kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çadırdan başlayan yolculuk
Aralık ayında yapılacak fuarlar
Türkiye'nin fuar maratonu başlıyor

Çadırdan başlayan yolculuk

Fuarcılık şirketleri işe ilk başladıklarında otel lobilerinde, çadırlarda düzenlenen küçük fuarlarla yola çıktı. Şimdi ise Türkiye dev fuar alanlarıyla Avrupa'nın fuar merkezi olmaya hazırlanıyor.

Tam 20 yıl önce, uluslararası standartlarda fuarların düzenlenmesi yalnızca bir hayalden ibaretti. 1985 yılında Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın "Serbest Ekonomi" dönemini başlatması ile birlikte fuarcılık daha da önem kazanmaya başladı. İlk düzenlenen fuarlar ise 2005 yılında artık görmeye alıştığımız dev fuarlara hiç benzemiyordu. Kurulan irili ufaklı fuarcılık şirketleri ise otel lobilerinde ve çadırlarda dönemin ilk fuarlarını düzenlediler. Rönesans Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği İkinci Başkanı İsmet Göksel, Türk fuarcılığının geçmişini böyle anlatıyor. Kendi kurduğu Rönesans Fuarcılık şirketinde 1981 yılında işe ilk başladığında herkesin kendine çıldırmış gözüyle baktığından da bahseden Göksel, "İlk ev elektroniği ve bilgisayar fuarına imza attık. Bilgisayar fuarı düzenlemek ise tam anlamıyla bir cesaret işiydi. Çünkü o zamanlar Türkiye'de faaliyet gösteren altı bilgisayar şirketi vardı" diyor. Göksel, artık düzenledikleri Compex fuarlarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren 10 binin üzerinde bilgisayar şirketini ziyaretçilerle buluşturduklarına da dikkat çekiyor. Türkiye'de 128 tane fuarcılık şirketi olduğuna da değinen Göksel, "Türkiye'nin artık uluslararası standartlara sahip fuar alanlarına kavuştu ve gelecekte bu fuar alanları bile Türkiye'ye yetmeyecek" şeklinde konuşuyor. Göksel, "Turizm'in ölü sezonları olan kış aylarında ise fuar turizmi Türkiye'ye büyük girdi sağlıyor, fuar ziyaretçileri ilk olarak uluslararası hava trafiğini kullanır, ikinci olarak otellerde kalır, üçüncüsü toplu taşıma vasıtalarını ve taksileri kullanır, fuar dışında şehri de gezerler. Fuar ziyaretçileri arkalarında çok büyük bir katma değer bırakarak gider" diyor.

İSTANBUL FUAR BAŞKENTİ
* Türkiye'nin fuarcılık geleceğini nasıl değerlendiriyor sunuz?
Türkiye fuarcılık alanında çok şanslı. Çünkü dünyada fuarcılık artık Batı'dan Doğu'ya kayıyor. Amerika ve İngiltere'deRönesans Fuarcılık Yönetim KuruluBaşkanı ve Türkiye Fuar YapımcılarıDerneği İkinci Başkanı İsmet Göksel,Türk fuarcılığının geçmişini anlattı.eskisi kadar büyük fuarlar yapılmıyor. Almanya'daki fuarlarda gitgide küçülüyor. O bölgelerde ekonomi durağan hale geçti, yaş ortalaması yükseldi ve sonuç olarak yeni şehirler bu ülkelerinin fuarlarına alternatif olarak çıkıyor. İstanbul, Moskova, Pekin ve Dubai dörtgeni ortaya çıktı. Ve İstanbul'un şansı çok yüksek. 30'un üzerinde ülkeden sabah uçağıyla İstanbul'a gelip, fuarı gezerek akşam uçağıyla geri dönülebiliyor. Yani ulaşım olarak, sabah işe gidip dönmek gibi bir şans var. Ulaşım avantajını doğru kullanırsak İstanbul geleceğin fuar başkenti olacak. Fuar turizmi zaten ölü sezon olarak nitelendirilen kış aylarında turizimcinin dostu olarak bilinir, bu yüzden ülkemizin fuarcılıkta bir numara olmasına çaba göstermeliyiz. Zaten Avrupalı fuarcılık şirketleri Türkiye'nin önemini görüp yatırımlarını bölgemize kaydırıyor.

* Dünya fuarcılık pazarında şu an neredeyiz?
Türkiye'yi daha büyük fuarlar bekliyor fakat şu anda bile dünya literatüründe ikinci sıraya yükselmiş on tane kadar Türk fuarı sayabilirim. Deri fuarı, ahşap makineleri, plastik sanayi, mermer fuarları uluslararası standartlarda ve dünyada kabul gören fuarlar. Bunların dışında ısıtma- soğutma fuarı metrekare olarak dünyanın en büyük fuarları sıralamasında. Win fuarı bir sanayi fuarıdır ve dünyada önde gelen fuarlardan biridir ve 60 bin metrekarelik bir alanda yapılır. Bölge insanın genç ve dinamik olması, nüfusunun hızlı artması, ihtiyaçları da arttırıyor ve bölgenin Avrupalı fuarcılar tarafından bir sıçrama tahtası olarak görülüyor. İngiliz, Hollandalı ve Alman gruplar bölgedeki Türk şirketleri ile ortaklık yapıyor. Bu da Avrupalı fuarcıları Ortadoğu veya İran'a, Irak'a ve Kuzey komşularımıza ulaşmak için İstanbul ve Türkiye'yi bir araç ve amaç olarak gördüğünü ortaya çıkarıyor.

NAZLI GÜVEN


1 2 3 4 5
 
DİĞER HABERLERİ
 Türk turizmi
 Fıkra dönemi kapandı
 Her şey dahil sorgulanıyor
 Turist, cazip ülke arıyor
 Hedef dünyada öne çıkmak
 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir
 Eğitimli ellerle Avrupa'yı yakaladık
 Türkiye Akdeniz çanağının en önemlisi
 İstanbul'un dönüm noktası
 Türkiye uluslararası organizasyonlara hazır
 Editörden...
 Mağara cennetiyiz
 Kış durgunluğuna kongre turizmi
 Türk havacılığında patlama yaşanıyor
 "Geçen 20 yıl ülkemizi keşfetme yılları oldu"
 Deniz ve güneşi pazarlar hale geldik
 Türkiye'nin konaklama tesislerine rakamsal bakış
 Başarılarla yetinmeyip büyük düşünmeliyiz
 "Geçen 20 yılda ülkemizi keşfettik "
 Tatil mi? Seyahat mi?
 Artık kitlesel Turizm başladı
 "Aslında turizmi havacılık geliştirdi"
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu