|
Strudel yoksa baklava mı
|
|
Avusturyalılar'ın gurur kaynağı tatlıları Strudel'in aslında bir tür baklava olduğu ortaya çıktı.
İtalyan Corriere Della Sera gazetesi, Avusturyalılar'ın lezzeti ve farklılığı ile bolca övündükleri geleneksel tatlılarının köklerinin Türk baklavasına dayandığını yazdı. Peki nasıl oldu da bizim baklava elma, kuru üzüm ve tarçınla yapılan 'Strudel' e dönüştü. İşte baklavanın Strudel oluşunun hikâyesi: Baklavayı, İstanbul'un fethinden sonra keşfeden Türkler, 1526 yılında tatlıyı Avrupa'ya taşıdı. Kanuni Sultan Süleyman'ın, 29 Ağustos'ta Macar Kralı Layoş'u yenilgiye uğratmasından sonra yerel halkın tanıştığı baklava, zamanla bütün Avusturya- Macaristan İmparatorluğu'na yayıldı.
KADERİN CİLVESİ Tatlıyla Viyana, 26 Ocak 1699 Kalowitz Anlaşması sırasında tanıştı. Bu kentte "Strudel" adını alan tatlı daha sonra komşu ülkelere, özellikle de İtalya'nın kuzeydoğusuna elmalarıyla ünlü Alto Adige bölgesine kadar yayıldı. Bugün 'Strudel'un, şeker, süt, yumurta, tereyağ ile hazırlanan hamurun içine, elma ve kuru üzümden oluşan bir malzemenin konulması ile hazırlanıyor. Bu da özellikle Avusturya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine muhalefet eden ülkelerin başında geldiği düşünülürse kaderin cilvesi olsa gerek!
|