kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
HAKAN KODAL YAPI KREDİ KORAY GYO GENEL MÜDÜRÜ BAŞKANI SABAH İÇİN YAZDI
Konutta artık nakit değil uzun vadeli ödeyeceğiz

20 yıl önce konut sektöründe işlemlerin yüzde 95'i nakit olarak gerçekleşirdi. Önümüzdeki 20 yılda ise konut kredilerinin büyüklüğü 75-100 milyar dolara çıkacak AB süreci, gayrimenkul sektörünü A'dan Z'ye kayıt altına alacak. Projelerin üretiminde katılımcılık artacak. Veri tabanı genişleyecek, istatistik bilgiler gelişecek.

Son 20 yılda Gayrimenkul sektörü, içerisinde finans ayağının bulunmadığı bir sektördü. Yüksek enflasyon ve krizlerin etkisi ile, uzun vadeli finansman imkanlarının bulunmadığı sektörde, bankaların ve kurumsal yatırımcı şirketlerin de varlığı yok denecek kadar azdı. İnşaat sektörünün güdümünde daha çok kat karşılığı modelleri ile geliştirilen küçük ölçekli projelerin yanı sıra Emlak bank, TOKİ ve kooperatiflerin kısıtlı imkanları ile geliştirilen projelerle talep karşılanmaya çalışıldı.

YÜZDE 95 NAKİTTİ
Konut sektöründe işlemlerin yüzde 95'i nakit olarak gerçekleşirken, uzun vadeli konut kredileri ve mortgage sektörü gelişemedi. Planlamadan, standartlardan ve denetimden yoksun, kayıtdışılığın yüksek olduğu gayrimenkul sektöründe, profesyonelleşme ve kurumsallaşma yaşanamadı. 1999 depremi ve 2001 krizi ile dibe vuran sektörde, değişim kaçınılmaz hale gelmişti. Özellikle tek haneli rakamlara düşen enflasyon ve reel faizlerle birlikte uzun yıllardır beklenen değişim başladı. Önümüzdeki 20 yıl, sektörde kurumsallaşmanın görüleceği, mortgage, yani uzun vadeli konut finansmanı sisteminin de gelişimi ile uzmanlaşmanın artacağı bir dönem olacak. İnşaat şirketleri yerini gayrimenkul geliştirme ve yatırım şirketlerine bırakacak, GYO'ların ve yabancı yatırımcıların sayılarının ve ölçeklerinin artması ile sektörde kalite ve standartlar artacak. Bankaların en önemli faaliyet alanı da konut kredileri olacak. 2004 yılında GSMH'nın yüzde 1'inden de az, 1.5 milyar dolar olan konut kredilerinin pazarının büyüklüğü yüzde 20'ler seviyesine çıkarak 75-100 milyar dolar seviyesine çıkacak. Sektörde kayıt dışılık azalacak. Konut ve ticari gayrimenkulde ölçekler büyüyecek. Plansız yapılaşma azaldığı gibi, kentsel dönüşüm projeleri ile şehirlerimiz daha modern bir görünüme kavuşacak. Özetle, önümüzdeki 20 yılda daha düzgün, Avrupa standartlarına yakın yerlerde oturacak, çalışacak ve alışveriş yapacağız. Umarım ki gecekondu kavramı da tarihe karışacak.

ÖNCE FONLAR GELİR
Avrupa Birliği sürecinde inşaat ve gayrimenkul sektörleri 3 temel konu çerçevesinde dönüşecektir. Bunlar, finans, inşaat ve servis ayakları olacak. Önce finans ayağı harekete geçer, konut finansmanı sistemlerinin AB'yle uyumlu hale getirilmesiyle hem AB'den hem de diğer ülkelerden fonlar Türkiye'ye gelecektir. Böylelikle finansman ayağı güçlenecek, sektörün ayakları yere daha sağlam basacak.

KATILIMCILIK ARTACAK
AB sürecinin getireceği bir başka değişiklik ise, inşaattan satışa kadar gayrimenkulün her adımının daha çok denetime açık hale gelmesi olacak. Bir başka deyişle, artık yarım kalmış proje olmayacak. Çünkü AB, inşaat ruhsatı alırken projenin finansmanını da göstermenizi istiyor. Bunun sonucu olarak, şirketlerin ölçekleri büyüyecek, köşebaşı müteahhitliği sona erecek. Ayrıca, AB ülkelerinde konut projeleriyle ilgili bazen yerel Sivil Toplum Kuruluşları'nın da katkıları ve görüşleri alınıyor, yani katılımcılık artıyor. Bu süreç, bizde de böyle işleyecek.

SOKAK SOKAK VERİ
AB ülkelerinde Türkiye'den farklı olarak bütün veriler kayıt altına alınıyor. Bu, bizim sektör için de böyle olacak. Bir başka deyişle, A'dan Z'ye her adım kayıt altına alınacak. Böylelikle, sektörle ilgili gayrimenkul veri tabanları genişleyecek. İstenilen her bilgiye ulaşmak mümkün olacak. Kadastroyla ilgili konular bilgisayar ortamına aktarılacak. İstatistiki çalışmalar, veriler artacak. AB'de internette herhangi bir sokağa girip, seçtiğiniz evle ilgili kaç yılında yapıldığından metrekaresine, daha önce oturulup oturulmadığına kadar herşeyi öğrenebiliyorsunuz, bu bizde de böyle olacak.

TİTİZLİK ARTACAK
Sektörde her adımda gösterilen titizlik de artacak. Örnek vermek gerekirse, AB'de şantiyelerde çalışan araçların tekerlekleri temizdir, çıkarken yıkanmalıdır, pis olurlarsa çok ciddi cezalar vardır. Bizde de böyle uygulamalar olacak ve daha da önemlisi bunların denetimi de yapılacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER İNŞAAT HABERLERİ
 Yükseldik ama sığamadık
 Her kriz 5 yıla maloldu
 İnşaat, rekorunu 2005'te kırdı
 Deprem milat oldu
 150 alt sektörü besledi
 10 yılın acısını çıkarıyoruz
 5 misli geçmişi olanlarla yarışıyoruz
 Dünyada 3 bin projeye imza attık
 Acarlar, 22 yılda 4 bin 120 konut yaptı
 Müteahhitlere bu şehirlerde iş yok!
 90 günde anahtar teslim ediyoruz
 Çareyi yükselmekte bulduk Avrupa'nın en uzunu olduk
 GYO'lar sosyo-kültürel boyut kazanacak
 Güvenli uydu kentler üretmeyi sürdüreceğiz
 GYO'lar sermayeyi tabana yayar
 100 konuttan 67'si yasadışı
 Artık önce yerleşip sonra ödüyoruz
 AB ile firmaya denetim işçiye sertifikasyon gelecek
 Denetçi kurum bağımsız olacak
 Yabancı için geçiş süresi belirleniyor
 Türkiye bölgesinin lider ülkesi oluyor
 Yeni projeler hayat kurtaracak
 Büyük illerde pazar ve arsa araştırıyoruz
 5 yılda 6 bin konut daha yapacağız
 Yap-sat bitti, artık markalı konut aranıyor
 Sektör gemi gibidir, yavaş hızlanır ve durur
 Alternatifli çalıştık, krizlerde yara almadık
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu