kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bakırköy Belediyesi Türkiye'de ilklere imza attı
Ücretsiz Sağlıklı Yaşam Merkezi

Bakırköy Belediyesi Türkiye'de ilklere imza attı

Bakırköy Belediyesi, Türkiye'de yaşlılara yönelik bir sağlık ünitesi olan Geriatri Merkezi'ni hizmete açtı. Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Geriatri nedir?
Geriatri tıp dilinde yaşlı tıbbı anlamına gelmekte olup yaşlının hem yaşamını sağlıklı sürdürmesi ile hem de yaşlılık dönemindeki hastalıklarına çözüm üreten bir bilim dalıdır.

Yaşlılık, yaşam sürecinin son bölümü olan ve sağlık risklerinin yüksek olduğu bir dönemdir. Gelişen teknoloji insan yaşamının daha da uzamasını sağlamış, bu durum yaşlılık döneminin tıbbi bilimler içerisinde özel bir alan olmasını zorunlu kılmıştır.

Geriatri Merkezi fikri nasıl doğdu?
Bakırköy, iddia ediyorum ki birçok yerel yönetimin yaklaşım olarak bile düşünmediği sağlık projeleri ile bugün farklı bir kimliğe büründü. Bu konuda halkımızdan olumlu ve teşvik edici övgüler almak bizleri yeni projeler yaratmak üzere motive etmektedir. Bölgemizde yapmış olduğumuz araştırmada 65 yaş ve üstü halkımız olduğunu tespit ettik. Ve bu tespitimizi uluslararası standartta bir hizmet dönüştürmeye karar vererek Geriatri Merkezi'mizi açmaya karar verdikBakırköy Belediyesi Geriatri Merkezi'nin amacı; yaşlının mevcut sağlık durumunun korunması ve bu durum içerisinde yaşam kalitesinin artırılarak maksimum kapasitesinin kullandırılmasını sağlamaktır.

Bu hizmetten kimler yararlanabilir?
65 yaşın üzerinde, Bakırköy'de oturan, herhangi bir hastalık tanısı almış ya da almamış, ayakta tedavi edilebilecek, yatağa bağımlı olmayan, günlük yaşamını yalnız sürdürebilen, evde ailesi ile yalnız yaşayan, fizik tedavi ve rehabilitasyon programını kuruma yatışı olmadan sürdürebilecek yaşlılar ve yaşlıların beraber olduğu aile üyeleri destek programlarına katılmak üzere yararlanabilmektedir.

Geriatri Merkezi'nin hizmet disiplininden söz eder misiniz?
Geriatri Merkezi 4 ana birim oluşmaktadır;

1. GERİATRİK MUAYENE POLİKLİNİĞİ
a) Yaşlıya fiziki muayene b) Tanısı konan hastalıkların tedavi ve izlenmesi c) Poliklinikte çözülemeyen durumlar için sevk işlemi yapılması
2. DEMANS POLİKLİNİĞİ Nörolog hekimlerce; a) Demans şüphesi olan yaşlılara kesin tanı konması b) Tedavilerin düzenlenmesi c) Aile destek programlarının düzenlenmesi
3. FİZİK TEDAVİ REHABİLİTASYON BİRİMİ Fizik tedavi uzmanlarınca; a) Taburcu edilip kısmen iyileştirilmiş yaşlılara FTR uygulanması. b) Tanısı Geriatri Polikliniği'nce konan ve FTR'ye ihtiyacı olan yaşlılara FTR uygulanması Gündüz ve mesai saatleri içinde hizmet verecek poliklinikte yaşlıların tedavi sonrasında dinlenmeleri üzere 10 yataklı dinlenme salonu da bulunmaktadır.
4. GERİATRİ DANIŞMA BİRİMİ Yaşlı ve yaşlı yakınlarının geriatri, kronik hastalıklar, yaşlıların beslenme sorunları ve çözümleri gibi birçok konudaki soruya cevap verecek olan danışma birimidir. Danışmanlık hizmeti yüz yüze ve telefonda verilmektedir. Geriatri Merkezi günde kaç hastaya hizmet verebilmektedir?
Geriatri Merkezi'nin mimari yapısı da oldukça sıcak. Bunun özel bir sebebi mevcut mu?
Dünyadaki Geriatri merkezlerine baktığınızda
baktığınızda genel olarak aynı mimari yaklaşımı buluyorsunuz. Bundaki en önemli sebep sabah,işe giden yakını ile merkezimize gelen yaşlı kişinin bu mekanı, evi sıcaklığında hissetmesi, evinin bahçesinde yürür gibi bir alan yaratılması hedeflenmektedir. Bu sebeple bahçemizde yürüyüşü kolaylaştırıcı bar sistemi ile donatılmış yürüyüş parkurları, spor salonunda yapacağı ayak hareketlerini bahçede yapabilmeleri için gölet üzeri basamaklı köprülerimiz mevcuttur. Bahçemiz için yapmış olduğumu sıcak peyzaj çalışması da bu projenin önemli unsurlarından biridir. Gelecek bir dönemde merkezimizin hemen yanında bulunan alana yaşlılarımız için bir İkinci Bahar Hobi Merkezi" kuracağız..

Geriatri Merkezi'nizin ihtiyaçları nelerdir?
Şu anda oluşturduğumuz bu merkez tamamı bir kamu kuruluşu olan belediyemiz imkanları çalışma arkadaşlarımın heyecanları ile oluşturulmuştur. Bundan sonra ise çeşitli kurumsal kurumlardan yada çeşitli sivil toplum kuruluşlarından gelecek destekler ile çalışmalarımıza ivme kazandırmamız ve imkanlarımızı genişletmemiz mümkün olacaktır.

1 2 3 4 5
 
DİĞER HABERLERİ
 Mum ışığından Robotlu ameliyata
 Laboratuvarda organ üretilecek
 SSK'lı hastaya lüks göz tedavisi
 "Türkiye'nin Hopkins'i olacağız"
 Avrupa'dan hasta göçü başladı
 50 bin tüp bebeğimiz var
 Türkiye en 'göz'de ülke oldu
 20 yıl önce katarakt ameliyatı vahşetti
 Hakkınız var çünkü hastasınız. Hakkınızı aramanın yolları
 Özel hastaneler yatırım atağına başladı
 Hedefimiz sağlıklı demir gibi Türkiye
 Hedef Güneydoğu'da 'Versace'li' hastaneler
 Sağlıkta devlet tekeli bitmeli
 20 yılda hastalıklar değişti
 Akıllı sağlık hizmeti BAKKART
 Bakırköy'e Ücretsiz Halk Eczanesi….
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu