşünülen bu yeni düzenleme 'Vergi Konseyi'nin hazırladığı bir çalışmadır. Vergi Konseyi tarafından hazırlanan bu çalışma Maliye Bakanlığı'ndan da destek görmekle birlikte 'Gelir İdaresi Teşkilatı' tarafından destek görmüyordu. Bu çalışma uzun süreden beri elinde olmasına rağmen Gelir İdaresi Teşkilatı'nın karşı çıkması nedeniyle adım atılamıyordu.
Vergi Konseyi'nin bu çalışmasının apar topar gündeme gelmesinin nedeni, Gelir İdaresi Teşkilatı'nın, bu tasarıya yönelik direnişini kırmaya yönelik olduğunu düşünüyorum. Bu bakımdan bu düzenlemelerin önümüzdeki günlerde TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi esnasında büyük bir dirençle karşılaşacağını ve bazı maddelerin değişikliğe uğrayabileceğini belirtmekte yarar var.

Kurumlar Vergisi olumlu
Bu düzenleme ile 2006 yılında Kurumlar Vergisi oranı yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşüyor. (2005 kazancı için 2006'da beyan edilecek Kurumlar Vergisi oranı eskiden olduğu gibi yüzde 30 olacaktır. Ancak 2006 yılı içinde ödenecek peşin vergi oranı yüzde 20 olarak tahakkuk edilecektir.)
Kurumlar Vergisi'nin yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülmesi olumlu bir gelişmedir. Bu düşüş şirketleri rahatlatacaktır. Belli ölçüde kayıtdışılığı ortadan kaldırabilecektir. Şirketler biraz rahatlayacağı için yatırımlarını arttıracak, dolayısıyla yeni işçi alımı olacaktır.
Zararların gelecek yıllarda doğabilecek karla takasının yanı sıra, cari yılda doğacak zararın, o yıl ödenmesi gereken geçmiş yıl karlarına mahsup edilebilmesi imkanı getiriliyor.
Ayrıca vergi idaresine borç yoksa, nakit iade yöntemi de kullanılabiliyor. Bu değişiklik kaynak maliyetlerini düşürmesi açısından olumludur. Ayrıca grup şirketlerinin bazılarının karlı, bazılarının zararlı olması durumunda mahsup işlemi yapılabilir.
Maliye Bakanlığı, Kurumlar vergisinin toplam gelirler içindeki payının yüzde 9 olduğunu belirtse de bu oranın yüzde 6-7 dolayında olduğu düşünülmektedir. Bu bakımdan bu düzenleme sadece yüzde 7'lik bir kesime yapılıyor demektir.

Yatırım indirimi kalkıyor

Yatırım indirimin kaldırılmak istendiği de anlaşılıyor. Bu Küçük ve Orta Ölçekli (KOBİ) işletmeleri olumsuz yönde etkileyecektir. Bu düzenleme de Erdoğan Hükümeti'nin KOBİ'leri destekleme projesine büyük darbe vuracaktır.
Ayrıca, büyük yatırımlarda vergi indirimi için belirlenen 500 milyon Euro çok yüksektir. Fiilen çok az sayıda yatırımcı bundan yararlanabilir. TBMM Plan-Bütçe Komisyonu görüşmelerinde bu meblağın 150-200 milyon Euro'ya çekilmesinde yarar vardır.
Ayrıca bu tür yatırımların Maliye Bakanlığı ile yapılacak ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanacak özel sözleşmelere bağlanması şartı sübjektif değerlendirmelere sebep olabilir. Siyasi riskleri beraberinde getirir.

Gelir Vergisi

Beş dilimden oluşan gelir vergisi dört dilime düşürülüyor. Gelir Vergisi oranlarında da her dilimde 5 puanlık bir düşüş getiriliyor. İlk bakışta tüm dilimlere 5'er puanlık düşüş getiriyor gibi gözükse de, ilk ve son dilime bu indirim yansıyor. Ara dilimlerde bu yansıma olmayacak gibi görünüyor.
Bir başka çok olumlu düzenleme ise, tasarının 6.maddesinde belirtilen çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi ile ilgilidir. Ülkemizde yatırım yapan yabancı şirketler var. Bu şirketler daha ziyade kazançlarından dolayı kendi ülkelerinde vergi veriyorlardı. Bu düzenleme ile ülkemizde daha fazla vergi vermelerine imkan sağlanıyor.
Sonuçta, bu düzenlemeler vergide ince bir ayardır. Ancak vergi devrimi değildir. Vergi devrimi sayılabilmesi için mükellef sayısı ve matrahının artması gerekir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İMKB Başkanı şovu bıraksın, özerklik için samimi uğraş versin   / 01-12-2005
 Bakan Yıldırım'a yargısız infaz mı?   / 30-11-2005
 Yeni bankacılık kanunu neler getirecek?   / 29-11-2005
 İtalyanlar'ın çıkarması ne amaç taşıyor?   / 26-11-2005
 Egeli sanayiciler çimento kartelini TBMM gündemine taşıdı   / 25-11-2005
 Korkut Özal AK Parti'nin sözcüsü mü?   / 24-11-2005
 BJK'nın ağırlığına yakışmıyor   / 22-11-2005
 Bu pazar seçim olsa sonuç ne olur?   / 20-11-2005
 Baykal'ın da gündeminde çimento karteli vardı   / 19-11-2005
 Kurul mu, kurum mu?   / 18-11-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Vergide devrim değil, ince ayar
Erdoğan Hükümeti'nin...
GAZİ ERÇEL
Altın fiyatlarının 500 doları aşması ne anlama...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dünyada faizler artarken Türkiye'de düşüş sürer...
Avrupa güneşi unutacak
Atlantik Okyanusu'ndaki Golfstrim sıcak su akıntısı hızla etkisini...
Rafet'e son uyarı
Kızlarıyla birlikte Almanya'da yaşayan şarkıcı Rafet El Roman,...
Danışıklı dövüş kura
Danışıklı dövüş kura
Sağlık Bakanlığı'nın son kurasında doğu bölgeleri için düşünülen...
Paşaya 'dayak' davası
Paşaya 'dayak' davası
Kırklareli'nde bir erin beyin kanaması sonucu ölümü nedeniyle,...
IMKB
E: 38.574 D:% 0,72
DOLAR
S: 1,357 D:% -0,184
EURO
S: 1,589 D:% -0,345
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu